WATCHLIST

Disclosure: Το ντοκιμαντέρ του Netflix για τους transgender έχει παραγωγό τη Laverne Cox. Το κερασάκι στην πιο επίκαιρη τούρτα

Το Netflix μάς έχει κάνει αρκετά κινηματογραφικά δώρα, αλλά το κομμάτι των ντοκιμαντέρ και των αληθινών προσωπικών ιστοριών είναι η μεγαλύτερή του επιτυχία. Εφόσον φτάνει στο ευρύ κοινό και απομυθοποιεί όλους τους γελοίους μύθους και τις μπετόν αρμέ αντιλήψεις που έχουμε, μιλάμε για αληθινό success.

Σε μία εποχή όπου όλα αλλάζουν αλλά πάντα θα υπάρχει ένας Trump και μία Rowling να μας κουνάνε το πατριαρχικό τους δάχτυλο, το Netflix μάς σερβίρει το “Disclosure”. Το ντοκιμαντέρ για την trans εκπροσώπηση στα Μέσα και τις επικρατούσες αντιλήψεις. Το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από trans άτομα. Με την υπέροχη Laverne Cox σε ρόλο παραγωγού. Από τις 19 Ιουνίου στην οθόνη σου.

 

Οι trans ηθοποιοί Alexandra Billings και Candis Cayne μιλούν στο ντοκιμαντέρ για το πώς έχουν εκπροσωπήσει την κοινότητά τους στην οθόνη. «Έχω πεθάνει αμέτρητες φορές». Ήταν συνήθως sex workers που δολοφονούνταν από άντρες λόγω πανικού. Ή ασθενείς σε νοσοκομεία που πέθαιναν λόγω επιπλοκών σε χειρουργείο που αφορούσε το φύλο τους. Ρόλοι που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Οι σκέψεις του σκηνοθέτη Sam Feder

«Ελπίζω ότι το Disclosure θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για το πώς μαθαίνουμε για τις trans ζωές αλλά και για όσους είναι στο περιθώριο. Αν δεν είσαι λευκός στρέιτ άντρες, τα Μέσα είναι απαίσια». Παραδέχεται ότι έχει να δει σειρές και ταινίες του Χόλιγουντ εδώ και 20 χρόνια. Θεωρεί ότι είναι προσβλητικά και προκαλούν πόνο. «Ήθελα να δώσω στους ανθρώπους (trans και μη) ένα πλαίσιο ώστε να κατανοήσουν τις αλλαγές στην κουλτούρα, την ιστορία μας και πώς φτάσαμε να είμαστε ορατοί. Όλα αυτά ξέροντας ότι η ορατότητα δεν είναι ο στόχος. Η έρευνά του και οι συνεντεύξεις ξεκίνησαν το 2014. Η συνεργασία του με τη Laverne Cox ήταν θέμα χρόνου. Υπήρξε απόλυτη εμπιστοσύνη και αποδοχή.

Το υλικό που δημιουργήθηκε ήταν τεράστιο και δεν ήταν δυνατό να χωρέσει στο Disclosure. O Feder όμως δηλώνει έτοιμος για μία σειρά. «Θέλω να κάνω επίσης μία ταινία για τον ακτιβιστή Lou Sullivan, που ήταν ένας πρωτοπόρος στην trans αρσενική κοινότητα. Έχω ήδη συζητήσει για κάποια projects με σενάριο, με τη Laverne».

Τα Μέσα και η ενίσχυση της τρανσφοβίας

Σε ένα στιγμιότυπο του ντοκιμαντέρ, βλέπουμε την Oprah να ρωτάει μία transgender καλεσμένη για το πως καταφέρνει και κρύβει το πέος της (κοινό γελάει). «Το να καταλάβουμε από πού έρχονται οι ιδέες και πώς τα Μέσα τις διαιωνίζουν είναι αυτή η “Aha” στιγμή. Χρειάζεται ακόμα πολλή εκπαίδευση. Αν εγώ εσωτερικεύω αυτά που λένε για τους μαύρους trans ανθρώπους, λογικό δεν είναι να το κάνει και ένας λευκός; Στην ίδια κουλτούρα ζούμε».

Η βία που δεν φτάνει σε εμάς

Οι απανωτές διαδηλώσεις και αντιδράσεις για τη δολοφονία του George Floyd δείχνουν ότι δεν είναι όλες οι ειδήσεις για τα Μέσα. Ο θάνατος του Tony McDade, ενός μαύρου trans άντρα που προήλθε από πυροβολισμούς αστυνομικούς στο Ταλαχάσι δεν ακούστηκε ποτέ. Ούτε και η ομαδική επίθεση που δέχτηκε τη μαύρη trans γυναίκα από τη Μινεσότα, Iyanna Dior. 20-30 άντρες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Transrespect versus Transphobia Worldwide, το 2019, δηλώθηκαν 331 δολοφονίες trans ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Προς το παρόν, αριθμούνται 15 δολοφονίες στην Αμερική, για το 2020.

Η απάντηση στην J.K.Rowling

Η Laverne Cox απαντά με το προφανές. Αναφέρεται στη συγγραφέα ως «κάποιος που έκανε πρόσφατα μερικά τρανσφοβικά σχόλια στα Μέσα». Και συνεχίζει λέγοντας ότι δεν γίνεται να λες ότι στηρίζεις τα trans άτομα αλλά θα είναι για πάντα άντρας (ή γυναίκα) ό,τι και να κάνουν. Δεν γίνεται να λες ότι δεν είσαι τρανσφοβικός, ενώ είσαι. Ο σκηνοθέτης Sam Feder δεν θέλει να ασχοληθεί μαζί της, αλλά την «σφάζει» λέγοντας το εξής: «Νομίζω ότι το Disclosure θα μπορούσε να διαφωτίσει την J.K στις ρίζες των πατριαρχικών της φαντασιώσεων». Άουτς.