ROLE MODELS

Αυτές οι Ινδές rappers δίνουν φωνή στις γυναίκες της χώρας τους

Instagram.com/ wildwildwomen_

Δεν είναι εύκολο να είσαι γυναίκα στην Ινδία, υποστηρίζουν τα μέλη του πρώτου ραπ συγκροτήματος γυναικών της χώρας. Οι Wild Wild Women είναι μία κολλεκτίβα 8 rappers, graffiti artists και παραγωγών που χρειάστηκε να προσπεράσουν εμπόδια που τους έθεταν οι άντρες που κυριαρχούν στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και του Τύπου στην Ινδία. Αυτές οι Ινδές rappers χρειάστηκε να παλέψουν με τους γονείς τους για να λάβουν την άδειά τους, ώστε να ταξιδεύουν και να κάνουν συναυλίες.

Οι Ινδές rappers του συγκροτήματος Wild Wild Women έπρεπε να πείσουν τους γονείς τους ότι το hip hop δεν είναι απαγορευτικό για τις γυναίκες. Κι όλα αυτά ενώ ταυτόχρονα έχουν να συντηρήσουν δουλειές πλήρους απασχόλησης μαζί με τη μουσική τους καριέρα. Αυτές οι γυναίκες είναι πράγματι Wild Wild σε ό,τι αφορά στις ικανότητές τους στο multitasking και στην επιμονή τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: Το δικαίωμά τους να εκφράζονται μέσω της τέχνης.

Έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίζουν να προσπαθούν. Όπως αναφέρει η βρετανική Guardian και η δημοσιογράφος Amrit Dhillon που πήρε συνέντευξη από τις Ινδές rappers που κάνουν επανάσταση στη μουσική της χώρας τους, θέλουν να αποδείξουν ότι οι γυναίκες μπορούν να ραπάρουν εξίσου καλά με τους άντρες. Θέλουν επίσης μέσα από τους στίχους τους να αναδείξουν την καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες στην Ινδία.

Τα μέλη των Wild Wild Women γνωρίστηκαν στο πάρκο Mumbai 2 χρόνια πριν, όταν συμμετείχαν σε ένα hip hop cypher (αυτοσχεδιασμός στο rap). Μεγάλωσαν σε συντηρητικές οικογένειας της Ινδίας, που θεωρούν ότι το μονοπάτι για την ευτυχία για ένα κορίτσι είναι η μόρφωση, μία καλή δουλειά (προτιμότερα στην ιατρική ή σε πολυτεχνικά επαγγέλματα), ένας γάμος, ένα σπίτι και παιδιά. Η μουσική μπορεί να γίνει ανεκτή ως χόμπι αλλά δεν θα προσφέρει στα κορίτσια τα προς το ζην και δεν θα τους φέρει «έναν καλό γαμπρό».

Οι «σιωπηλές» γυναίκες της Ινδίας και τα σεξιστικά σχόλια που άκουσαν οι Wild Wild Women από άντρες στη βιομηχανία

«Θέλαμε να μιλήσουμε ως γυναίκες σε μία χώρα, όπου οι γυναίκες πρέπει να είναι πειθήνιες και αναγκάζονται να είναι σιωπηλές», λέει στον Guardian η Pratika Prabhune, που πάλεψε να κερδίσει την αποδοχή του πατέρα της, που ασχολείται με την κλασική μουσική. «Όταν ήμουν 12 ετών πήρα ένα μπάσο και έπαιξα σε μία μπάντα heavy metal. Δεν ενέκρινε το rap αρχικά, αλλά τώρα περηφανεύεται για την επιτυχία μου στους φίλους του», εξηγεί.

«Είτε είναι το να μεγαλώνεις τα παιδιά, είτε να φροντίζεις το σπίτι, να προσέχεις τους ηλικιωμένους, όλα αυτά βαραίνουν τις γυναίκες. Έχουμε μεγαλώσει βλέποντας τις γυναίκες της οικογένειας στις συγκεντρώσεις της, να μην έχουν φωνή, να μην μιλάνε ποτέ ή να μοιράζονται την άποψή τους», επεσήμανε η Ashwini Hiremath.

Ένα από τα τραγούδια που υπογράφει η τελευταία λέγεται Raja Beta, δηλαδή Βασιλιάς Γιος. Σαρκάζει τον τρόπο που οι Ινδοί άντρες δέχονται απεριόριστη φροντίδα από τις μητέρες τους. Η κοροϊδία συνοδεύεται από στίχους στο backround που μιλούν για την αδικία και αναρωτιούνται «Ποιος είσαι εσύ για να με σταματήσεις;».

Η βασική πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ινδές rappers του συγκροτήματος Wild Wild Women είναι να βρουν τον χώρο τους στην σκηνή της hip hop και του rap στην Ινδία. Είναι ελάχιστες οι γυναίκες που τραγουδούν rap στην χώρα και τα γνωστότερα γυναικεία ονομάτα στον χώρο είναι οι MC Lit, MC Disha, Reble, Rudy Mukta και Pho.

Όταν οι Wild Wild Women κυκλοφόρησαν το πρώτο τους τραγούδι τον Μάρτιο του 2021 δεν έλειψαν τα σεξιστικά σχόλια εναντίον τους ακόμα και από στελέχη της μουσικής βιομηχανίας. «Κάποιος είπε “Είναι μέγιστη ανοησία να δημιουργήσεις κάτι σαν τις Wild Wild Women. Οι γυναίκες δεν έχουν τη σταθερότητα να είναι στη βιομηχανία“», εξήγησε στον Guardian η Ashwini Hiremath.

Η Ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση δεν αφήνει χώρο για πολιτική και κοινωνική rap

Χωρίς δισκογραφικό συμβόλαιο, το συγκρότημα χρηματοδότησε μόνο του τη μουσική του. Έχουν κυκλοφορήσει τρία singles κι έχουν εμφανιστεί σε σκηνές στο Mumbai, New Delhi, Pune και Bengaluru.

«Το κοινό μας περιλαμβάνει από φοιτητές σε clubs μέχρι όλες τις ηλικίες που συμμετείχαν σε Χριστουγεννιάτικα πάρτι και δεν αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες», εξηγεί η Pratika Prabhune, μιλώντας στην Guardian. «Το κοινό είναι υπέροχο, πάντα οι θεατές έρχονται και μας λένε ότι τους αρέσει πολύ να βλέπουν τόσες γυναίκες στη σκηνή. Είναι σαν μία μικρή νίκη για όλους μας», συμπλήρωσε.

Όχι ότι είναι εύκολη η δουλειά τους σε μία χώρα που κυβερνάται από μία Ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας. Οι Ινδές rappers του συγκροτήματος συμβουλεύονται δικηγόρους για κάθε λέξη των πιο πολιτικών τραγουδιών τους, ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν προσβάλλουν κανέναν. «Υπάρχει λίγος χώρος για κοινωνική και πολιτική rap στην χώρα σήμερα», εξηγούν.

Για παράδειγμα σε ένα τραγούδι είχαν βάλει στον ίδιο στίχο τις λέξεις οπαδός και γκάνγκστερ κι αποφάσισαν να το αλλάξουν γιατί «θα μπορούσε να εξοργίσει τους δεξιούς», όπως λένε.

Οι Ινδές rappers του συγκροτήματος Wild Wild Women τραγουδούν σε ινδικές διαλέκτους αλλά και στα αγγλικά. Το κοινό το λατρεύει αυτό, όπως έχουν διαπιστώσει γιατί νιώθουν «Ότι είναι μέρος στη μουσική. Επιπλέον μας βοηθά να βρούμε ένα μεγαλύτερο κοινό και κατατάσσει τη rap ως είδος που μπορεί να είναι και Ινδικό», εξήγησε η Hiremath. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος θέλουν να πειραματιστούν με παραδοσιακά ινδικά όργανα.

Αλλά ο μεγαλύτερος σκοπός του παραμένει να βοηθήσουν τις φωνές των γυναικών της Ινδίας να ακουστούν. «Βγάζοντας τις φωνές μας εκεί έξω, εκπροσωπούμε ένα μεγαλύτερο ακροατήριο γυναικών επίσης», λένε.