ΦΥΤΑ

Φυτά εσωτερικού χώρου: Το «αθώο» λάθος που κάνεις και ξεραίνονται

Pexels

Τα φυτά εσωτερικού χώρου θέλουν ιδιαίτερη αγάπη, προσοχή και φροντίδα για να συνεχίσουν να χαρίζουν χρωματική ζωντάνια και φρεσκάδα στο σπίτι σου. Κι ενώ είσαι ο ορισμός της συνέπειας, ξαφνικά βλέπεις την αγαπημένη σου μονστέρα να μαραζώνει χωρίς να έχεις καταλάβει τον λόγο. Πίστευες ότι τα κάνεις όλα σωστά, όμως, υπάρχει μια «ύπουλη» συνήθεια που φαινομενικά είναι αθώα, αλλά στην πραγματικότητα βλάπτει τις πρασινάδες σου.

Αν ποτίζεις τα φυτά σου με νερό βρύσης, μάλλον έχεις έρθει σίγουρα αντιμέτωπη με ξεραμένο φυτό μέσα στο σπίτι σου για κάποιον «ανεξήγητο» λόγο. Κι όμως, αυτή είναι η εξήγηση.

Δεν χρησιμοποιείς φιλτραρισμένο νερό όταν ποτίζεις τα φυτά σου. Λάθος

Μερικά από τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να παρουσιάσουν ευαισθησία στο νερό βρύσης, που σχετίζεται με την ποιότητά του και τη σύστασή του. Διαβάζεις τους λόγους παρακάτω:

  • Χλώριο: Το νερό βρύσης συχνά περιέχει χλώριο, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα φύλλα και τις ρίζες.
  • Σκληρότητα του νερού: Η σκληρότητα του νερού εξαρτάται από την ποσότητα των διαλυμένων αλκαλικών γαιών μετάλλων, κυρίως ασβεστίου και μαγνησίου. Το σκληρό νερό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση αλάτων στο χώμα καθώς ποτίζεις, δυσκολεύοντας την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τις πρασινάδες σου. Ποτίζεις, λοιπόν, με όσο το δυνατό πιο μαλακό νερό.
  • Αλκαλικότητα: Το νερό βρύσης ενδέχεται να έχει υψηλό pH, που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των φυτών να απορροφούν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το σίδηρο και το μαγγάνιο.
  • Άλλα άλατα: Το νερό βρύσης μπορεί να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του εδάφους και να δημιουργήσουν συνθήκες δυσμενείς για την ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά δεν αγαπούν τα άλατα γιατί σε βάθος χρόνου καταστρέφουν το ριζικό τους σύστημα. Ταυτόχρονα δυσκολεύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις ρίζες.

Χρήσιμο fact: Παρόλο που κάποια φυτά είναι ανθεκτικότερα στο νερό βρύσης απ’ ότι άλλα, καλύτερα να το αντικαταστήσεις με αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό για όλα τα φυτά που φροντίζεις μέσα στο σπίτι.

Σε διαφορετική περίπτωση, αφήνεις το νερό βρύσης να σταθεί για 24 ώρες πριν τη χρήση για να εξατμιστεί το χλώριο. Επίσης, πολύ καλή εναλλακτική είναι και το βρόχινο νερό το οποίο είναι καθαρό από άλατα.