PROFILE

Bela Bajaria: Αυτή είναι η γυναίκα που αποφασίζει τι θα δεις στο Netflix

Emma McIntyre/Getty Images for Netflix

H Bela Bajaria πρωταγωνιστεί σε αυτό το πολύ αληθινό παραμύθι που είναι η ζωή της. Ο λόγος που την βάζω σε εξέχοντα ρόλο στην ιστορία της, είναι ακριβώς ότι πρόκειται για τη γυναίκα που διαλέγει όλες τις ιστορίες που θα δεις στην πιο δημοφιλή πλατφόρμα streaming, το Netflix.

Η Bela Bajaria γεννήθηκε στο Λονδίνο από γονείς ινδικής καταγωγής και έζησε στη γεννέτειρά της, αλλά και τη Ζάμπια. Στη δεκαετία του ’70, όταν η Bajaria ήταν 4 ετών, οι γονείς της μετακόμισαν από το Λονδίνο στην Αμερική με τον αδερφό της για να εξερευνήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ωστόσο, η βίζα τους έληξε και έγιναν παράνομοι μετανάστες, με αποτέλεσμα να την μεγαλώσουν ο παππούς και η γιαγιά της μέχρι να αποκτήσουν νόμιμα άδεια διαμονής. Όταν το 1978, έμεινε ξανά με τους γονεις της, γράφτηκε στα τοπικά δημόσια σχολεία του Λος Άντζελες σε μια εποχή που «δεν ήταν ωραίο να είσαι Ινδή». Ως έφηβη, γράφτηκε στο γυμνάσιο, ενώ εργαζόταν ως ταμίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο Pepperdine, στο Μαλιμπού, η Bela Bajaria δήλωσε συμμετοχή στα καλλιστεία για τον τίτλο της Μις LA Ινδία, μετά από παρότρυνση φίλου και κέρδισε. Στη συνέχεια αναδείχτηκε Μις Ινδία ΗΠΑ και Μις Ινδία Κόσμος το 1991.

Καμία από τις παραπάνω προτάσεις δεν στρώνει το χαλί με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να καταλήγει μπροστά από την πόρτα της υπεύθυνης πρωτότυπου περιεχομένου για τις αγγλόφωνες, αλλά και τις διεθνείς παραγωγές του Netflix – αυτό δηλαδή που κάνει η Bela Bajaria από την ένδοξη – για το Netflix – εποχή της πανδημίας και του εγκλεισμού. Εκείνη τη χρονιά, η Bajaria βρέθηκε στην 43η θέση της λίστας με τις Πιο Ισχυρές Γυναίκες του Fortune. Τον Δεκέμβριο του 2022, βρέθηκε στη λίστα με τις 100 πιο Ισχυρές Γυναίκες στην Ψυχαγωγία του Hollywood Reporter.

Πριν καταλήξει στο Netflix, η Bela Bajaria είχε δουλέψει για το CBS ως βοηθός στο τμήμα ταινιών και σειρών – όπου και διάβαζε για ώρες σενάρια παλιών ταινιών κλεισμένη σε ένα υπόγειο με την βιβλιοθήκη βιντεοκασέτων του καναλιού. Έπειτα βρέθηκε σε θέσεις management, δούλεψε ως σκηνοθέτρια και στη συνέχεια βρέθηκε στην παραγωγή shows. Το 2016 πήγε στο Netflix ως επικεφαλής μη σεναριακού και διεθνούς περιεχομένου και πήρε τον τίτλο που έχει σήμερα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα και παραγωγό, Doug Prochilo, και μαζί έχουν δυο κόρες και έναν γιο. Τον Μάιο του 2021, οι Chicago Red Stars, γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, ανακοίνωσαν ότι η Bella Bajaria βρίσκεται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες της.

Η Bajaria δήλωσε στο New Yorker «Η επιτυχία έχει να κάνει με το να αναγνωρίζεις ότι οι άνθρωποι θέλουν όλο και περισσότερα». Και κάπως έτσι πρέπει να σκεφτόταν και η ίδια για την δική της καριέρα. Το motto της όταν διαλέγει τι θα δούμε στο Netflix; «Η καλή αφήγηση μπορεί να έρθει από οπουδήποτε και να αγαπηθεί παντού». Η στρατηγική της είναι να μην σνομπάρει τίποτα και ο στόχος είναι να βρίσκει προγράμματα που χαρακτηρίζονται και ως «gourmet cheeseburger». «Δουλεύω στην τηλεόραση. Παρακολουθώ τα πάντα. Οι άνθρωποι έχουν πολύ διαφορετικά γούστα και δεν περιφρονώ τίποτα. Πού ακριβώς βρίσκεται η ποιότητα; Τι είναι καλό και τι όχι; Όλα αυτά είναι υποκειμενικά. Θέλω απλώς να εξυπηρετήσω το κοινό», λέει η Bela Bajaria.