ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά 4 γυναικείες προτομές στην ιστορική Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Trinity

Από επίσκεψη της Michelle Obama με τις κόρες της στη Βιβλιοθήκη του Κολεγίου Trinity © 2023 Pablo Martinez Monsivais/AP IMAGES

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2023, για να κοσμήσουν το περίφημο Long Room της ιστορικής Βιβλιοθήκης του Κολεγίου Trinity, γυναικείες προτομές.

Οι τέσσερις προσωπικότητες που τιμούν οι νέες προτομές επιλέχθηκαν από 500 υποψηφιότητες, οι οποίες είχαν προταθεί από το προσωπικό αλλά και από φοιτητές του Κολεγίου. Γυναίκες που ξεχώρισαν στους τομείς τους και προσέφεραν σημαντικό έργο.

Το αντρικό άβατο του Long Room «έσπασε» η Ada Lovelace, μαθηματικός, συγγραφέας και η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών, η Mary Wollstonecraft, συγγραφέας του «Η αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας», η Rosalind Franklin, επιστήμονας διακεκριμένη στη μελέτη των δομών του DNA και του RNA και η Augusta Gregory, δραματουργός, ιδρύτρια του θεάτρου Abbey Theatre και λαογράφος, που διέδωσε την ιρλανδική μυθολογική παράδοση.

Η πρύτανης του Κολεγίου Trinity, Dr. Mary McAleese, κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων δήλωσε: «Η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη άργησε να έρθει στο Trinity. Είμαστε η τυχερή γενιά που γινόμαστε μάρτυρες του παλιρροιακού κύματος, που βλέπουμε σπουδαίες γυναίκες να λαμβάνουν τον σεβασμό και την αναγνώριση που τους αξίζει».

Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία» γράφει ιστορία με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η κύρια αίθουσα της παλιάς βιβλιοθήκης του Κολεγίου, μήκους 65 μέτρων, κτίστηκε μεταξύ 1712 και 1732 και φιλοξενεί 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία της βιβλιοθήκης.

Αρχικά, το Long Room είχε επίπεδη οροφή, ράφια για βιβλία μόνο στο χαμηλότερο επίπεδο και μία ανοιχτή γκαλερί. Στη δεκαετία του 1850, το δωμάτιο έπρεπε να διευρυνθεί καθώς τα ράφια ήταν γεμάτα και η βιβλιοθήκη είχε τη δυνατότητα να λάβει ένα δωρεάν αντίγραφο για κάθε βιβλίο που εκδόθηκε στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Το 1860, η οροφή του Long Room ανασκευάστηκε για να φιλοξενήσει μια στοά. Το Long Room είναι στολισμένο με μαρμάρινες προτομές. Η συλλογή των μαρμάρινων προτομών σχηματίστηκε όταν 14 προτομές του γλύπτη Peter Scheemakers αποκτήθηκαν από το κολέγιο.

Πολλές από τις προτομές είναι μεγάλων φιλοσόφων, συγγραφέων και ανθρώπων που υποστήριξαν το κολέγιο. Η πιο αξιόλογη προτομή της συλλογής είναι αυτή του συγγραφέα Jonathan Swift, που φιλοτέχνησε ο Λούι-Φρανσουά Ρουμπίλιακ.

Το Long Room διαθέτει επίσης ένα από τα τελευταία εναπομείναντα αντίγραφα της Διακήρυξης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας του 1916.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν την άρπα του Trinity College (επίσης γνωστή ως «άρπα Μπράιαν Μπορού») στο Long Room και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.