ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε είναι υγιεινή μια σούπα και γιατί μας κάνει καλό;

Pexels

Εάν έχεις διάθεση για κάποιο υγιεινό φαγητό ή απλά λαχταράς ένα ζεστό γεύμα, τότε μια σούπα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Μια σούπα μπορεί να είναι ένας εύκολος, γρήγορος και νόστιμος τρόπος για να προσθέσεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου. Ωστόσο, αν και μπορεί να είναι ένα γρήγορο και γευστικό πιάτο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι σούπες είναι τόσο υγιεινές όσο νομίζεις.

Τι κάνει μια σούπα υγιεινή;

Pexels

Όταν παρασκευάζεται με τα σωστά συστατικά, μια σούπα μπορεί να είναι μια πραγματικά υγιεινή επιλογή, με πολλαπλά διατροφικά οφέλη.

Για παράδειγμα, οι σούπες που παρασκευάζονται από ζωμούς με οστά, λαχανικά ή κρέας παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, όπως το κολλαγόνο. Προσφέρουν επίσης υπέροχη γεύση. Ενώ διατηρούν πρόσθετα λίπη και θερμίδες στο ελάχιστο. Επιπλέον, οι σούπες είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να αυξήσεις την πρόσληψη λαχανικών.

Η υψηλή πρόσληψη λαχανικών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αύξησης βάρους, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένους καρκίνους. Τα λαχανικά, παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και φυτικές ενώσεις. Επιπλέον, οι σούπες μπορούν να γίνουν με σχεδόν οτιδήποτε έχεις διαθέσιμο στην κουζίνα σου.

Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που πρέπει να προσέξεις, που μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες και νάτριο της σούπας σας και να τη μετατρέψουν σε ένα κάπως ανθυγιεινό γεύμα.

Τα οφέλη που χαρίζει μια σούπα στην υγεία

Εκτός από το ότι βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης λαχανικών, η κατανάλωση σούπας συνδέεται με άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία.

  • Διαχείριση βάρους

Για αρχή, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων τείνει να είναι χαμηλότερη για τα άτομα που τρώνε σούπα. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση σούπας μπορεί να μειώσει την πείνα και να αυξήσει την πληρότητα. Αυτό μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, σε γνωστικούς παράγοντες όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η σούπα θα τους χορτάσει.

  • Μειωμένο αίσθημα πείνας

Ορισμένες σούπες μπορεί επίσης να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα αισθήματα πληρότητας καθυστερώντας την γαστρική κένωση – την ταχύτητα με την οποία το στομάχι αδειάζει μετά το φαγητό. Η καθυστέρηση της γαστρικής εκκένωσης και η αύξηση του γαστρικού όγκου, οδηγεί στο να είναι το στομάχι πιο γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μεταφράζεται σε μειωμένη πείνα.

  • Ενυδάτωση

Τέλος, οι σούπες βοηθάνε να παραμείνεις ενυδατωμένη. Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία και η συνολική πρόσληψη νερού μπορεί να προέρχεται από το πόσιμο νερό, το νερό στα ποτά ή το νερό στα τρόφιμα. Όπως συμβαίνει με τη σούπα, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δεν είναι όλες οι σούπες υγιεινές

Ακριβώς όπως η επιλογή συστατικών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά θα οδηγήσει σε μια υγιεινή σούπα, ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής ή της γεύσης μπορεί να δημιουργήσουν ένα ανθυγιεινό πιάτο που μπορεί να θέλεις να τρως λιγότερο συχνά.

  • Πυκνωτικοί παράγοντες

Μερικά από τα πιο δημοφιλή συστατικά που χρησιμοποιούνται για να πυκνώσουν οι σούπες περιλαμβάνουν:  Πλήρες γάλα, παχύρρευστη κρέμα, κρέμα καρύδας, άμυλο καλαμποκιού, ψωμί, τυρί, κρόκους αυγών και ρου – ένα μείγμα βουτύρου και αλευριού. Σε μικρές ποσότητες, αυτά τα συστατικά μπορούν να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αλλά είναι οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται σε σούπες, με βάση την κρέμα που πρέπει να προσέχεις.

Τα περισσότερα πηκτικά είναι τρόφιμα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας. Τρόφιμα, που παρέχουν υψηλές ποσότητες θερμίδων ανά γραμμάριο. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπορεί να σημαίνει ότι καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι. Γεγονός που με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα συστατικά τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Για να βελτιώσεις την υφή μιας σούπας χωρίς πολλές θερμίδες, μπορείς να προσθέσεις γιαούρτι ή πολτοποιημένα όσπρια όπως φασόλια, ρεβίθια ή φακές. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώσεις ακόμη περισσότερο το διατροφικό προφίλ της σούπας σου.

  • Περιεκτικότητα σε νάτριο

Άλλοι τύποι σούπας που πρέπει να προσέχεις, είναι οι στιγμιαίες και οι σούπες σε κονσέρβα. Σούπες οι οποίες συχνά είναι γεμάτες με νάτριο. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές και νεφρικές παθήσεις, αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ενώ η προσθήκη αλατιού είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να βελτιώσεις τη γεύση ενός φαγητού, μπορείς επίσης να βασιστείς σε μπαχαρικά. Βελτιώνεις γεύση, διατηρώντας παράλληλα την πιο υγιεινή πλευρά, σε κάθε πιάτο.