WOMEN TODAY

Η J.K. Rowling υπερασπίζεται τα τρανσφοβικά tweets της αποκαλύπτοντας ότι είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Όλα λάθος

Invision/AP, File Dan Hallman

Ο σάλος που προκλήθηκε μετά τα, ομολογουμένως τρανσφοβικά, tweets της J.K. Rowling την οδήγησαν στο να απαντήσει μέσα από ένα μακροσκελές και αρκετά προσωπικό κείμενο στην ιστοσελίδα της. Αγαπημένοι πρωταγωνιστές του σύμπαντος του Harry Potter, όπως ο Daniel Radcliffe αλλά και του Βιβλίου των Φαντασικών Πλασμάτων, όπως ο Eddie Redmayne, είχαν δηλώσει την απογοήτευσή τους από τα tweets της Βρετανίδας συγγραφέως και την υποστήριξή τους στην τρανς κοινότητα. Η ίδια συνέχισε να υπερασπίζεται όσα είπε.

Στο 3600 λέξεων κείμενο της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 10 Ιουνίου, η J.K. Rowling περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες που την οδήγησαν να εμπλακεί στο πολωτικό debate γύρω από το θέμα της ταυτότητας φύλου. Η συγγραφέας αποκάλυψε ότι έχει επιβιώσει από την ενδοοικογενειακή βία και από σεξουαλική επίθεση. Παράλληλα εκφράζει πως η πίστη της στην ελευθερία του λόγου και οι εμπειρίες της ως δασκάλα την οδήγησαν να πάρει τη θέση που πήρε.

«Δεν τα αναφέρω αυτά τώρα σε μία προσπάθεια να προκαλέσω συμπάθεια, αλλά επειδή είμαι αλληλέγγυη με τον τεράστιο αριθμό γυναικών που έχουν ιστορίες σαν τη δική μου οι οποίες έχουν υποτιμηθεί ως φανατικές για ανησυχίες γύρω από το θέμα φύλου», σημείωσε η J.K. Rowling. Η ίδια είχε γράψει στο Twitter προκαλώντας αντιδράσεις: ««Εάν το φύλο δεν είναι πραγματικό, η ζωντανή πραγματικότητα των γυναικών παγκοσμίως διαγράφεται. Γνωρίζω και αγαπώ τους τρανς ανθρώπους, αλλά η διαγραφή της έννοιας του φύλου καταργεί την ικανότητα πολλών να συζητούν ουσιαστικά τη ζωή τους».

H πνευματικά άφυλη J.K. Rowling στην εφηβεία της θα άλλαζε φύλο για λάθος λόγους

Η J.K. Rowling γράφει επίσης για τις δικές της εμπειρίες σε σχέση με τον σεξισμό και τον μισογυνισμό ενώ αναφέρεται στην αίσθηση που είχε ως έφηβη ότι είναι «πνευματικά άφυλη». Όπως λέει, διαβάζοντας τις καταγραφές των τρανς ανδρών σε σχέση με τη δυσφορία φύλου, αναρωτήθηκε «αν είχα γεννηθεί 30 χρόνια αργότερα, μπορεί κι εγώ να προσπαθούσα να κάνω τη μετάβαση».

«Το γόητρο του να ξεφύγω από την γυναικεία φύση θα ήταν τεράστιο. Υπέφερα από σοβαρό ιδεοψυχαναγκασμό ως έφηβη. Αν είχα βρει μία κοινότητα και μία συμπόνοια στο διαδίκτυο που δεν έβρισκα στο άμεσο περιβάλλον μου, πιστεύω ότι θα είχα πειστεί να γίνω ο γιος που ο πατέρας μου ανοιχτά έλεγε ότι θα προτιμούσε», γράφει η Rowling. Αγνοεί με αυτόν τον τρόπο τον ορισμό της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για τη δυσφορία φύλου. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον μισογυνισμό, με τον σεξισμό ή με τις ματαιωμένες προσδοκίες των γονέων που ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά του αντίθετου φύλου.

«Η δυσφορία φύλου περιλαμβάνει μία σύγκρουση μεταξύ του βιολογικού φύλου του ατόμου και του φύλου με το οποίο αυτός/ αυτή/ αυτοί ταυτίζονται. Οι άνθρωποι με δυσφορία φύλου μπορεί να νιώθουν τρομερά άβολα με το φύλο το οποίο έχει καθοριστεί γι’ αυτούς με τη γέννησή τους. Μερικές φορές το περιγράφουν ως το να νιώθουν άβολα με το σώμα τους, ιδιαίτερα την περίοδο που σημειώνονται αλλαγές σε αυτό λόγω της εφηβείας, ή να νιώθουν άβολα με τους ρόλους που αναμένεται να έχουν λόγω του φύλου τους», αναφέρει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Η συγκαλυμμένη αμφισβήτηση στα τρανς άτομα

Η συγγραφέας τονίζει ότι ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί τις σκέψεις της όταν διάβασε για την νομοθετική πρόταση που έχει γίνει στη Σκοτία, που θα επιτρέπει στα τρανς άτομα να αλλάξουν το φύλο στα πιστοποιητικά γέννησής τους ανάλογα με το πώς νιώθουν κι όχι σύμφωνα με ιατρικές ή ψυχιατρικές γνωματεύσεις. Η J.K. Rowling κατηγόρησε όσους την κρίνουν αρνητικά για «ακούραστες επιθέσεις». Είπε ότι πιστεύει ότι τα τρανς άτομα χρειάζονται και αξίζουν προστασία καθώς είναι συχνότερα θύματα ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δε συμφωνεί με το να έχουν πρόσβαση οι τρανς γυναίκες σε υπηρεσίες που προορίζονται αποκλειστικά για το γυναικείο φύλο.

«Όταν ανοίγεις τις πόρτες σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια σε κάθε άνδρα που πιστεύει ή νιώθει ότι είναι γυναίκα – και όπως είπα τα πιστοποιητικά αυτά δίνονται χωρίς την προϋπόθεση της επέμβασης ή της ορμονοθεραπείας- ανοίγεις την πόρτα σε όλους τους άνδρες που εύχονται να έχουν πρόσβαση. Αυτή είναι η αλήθεια», έγραψε χαρακτηριστικά.

Οι τραυματικές εμπειρίες της J.K. Rowling

Όπως ανέφερε η J.K. Rowling η κριτική την άφησε «σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος μέσα στο κεφάλι μου, καθώς οι αναμνήσεις μιας σοβαρής σεξουαλικής επίθεσης που δέχθηκα στα 20 μου επανήλθαν. Αυτή η επίθεση συνέβη σε μια στιγμή και σε ένα χώρο όπου ήμουν ευάλωτη και ένας άντρας εκμεταλλεύτηκε μια ευκαιρία. Δεν μπορούσα να αποκλείσω αυτές τις αναμνήσεις και δυσκολεύτηκα να συγκρατήσω τον θυμό και την απογοήτευσή μου για τον τρόπο που πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου παίζει γρήγορα και χαλαρά με την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών».

Επιβεβαίωσε επίσης για πρώτη φορά ότι υπέστη σωματική κακοποίηση στα 20 της χρόνια. «Αν μπορούσες να μπεις στο κεφάλι μου και να καταλάβεις τι νιώθω όταν διάβασα για μια τρανς γυναίκα που πέθανε στα χέρια ενός βίαιου άνδρα, θα βρεις αλληλεγγύη και σύνδεση», έγραψε.

Η τοποθέτηση περί προνομιούχων και τυχερών ανθρώπων

Επικαλούμενη μια ανώνυμη έρευνα, όπως αναφέρει ο Guardian, η συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι όσοι δεν στηρίζουν την διατήρηση των χώρων και υπηρεσιών που απευθύνονται αποκλειστικά σε ένα φύλο είναι «μόνο εκείνοι που έχουν το προνόμιο ή την τύχη να μην έχουν συναντήσει την βία ενός αρσενικού ή τη σεξουαλική επίθεση και που δεν προβληματίστηκαν ποτέ ώστε να εκπαιδευτούν για το πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό».

Η J.K. Rowling τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει μαζί της ένας «τεράστιος αριθμός» γυναικών που φοβούταν να μιλήσουν δημόσια για τις νομοθετικές αλλαγές που γίνονται για τα τρανς άτομα και καταδίκασε θεσμούς και οργανισμούς που θαύμαζε κάποτε για «υποταγή μπροστά στις τακτικές της παιδικής χαράς». Η ίδια σημείωσε ότι θεωρεί πως ο μισογυνισμός και ο σεξισμός ήταν οι αιτίες πίσω από την αύξηση κατά 4,400% των κοριτσιών που αναζήτησαν θεραπεία αλλαγής φύλου την τελευταία δεκαετία.

«Έχω διαβάσει όλα τα επιχειρήματα σχετικά με τη θηλυκότητα που δεν υπάρχει στο σώμα με φύλο, και τους ισχυρισμούς ότι οι βιολογικές γυναίκες δεν έχουν κοινές εμπειρίες, και τις βρίσκω επίσης βαθιά μισογυνιστικές και οπισθοδρομικές απόψεις. Είναι επίσης σαφές ότι ένας από τους στόχους της άρνησης της σημασίας του φύλου είναι να διαβρώσει αυτό που κάποιοι φαίνεται να βλέπουν ως τη σκληρά διαχωριστική ιδέα των γυναικών που έχουν τη δική τους βιολογική πραγματικότητα ή – εξίσου απειλητικά – ενοποιώντας πραγματικότητες που τις καθιστούν μια συνεκτική πολιτική τάξη. Δεν αρκεί οι γυναίκες να είναι τρανς σύμμαχοι. Οι γυναίκες πρέπει να αποδεχτούν και να παραδεχτούν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των τρανς γυναικών και των ίδιων», σημείωσε η J.K. Rowling.

Η απάντηση της Emma Watson

Μετά την επιστολή της ήρθε η τοποθέτηση της (δεν χορταίνουμε να την χειροκροτούμε) Emma Watson μέσω Twitter να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Τα τρανς άτομα είναι αυτά που λένε ότι είναι και τους αξίζει να ζουν τη ζωή τους χωρίς να τους αμφισβητούν συνεχώς ή να τους λένε ότι δεν είναι αυτοί που λένε. Θέλω οι τρανς ακόλουθοί μου να ξέρουν ότι εγώ και πολλοί ακόμα άλλοι άνθρωποι στον κόσμο σας βλέπουν, σας σέβονται και σας αγαπούν για αυτό που είστε», έγραψε η κινηματογραφική Hermione Granger. Η ίδια ανέφερε στη συνέχεια τον οργανισμό στον οποίο κάνει δωρεές για να ενισχύσει την τρανς κοινότητα.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που η J.K. Rowling κάνει ένα tweet λίγη από τη μαγεία του Harry Potter πεθαίνει ανεπιστρεπτί. Σε έναν κόσμο που μιλούσε για τον ρατσισμό μεταξύ καθαρόαιμων μάγων και muggles, σε έναν κόσμο που καταδίκαζε την διαφορετικότητα στην αφάνεια, σε έναν κόσμο που μιλούσε για την ανάγκη της εξάλειψης κάθε τέτοιου διαχωρισμού, η J.K. Rowling κινδυνεύει να αρχίζει να μας θυμίζει τον Voldermort. Ένα mea culpa θα ήταν πιο ελπιδοφόρο από αυτή την τεράστια επιστολή.

ΠΗΓΗ: Guardian