TIPS

Απλοί και οικονομικοί τρόποι για να παραμείνεις ζεστή στο σπίτι

Unsplash

Κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων περιόδων του έτους, μπορεί να είναι δύσκολο και αρκετά κοστοβόρο να παραμείνεις ζεστή στο σπίτι.

Ζεστή στο σπίτι «πράσινα» και οικονομικά

Απλοί και οικονομικοί τρόποι για να παραμείνεις ζεστή στο σπίτι Unsplash

Ευτυχώς, υπάρχουν tips που μπορούν να ζεστάνουν το κοκαλάκι μας, χωρίς να χρειαστεί να δώσουμε το μισό μας μισθό σε λογαριασμό ρεύματος. Πρόκειται για tips που αφορούν τις ενδυματολογικές σου επιλογές, ενώ άλλα είναι συμβουλές για να βελτιώσεις τη ζεστασιά στο χώρο σου, οικολογικά και οικονομικά.

Απλοί και οικονομικοί τρόποι για να παραμείνεις ζεστή στο σπίτι

Το ζεστό το layering

Ξέρεις ότι πρέπει να προσθέσεις ένα πουλόβερ, ένα σακάκι και άλλες στρώσεις ρούχων, όταν βγαίνεις έξω και έχει κρύο. Ακριβώς την ίδια λογική μπορείς να ακολουθήσεις και στο σπίτι. Το layering -γνωστό και ως κρεμμύδι look-, θα μονώσει το σώμα σου και θα διευκολύνουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάποιο ρούχο, παραμένοντας ζεστή και άνετη.

Έχε τα πόδια σου ζεστά…

Στα ‘λεγε και η γιαγιά σου και είχε δίκιο. Κρατώντας τα πόδια σου ζεστά, θα ζεσταθεί όλο το σώμα σου. Για μια επιπλέον ζεστή αίσθηση, διάλεξε ένα ζευγάρι μάλλινες κάλτσες. Ή ένα ζευγάρι παντόφλες ή παπούτσια για το σπίτι, ειδικά αν τα πατώματα του σπιτιού σου δεν είναι και τα πιο ζεστά.

Του φούρνου

Ο φούρνος παράγει θερμότητα στην κουζίνα σου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να τον χρησιμοποιείς τους πιο κρύους μήνες του χρόνου. Το αγαπημένο σου ψητό ή μια νόστιμη συνταγή κέικ μπορεί να προσθέσει θερμότητα στο σπίτι.

Άσε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή

Κάθε φορά που χρησιμοποιείς το φούρνο τον χειμώνα, άφησε την πόρτα του ανοιχτή, αφού τελειώσεις το ψήσιμο. Αυτό θα επιτρέψει στον ζεστό αέρα να διαφύγει και να προσθέσει θερμότητα στο δωμάτιο. Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτική, ειδικά εάν υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια. Βεβαιώσου ότι δεν μπορούν να φτάσουν στην καυτή πόρτα ή στο εσωτερικό του φούρνου. Και μην χρησιμοποιείς ποτέ τον φούρνο ως κύρια πηγή θερμότητας, ειδικά εάν η συσκευή χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Η καύση φυσικού αερίου για μεγάλες περιόδους μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι.

Απλοί και οικονομικοί τρόποι για να παραμείνεις ζεστή στο σπίτι

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

Ένας αφυγραντήρας, όχι μόνο απορροφά όλη την υγρασία του σπιτιού, που πολλές φορές αποτελεί τον βασικό λόγο που κρυώνουμε, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άμεσο στέγνωμα των ρούχων. Τοποθέτησέ τον στους χώρους με την περισσότερη υγρασία και στους χώρους που χρησιμοποιούνται πιο συχνά..

Αντιστρέψτε τον ανεμιστήρα οροφής

Ένα σημαντικό στοιχείο των ανεμιστήρων οροφής, είναι η δυνατότητα τους να αντιστρέφουν την φορά περιστροφής τους, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους και τον χειμώνα. Τους χειμερινούς μήνες ο ανεμιστήρας οροφής αναδεύει τον αέρα στον χώρο και δεν επιτρέπει στον πολύ ζεστό αέρα να συσσωρεύεται στην οροφή του δωματίου, αλλά το επαναφέρει κάτω ξανά και ξανά, βοηθώντας στην καλύτερη καθ’ ύψος κατανομή της θερμοκρασίας στον χώρο. Πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της άνεσης και την μείωση της κατανάλωσης της εγκατάστασης θέρμανσης.

Χρησιμοποίησε σωστά τις κουρτίνες σου

Η θερμότητα από τον ήλιο είναι δωρεάν. Εκμεταλλεύσου την! Tις πρωινές ώρες των ηλιόλουστων ημερών άνοιξε τις κουρτίνες σε όλα τα δωμάτια και άφησε το φως του ήλιου να κάνει τη δουλειά του. Όταν σκοτεινιάζει, κλείσε τις κουρτίνες έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως ένα άλλο στρώμα μόνωσης που θα κρατήσει τη ζεστασιά στα δωμάτια.

Η σημασία της συντήρησης

Οι ειδικοί συνιστούν πως κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται συντήρηση στο σύστημα θέρμανσης των σπιτιών. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το υπάρχον σύστημα θέρμανσης, μπορεί να ζεστάνει επαρκώς τον χώρο σου. Τράβηξε τα έπιπλα, τις κουρτίνες και άλλα αντικείμενα μακριά από αεραγωγούς, πάνελ και καλοριφέρ. Εάν είναι μπλοκαρισμένα, η θερμότητα δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει.

Απλοί και οικονομικοί τρόποι για να παραμείνεις ζεστή στο σπίτι

Βάλε μονωτικά στις πόρτες

Έχουν υπάρξει φορές που ενώ κάθεσαι στο ζεστό σου δωμάτιο, νιώθεις ξαφνικά ένα κύμα κρύου αέρα να σε χτυπάει; Το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει κάποιο κενό κάτω από την πόρτα του δωματίου σου ή κάποια μικρή χαραμάδα κάτω από κάποιο παράθυρο. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μονωτικά σε αυτά τα σημεία και να ξενοιάσεις από τα κρύα ρεύματα αέρα.

Μην ανοίγεις τον εξαερισμό του μπάνιου μετά το ντους

Επειδή οι υδρατμοί μπορούν να κάνουν έναν χώρο πιο ζεστό, παράλειψε να χρησιμοποιήσεις τον εξαερισμό όταν κάνεις ένα ζεστό ντους. Στη συνέχεια, άφησε την πόρτα του μπάνιου ορθάνοιχτη, ώστε το ζεστό αυτό κύμα να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σπιτιού. Ωστόσο, εάν η μούχλα έχει την τάση να αναπτύσσεται στο μπάνιο σου λόγω της υψηλής υγρασίας, χρησιμοποίησε τον εξαερισμό, τουλάχιστον για λίγα λεπτά.

Ώρα για σούπα

Εκτός από το να ζεσταίνεις τον χώρο σου, μπορείς να ζεσταθείς και από μέσα. Τις κρύες μέρες, προτίμησε ζεστά γεύματα, όπως μια υγιεινή σούπα. Η σούπα γενικά χρειάζεται λίγο χρόνο για να ετοιμαστεί και η κατσαρόλα που σιγοβράζει θα δημιουργήσει θερμότητα στην κουζίνα.

Zεστά ροφήματα

Εκτός από τα ζεστά γεύματα, μπορείς να εφαρμόσεις την ίδια αρχή της θέρμανσης εκ των έσω, με επιλογές ροφημάτων. Ο καφές, το τσάι, το ζεστό κακάο ή άλλα αγαπημένα σου ζεστά ροφήματα, είναι οι καλύτερες επιλογές για τις πιο κρύες μέρες του χρόνου.

Απλοί και οικονομικοί τρόποι για να παραμείνεις ζεστή στο σπίτι

Στα πάνω διαμερίσματα

Ο ζεστός αέρας είναι πιο ελαφρύς και κατευθύνεται προς τα πάνω. Έτσι, εάν έχεις πολλά επίπεδα στο σπίτι σου, προτίμησε να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στο επάνω επίπεδο για να επωφεληθείς από το πιο ζεστό περιβάλλον.

Βάλε κίνηση

Η κίνηση παράγει θερμότητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου, φροντίζοντας να κινείσαι. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να καθαρίσεις το σπίτι, να ασκηθείς, να κάνεις μια επισκευή ή να παίξεις ένα παιχνίδι.