ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Eurovision 2023: Τα 4 φαβορί του Α’ ημιτελικού και τι αλλάζει φέτος στον τρόπο ψηφοφορίας

Anthony Devlin/Getty Images/Ideal Image

Το Λίβερπουλ κινείται σε ρυθμούς Eurovision. Όλα είναι έτοιμα. Οι πρόβες έχουν γίνει, τα τεχνικά προβλήματα έχουν διορθωθεί, οι αντιπροσωπείες των χωρών κάνουν τις τελευταίες αλλαγές. Ο Α’ ημιτελικός μεταδίδεται την Τρίτη 9 Μαΐου 2023, στις 22:00, ο Β’ ημιτελικός την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, την ίδια ώρα, και ο τελικός το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, επίσης στις 22:00.

Η Ελλάδα διαγωνίζεται στον β’ ημιτελικό της Eurovision και πιο συγκεκριμένα εμφανίζεται στην 8η θέση. Ο Victor Vernicos θα ερμηνεύσει το ”What They Say”, μία ρυθμική μπαλάντα που ο ίδιος έγραψε στα 14 του. Τη σκηνική παρουσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ρήγος και την ενδυματολογική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιώργος Σεγρεδάκης.

Θα περάσει φέτος η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision. Τι λες;

ΨΗΦΙΣΕ

Eurovision 2023: Η σειρά εμφάνισης του Α’ ημιτελικού

1. Νορβηγία: Alessandra – ”Queen of Kings”

2. Μάλτα: The Busker – ”Dance (Our Own Party)”

3. Σερβία: Luke Black – ”Samo mi se Spava”

4. Λετονία: Sudden Lights – ”Aijā”

5. Πορτογαλία: Mimicat – «Ai coração»

6. Ιρλανδία: Wild Youth – ”We are One”

7. Κροατία: Let 3 – ”Mama ŠČ!”

8. Ελβετία: Remo Forrer – ”Watergun”

9. Ισραήλ: Noa Kirel – ”Unicorn”

10. Μολδαβία: Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”

11. Σουηδία: Loreen – ”Tattoo”

12. Αζερμπαϊτζάν: TuralTuranX – ”Tell Me More”

13. Τσεχία: Vesna – ”My Sister’s Crown”

14. Ολλανδία: Mia Nicolai & Dion Cooper – ”Burning Daylight”

15. Φινλανδία: Käärijä – ”Cha Cha Cha”

Eurovision 2023: Τα φαβορί του Α’ ημιτελικού

Τι λένε τα προγνωστικά; Λένε ότι υπάρχουν 4 αδιαμφισβήτητα φαβορί, όχι μόνο να περάσουν στον τελικό, αλλά να βρεθούν και πολύ κοντά στην κατάκτηση της νίκης. Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Ισραήλ φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Β’ ημιτελικό: Δανία, Αρμενία, Ρουμανία, Εσθονία, Βέλγιο, Κύπρος, Ισλανδία, Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβενία, Γεωργία, Σαν Μαρίνο, Αυστρία, Αλβανία, Λιθουανία, Αυστραλία.

Τα τραγούδια των ”Big Five” (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), καθώς και της περσινής νικήτριας Ουκρανίας, δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον τελικό της Eurovision. Ψηφίζουν, όμως, στους δύο ημιτελικούς.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία ψηφίζουν στον Α’ ημιτελικό, ενώ η Ισπανία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζουν στον β’ ημιτελικό.

Στον σχολιασμό των δύο ημιτελικών και του τελικού θα είναι η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά. Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής στον τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει από την Ελλάδα ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Τι αλλάζει φέτος στην ψηφοφορία

Φέτος θα ισχύσουν αλλαγές στον τρόπο ψηφοφορίας στη Eurovision, καθώς αποκλειστικά και μόνο οι θεατές, θα καθορίσουν τα τραγούδια που προκρίνονται από τους δύο ημιτελικούς στον τελικό, ενώ δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ψήφου σε θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό (”Rest Of The World”).

Στον Α’ ημιτελικό, δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 15 χώρες που συμμετέχουν, οι τρεις χώρες που προκρίνονται απευθείας, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, καθώς και θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στον Β’ ημιτελικό, δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 16 χώρες που συμμετέχουν, οι τρεις χώρες που προκρίνονται απευθείας, δηλαδή Ισπανία, Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στον τελικό της Eurovision, ψηφίζουν οι θεατές και από τις 37 χώρες που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό, οι θεατές από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και οι 37 κριτικές επιτροπές των χωρών που συμμετέχουν στον φετινό διαγωνισμό.

Το κοινό σε κάθε συμμετέχουσα χώρα θα απονείμει συνολικά 58 βαθμούς (1 έως 8, 10 και 12). Οι ψήφοι του κοινού από τις μη συμμετέχουσες χώρες θα αθροιστούν, σαν να προέρχονταν από μία επιπλέον «χώρα» (“Rest Of The World”) που θα απονείμει άλλους 58 βαθμούς (1 έως 8, 10 και 12).