ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Έρχονται καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης για ηθοποιούς. Όσα αποκάλυψαν οι παρουσιαστές του Πρωινού

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, με την ανάρτησή της στο Instagram την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, περιέγραψε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και ψυχολογικής και λεκτικής βίας που γνωρίζει ή έχει βιώσει η ίδια στον χώρο της υποκριτικής. Με αφορμή την ανάρτησή της αυτή, ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά, προχώρησαν σε ορισμένες αποκαλύψεις στον «αέρα» του Πρωινού, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.

Η ανάρτηση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου, όπου μεταξύ άλλων η ηθοποιός έγραφε πώς σκηνοθέτης και ηθοποιός την ώρα της οντισιόν αυτοϊκανοποιόταν, προκάλεσε σοκ στους διαδικτυακούς της φίλους. Ακόμα μεγαλύτερο σοκ προκλήθηκε στον Γιώργο Λιάγκα, όταν έμαθε όπως είπε, την ταυτότητα του ανθρώπου αυτού. Ο παρουσιαστής μίλησε για τις σοβαρές κατηγορίες που θα γίνουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρωινού, ομαδικά από ηθοποιούς και η Φαίη Σκορδά μοιράστηκε επίσης τις δικές της πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα με τους παρουσιαστές οι καταγγελίες θα αφορούν σεξουαλική παρενόχληση.

«Εδώ υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων πολύ σημαντικές και βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να απαντάνε, αλλά είναι κατηγορίες διαφορετικού επιπέδου και σημαντικότητας. Προφανώς είναι καταδικαστέα οποιαδήποτε λεκτική συμπεριφορά. Όμως εδώ έρχονται άλλες καταγγελίες, όπως χθες η ανάρτηση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου που κάνει λόγο για πολύ γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό. Εμείς πια γνωρίζουμε ποιος είναι. Υπάρχουν κι άλλα κορίτσια που είναι έτοιμα να καταγγείλουν το ίδιο πράγμα και υπάρχει πληροφορία ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει αυτό. Μιλάμε για ένα όνομα πρώτου μεγέθους, κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός. Εγώ τον ξέρω και προσωπικά. Τον είδα και το καλοκαίρι στις διακοπές και ήπιαμε και καφέ μαζί», σημείωσε ο Γιώργος Λιάγκας.

«Εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για σεξουαλική παρενόχληση. Ξεκάθαρα. Δεν είναι μία γυναίκα, είναι πολλές. Μεταφέρω ρεπορτάζ: Στο πλαίσιο μιας πρόβας μιας παράστασης, υπήρξε μια σκηνή που είχε σεξουαλικό περιεχόμενο, το οποίο υποτίθεται πως το επαναλάμβανε με όλες αυτές τις ηθοποιούς που το βίωσαν ως σεξουαλική παρενόχληση. Εγώ πάλι όταν άκουσα ποιος άνθρωπος είναι, έπεσα από τα σύννεφα. Μιλάμε για πολύ συμπαθή ηθοποιό. Χθες πήγανε στον δικηγόρο, αυτό λέει το ρεπορτάζ. Όταν ειπωθεί το όνομά του, θα πρέπει να τον ακούσουμε κι αυτόν, τη δική του πλευρά, όπως έγινε και με τον Κιμούλη», συμπλήρωσε ο παρουσιαστής.

Η Φαίη Σκορδά μοιράστηκε ότι γνωρίζει ότι είναι πέντε γυναίκες που θα καταγγείλουν το συγκεκριμένο περιστατικό. «Το ρεπορτάζ λέει ότι η Δευτέρα θα υπάρχουν ανακοινώσεις. Θέλουν να το κάνουν οργανωμένα. Συναντήθηκαν, η καθεμία είπε τη δική της ιστορία, αφορά στον συγκεκριμένο άνθρωπο, στη συγκεκριμένη παράσταση και στη συγκεκριμένη αφορμή, όπως ισχυρίζονται, οντισιόν για να γίνει αυτό το θέμα. Αυτή η παράσταση δεν ανέβηκε ποτέ. Και είπαν ότι θέλουν να το κάνουν οργανωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου

Θέλοντας να εκφράσει τη δημόσια στήριξή της στη Ζέτα Δούκα, την Κατερίνα Γερονικολού και την Ευδοκία Ρουμελιώτη που μίλησαν για την λεκτική και ψυχολογική βία που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, άσκησε ο Γιώργος Κιμούλης απέναντί τους στις συνεργασίες τους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου έγραψε μεταξύ άλλων στο Instagram:

«Σκεφτείτε τον εαυτό σας γεμάτο όνειρα και ρομαντισμό γεμάτοι από απ’ το υπέροχο ρητό που βροντοφωνάζει πως “ο ηθοποιός σημαίνει φως” να πηγαίνετε χωρίς να το γνωρίζετε ν’ αντιμετώπισετε το μεγάλο σκοτάδι των ανθρώπων.

Να πηγαίνετε με λαχτάρα στην πρόβα όπου ο τάδε ηθοποιός και σκηνοθέτης σου μιλάει με το χέρι μέσα στο παντελόνι του και μετά σου αγγίζει το πρόσωπο. Σκεφθείτε να πρέπει από αυτή τη θέση να πάτε να καταγγείλετε έναν άνθρωπο που ο κόσμος αγαπάει μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα.

Σκεφθείτε όλες τις πόρτες να κλείνουν γιατί τολμήσατε να απαντήσετε σ ένα τέτοιο άνθρωπο.
Κάνουμε αυτή τη δουλειά για να ζήσουμε και οι πόρτες κλείνουν σαν ντόμινο όταν ανοίγεις μέτωπα σ αυτό το χώρο ακόμα κι αν όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι γνωστοί-άγνωστοι.

Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν ως νέα ηθοποιός και ο άλλος αντίστοιχος σκηνοθέτης και συνάδελφος να αυτοικανοποιειται την ώρα που αυτοσχεδιάζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Και πολλά πολλά άλλα».