ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Ανακύκλωση: 8 λάθη που κάνεις με τα υλικά που πετάς και δεν πιάνει τόπο η προσπάθειά σου

iStock

Τα έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα που πλήττουν τον πλανήτη μας τις τελευταίες δεκαετίες, κρούουν δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου, έχοντας εκκινήσει παράλληλα και τον μηχανισμό ευαισθητοποίησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα επίκαιρο παράδειγμα που μας ενδιαφέρει τόσο σαν Έλληνες όσο και σαν Ευρωπαίους πολίτες είναι η οικολογική καταστροφή της Μεσογείου. Αυτή η μεγάλη, κλειστή θάλασσα που λούζει μεγάλο μέρος της Ευρώπης και ως επί το πλείστον μεγάλο μέρος της χώρας μας, έχει πλέον μετατραπεί σε «υδάτινη χωματερή» από πλωτά πλαστικά σκευάσματα. Δυστυχώς, τα νερά της «φιλοξενούν» το 55% των πλωτών πλαστικών σωματιδίων του πλανήτη και το 7% των μικροπλαστικών.

Ανάμεσα στα «όπλα» μας για την αντιμετώπιση ενός μέρους αυτής της συστηματικής οικολογικής καταστροφής που βιώνει ο πλανήτης μας, είναι η ανακύκλωση. Μία πολύ απλή διαδικασία με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον, και η οποία αν ενταχθεί δυναμικά στην καθημερινότητά μας και γίνει με τον σωστό τρόπο, αδιαμφισβήτητα θα αποτυπωθεί στα σχετικά στατιστικά δεδομένα. Αυτή είναι η ελάχιστη πράξη που δύναται να μειώσει το ατομικό μας αποτύπωμα στο περιβάλλον, και γι’ αυτό οφείλει να γίνεται σωστά.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που λόγω άγνοιας και ελλιπούς ενημέρωσης, πετάμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης υλικά που δεν ανήκουν εκεί. Πρόκειται για ένα μικρό λάθος με καθόλου μικρές συνέπειες. Τα παρείσακτα υλικά δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα ανακυκλώσιμα υλικά του ίδιου κάδου, ενώ υπάρχει πιθανότητα όλο το περιεχόμενο του κάδου να κριθεί ακατάλληλο για ανακύκλωση.

Το ανανεωμένο σχέδιο για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα αναφέρει ότι τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν το περιεχόμενο κάδων ανακύκλωσης εάν περιέχουν περισσότερο από 40% υπόλειμμα (κοινά σκουπίδια). Όπως καταλαβαίνεις, δηλαδή, δεν θα πάνε μόνο οι δικοί σου κόποι χαμένοι, αλλά και όλων των υπόλοιπων. Κρίμα είναι να καταλήξουν στην ίδια χωματερή μαζί με τα υπόλοιπα.

Για να μην σπαταλάς, λοιπόν, τον χρόνο σου άδικα και πάει ο κόπος διπλά χαμένος, το LadyLike επικοινώνησε με την κα. Βίκυ Μανανά, υπεύθυνη του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία με τη σειρά της, μας παραχώρησε χρήσιμο υλικό σχετικά με τα υλικά που ΔΕΝ ανακυκλώνονται. Ο κατάλογος βρίσκεται παρακάτω και μπορείς να τον συμβουλεύεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Τα υλικά που δεν απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

1. Υπολείμματα τροφών & κοινά σκουπίδια

Εύλογα, τα κοινά σκουπίδια – ανάμεσα τους και τα υπολείμματα τροφών – δεν πρέπει να καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών. Να σημειωθεί πως ανάμεσα στα υπόλοιπα κοινά σκουπίδια που μπορεί να μας ξεγελάσουν ότι είναι ανακυκλώσιμα, συγκαταλέγονται το βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί, οι λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού, το χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας (ακόμα κι αν τα δυο τελευταία είναι καθαρά). Επίσης, τα κουτιά από πίτσα και γενικότερα οι συσκευασίες έτοιμου φαγητού που δεν είναι πολύ καλά καθαρισμένες από λάδια και λίπη, να μην ρίχνονται στους μπλε κάδους.

2. Μπαταρίες

Οι μπαταρίες είναι προϊόν που ξεκάθαρα δεν έχει θέση στους μπλε κάδους. Η απόρριψη τους γίνεται σε ειδικούς κάδους, από όπου συλλέγονται για να ξεκινήσει η μετέπειτα διαδικασία της ανακύκλωσης. Κάδοι συλλογής μπαταριών βρίσκονται πανελλαδικά τοποθετημένοι σε δήμους, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, σχολεία, δημόσιους φορείς, ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις, κ.λπ.

3. Ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές

Οι ηλεκτρικές και οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν τους δικούς τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, στους οποίους μπορείς να απορρίψεις τις δικές χαλασμένες σου συσκευές. Σύντομα, θα μιλήσω περαιτέρω για τα λάθη που ενδεχομένως κάνεις στην συγκεκριμένη περίπτωση ανακύκλωσης.

4. Οικοδομικά υλικά, μπάζα

Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, τα οικοδομικά υλικά (δηλαδή τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων ή ΑΕΚΚ, όπως περιγράφονται στη νομοθεσία) είναι πλήρως ανακυκλώσιμα σε ποσοστό έως 95%, από τη διαχείριση των οποίων προκύπτουν δευτερογενή προϊόντα όπως η άμμος, το χώμα και το χαλίκι. Επομένως, αυτά τα υλικά δεν ανήκουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης σίγουρα.

5. Μην πετάς τζάμια στην ανακύκλωση

Μακριά από τους κάδους της ανακύκλωσης πρέπει να μένει κάθε σπασμένο γυάλινο είδος, το οποίο πρέπει να απορρίπτεται στους κοινούς κάδους. Σε γενικότερα πλαίσια, οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά όχι οι σπασμένες. Τα θραύσματα γυαλιών, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού των εργαζομένων, καθώς η διαλογή στα κέντρα ανακύκλωσης γίνεται χειρωνακτικά.

6. Υφάσματα

Τα υφάσματα δεν ανήκουν στους μπλε κάδους μαζί με το χαρτί, τα πλαστικά και το γυαλί. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζεις πως τα φθαρμένα ενδύματα είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν. Συγκεκριμένα, η ανακύκλωση γίνεται στους κόκκινους κάδους που είναι ειδική για αυτού του είδους ανακύκλωση.

7. Κλαδιά δέντρων & οποιοδήποτε αντικείμενο από ξύλο

Για ευνόητους λόγους, τα κλαδιά δέντρων δεν απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, παρόλο που αρκετές φορές τοποθετούνται σε αυτούς. Εγώ, τουλάχιστον, το έχω δει με τα μάτια μου. Το ίδιο ισχύει και για τα ξύλινα αντικείμενα.

8. Δέρμα

Το δέρμα είναι ένα μη ανακυκλώσιμο είδος υφάσματος, το οποίο καλό θα ήταν να σταματήσεις να αγοράζεις σε γενικότερα πλαίσια. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές στην αγορά.

Το σπουδαίο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης

Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) τον Δεκέμβριο του 2001 αποτέλεσε πρωτοβουλία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή συσκευασιών και την εμπορία συσκευασμένων προϊόντων, με στόχο να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νομική τους υποχρέωση για Ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους, μέσα από την διαχείριση των πόρων τους, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η ΕΕΑΑ έχει καλύψει με τα έργα της το 96% του πληθυσμού της χώρας, τοποθετώντας 170.000 κάδους σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, έχουν παραδοθεί στους Δήμους 524 οχήματα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ έχει ως αποτέλεσμα να αξιοποιούνται περισσότεροι από 550.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών κάθε χρόνο.