ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Dr Pierdante Piccioni: Ο αληθινός γιατρός πίσω από τη σειρά του Alpha

Alpha

O γιατρός είναι η νέα σειρά του Alpha με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη που το τηλεοπτικό κοινό μοιάζει να έχει αγκαλιάσει από την πρεμιέρα του την περασμένη εβδομάδα (19,3% στο σύνολο κοινού και 17,6% στο δυναμικό κοινό στην πρεμιέρα). Ο Ανδρέας Βρεττός είναι ένας γιατρός που αναγκάστηκε να γίνει ασθενής. Ο πατέρας ενός ασθενή που έφυγε από τη ζωή τον πυροβόλησε κι ο κεντρικός ήρωας του ιατρικού δράματος ξύπνησε στο νοσοκομείο έχοντας ξεχάσει τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ενσαρκώνει τον γιατρό της σειράς, που αντλεί έμπνευση από την ιταλική σειρά Doc. Είναι μία περίπτωση, όπου η τέχνη αντιγράφει τη ζωή. Γιατί στην πραγματική ζωή υπάρχει ο γιατρός Pierdante Piccioni, που ξύπνησε όντως από κώμα έχοντας ξεχάσει τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του.

Όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται, η δημιουργική ιδέα πίσω από τη σειρά Ο γιατρός είναι η πραγματικότητα που έζησε ο Dr. Pierdante Piccioni. Δεν τον πυροβόλησαν, αλλά ένα τροχαίο ατύχημα τον έριξε σε κώμα για λίγες μόνο ώρες. Αυτές οι ώρες ισοδυναμούσαν με 12 χρόνια ζωής για τον Ιταλό γιατρό. Το ατύχημα συνέβη στις 31 Μαΐου 2013. Ο 54χρονος Pierdante Piccioni, που ενέπνευσε τον κεντρικό χαρακτήρα της σειράς Ο γιατρός του Alpha, οδηγούσε από την Πάβια όπου ζει στα επείγοντα του νοσοκομείου Lodi όπου εργαζόταν. Το αυτοκίνητό του γλίστρησε στον δρόμο. Λίγες ώρες αργότερα ξύπνησε και το τελευταίο πράγμα που θυμόταν ήταν τα 8α γενέθλια του γιου του, στις 25 Οκτωβρίου 2001. Θυμάται να τον αφήνει στο σχολείο και τίποτα πια.

 

«Το να γίνω ασθενής με άλλαξε και μου έδωσε περισσότερη ενσυναίσθηση. Πρώτη φορά είδα το γρασίδι, ας πούμε, από τις ρίζες», είχε πει ο Dr Pierdante Piccioni σε συνέντευξή του. Την εμπειρία του κατέγραψε μαζί με τον Pierangelo Sapengo, στο βιβλίο Meno (Δώδεκα), που τελικά έγινε σειρά. Μάλιστα έπαιξε στο δεύτερο επεισόδιο της ιταλικής σειράς Doc, υποδυόμενος τον ασθενή, ενώ υπήρξε ιατρικός σύμβουλος για τα σενάρια της σειράς.

«Πριν, ήμουν άκαμπτος επικεφαλής γιατρός και σήμερα δυσκολεύομαι να φανταστώ τον εαυτό μου έτσι, όπως μου είπαν. Σήμερα είμαι γιατρός που συμπεριφέρεται στους ασθενείς όπως θα ήθελε οι συνάδελφοί του να του συμπεριφέρονται μετά το ατύχημα. Ένας γιατρός που προσέχει τους ανθρώπους, την ομαδικότητα και όχι τον προϋπολογισμό μίας εγκατάστασης. Υπάρχει μια σκηνή στην οποία ακούγεται η φράση: “Εγώ είμαι ο γιατρός και εσύ κάνεις αυτό που λέω”. Ήμουν κάπως έτσι.

Τώρα, όμως, έμαθα να ακούω, να μοιράζομαι. Λες και η ζωή μου μοιράστηκε στα δύο, όπως στη σειρά: μια ζωή καθαρά επιστημονική και μια ζωή επικοινωνιακή. Μια ζωή ως γιατρός/ επιστήμονας (κ. Χάιντ) και μια ως συγγραφέας/ σεναριογράφος/επικοινωνιακός (Δρ. Τζέκιλ)», είχε πει σε συνέντευξή του ο Pierdante Piccioni.

Ο ίδιος απεχθάνεται να τον αποκαλούν «Γιατρό Αμνησία». Προτιμά να τον αποκαλούν “Doc”, όπως λέγεται και η ιταλική σειρά. Ο εγκέφαλός του υπέστη κακώσεις, που ακόμα και σήμερα αποτελούν αντικείμενο μελέτης. Ξύπνησε και μία δεκαετία και πλέον της ζωής του είχε εξαφανιστεί.

Ο ίδιος πέρασε «από την άλλη πλευρά του φράχτη» όπως λέει και αυτό τον έκανε σίγουρα καλύτερο άνθρωπο αν όχι καλύτερο γιατρό. Γιατί ο Pierdante Piccioni εξακολουθεί να είναι γιατρός και να εργάζεται σε ιταλικά νοσοκομεία. Στην αρχή μετά το ατύχημά του κι αφού επανήλθε στην δράση του ως γιατρός ήθελε να αποδεικνύει συνέχεια ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει, ότι ήταν ακόμα καλός γιατρός. Πλέον έχει αποδεχτεί επιτέλους ότι δεν είναι ίδιος, δεν θα μπορούσε να είναι, είναι ένας άλλος άνθρωπος και ζει μία ζωή με μία νέα ισορροπία. Κι αυτό είναι εντάξει. Ίσως και παραπάνω από εντάξει.

«Λοιπόν, ήμουν ο επικεφαλής γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών Codogno για δύο χρόνια, από το 2015 έως το 2016, και έπειτα αντιμετώπισα τον Covid στην πρώτη γραμμή. Τότε συνειδητοποίησα ότι είχα βαρεθεί να θέλω πάντα να αποδεικνύω ότι ήμουν ο ίδιος με πριν. Ή χειρότερα, να πρέπει να είμαι πάντα στο 110% των δυνάμεών μου, να πρέπει να υπερέχω. Είχα βαρεθεί να πρέπει να αποδείξω ότι, αν και με αμνησία, ήμουν ακόμα καλός. Να βλέπω τους συναδέλφους μου να εμπιστεύονται τη δουλειά μου, αλλά ποτέ εντελώς. Κατάφερα να καταλάβω, με πολλή δουλειά και βοήθεια, ότι ήμουν άλλος άνθρωπος, και βρήκα μια νέα ισορροπία. Τώρα ασχολούμαι με τη μετα-οξεία φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης και της φροντίδας στο σπίτι», είχε πει σε συνέντευξή του ο γιατρός, η ζωή του οποίου έγινε έμπνευση για μία σειρά.

Πόσο όμως μοιάζει με τον χαρακτήρα του Andrea Fanti στο Doc, ή του Ανδρέα Βρεττού στην σειρά Ο Γιατρός; Ο ίδιος είχε απαντήσει: «Η σειρά είναι εμπνευσμένη στη ζωή μου, δεν βασίζεται πλήρως σε αυτήν και σκέφτηκα ότι ο Luca (ο πρωταγωνιστής της ιταλικής σειράς Doc, Luca Argentero) έξυπνα ενσάρκωσε την ιδέα ότι όλοι μας είμαστε ο ίδιος άνθρωπος. Ο Andrea Fanti είναι πραγματικά σαιξπηρικός χαρασκτήρας, γιατί είναι 4, 5, 6 πρόσωπα σε ένα. Το μυστικό για έναν ασθενή με αμνησία όπως ο Andrea είναι να θυμάται ότι πρώτα και κύρια είναι ασθενής, μετά είναι γιατρός. Αυτή είναι η χειρότερη σύγκρουση συμφερόντων για έναν γιατρό αλλά όπως λέει και ο Luca, έχει να κάνει με την μετατροπή κάτι κακού σε ευκαιρία».

Όσο για το τι συνέβη με την μνήμη του Pierdante Piccioni αυτή παραμένει χαμένη για εκείνα τα 12 χρόνια της ζωής του. Οι αναμνήσεις χάθηκαν αλλά μπόρεσε να τις ανασυνθέσει μέσα από φωτογραφίες και ιστορίες που του διηγήθηκαν η σύζυγός του και οι φίλοι του. Ως προς την επαγγελματική του δραστηριότητα έκανε το ίδιο. Ξεκίνησε πάλι τις σπουδές και ξανάχτισε τις σχέσεις του με τους συναδέλφους του. Κι έπειτα παρέδωσε την ιστορία του στα χέρια τηλεοπτικών δημιουργών.

«Ένιωσα περήφανος και συγκινημένος. Πολλοί άνθρωποι μου είπαν ότι η ιστορία μου ήταν θεραπευτική για αυτούς» είχε πει σε συνέντευξή του στο SBS της Αυστραλίας ο γιατρός. Ο ίδιος παραδεχόταν ότι το να βλέπει την ιστορία του να γίνεται σειρά ήταν θεραπευτικό και για τον ίδιο. «Το να είμαι θεραπευτικός σε δύο επίπεδα – με τη δουλειά μου και με την ιστορία μου στα βιβλία μου και τις τηλεοπτικές σειρές – μου φέρνει τόσο όμορφα συναισθήματα», πρόσθετε σημειώνοντας ότι «Για πρώτη φορά ένιωσα τον κόσμο να με κοιτάζει σαν να ήμουν ήρωας». Για εκείνον ο τηλεοπτικός Dr. Andrea Fanti είναι ήρωας για όλους, γιατί «είναι ένας από εμάς», όπως επεσήμανε.