A SHINY DAY

Πλαστική μεμβράνη : 5+1 τρόποι να την αντικαταστήσεις

A Shiny Day

Αυτό το άρθρο δεν υπόσχεται κάτι εξωπραγματικό, δεν θα δώσει απάντηση σε όλα σου τα περιβαλλοντικά ερωτήματα, αλλά θα σου δείξει 5+1 τρόπους να αντικαταστήσεις την πλαστική μεμβράνη στην αποθήκευση τροφίμων. Και αυτό είναι μια καλή αρχή.

Κάποτε είχα διαβάσει πως ένας καθηγητής του Χάρβαρντ, προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημα των πλαστικών συσκευασιών στα τρόφιμα, αποφάσισε να βρει τρόπο να κάνει όλες τις συσκευασίες βρώσιμες. Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν πήγε και πολύ καλά, η ιδέα αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σου προτείνω κάποια πλαστική μεμβράνη που αφού τη χρησιμοποιήσεις, μπορείς να κόψεις ένα κομματάκι και να κολατσίσεις κιόλας. Από την άλλη, αν αυτή η ανακάλυψη ήταν επιτυχής, δεν θα διάβαζες αυτή τη στιγμή αυτό το άρθρο.

Μπορούμε να απαλλαχτούμε τελείως από την πλαστική μεμβράνη στην καθημερινότητά μας; Σύντομη απάντηση: Οι κοινοί θνητοί ναι. Οι μάγειρες όχι τόσο εύκολα.

Κι αυτό το συνειδητοποίησα όταν δούλευα στενά με τη φίλη μου Γωγώ Δελογιάννη για τη φωτογράφιση του blog της. Εκεί κατάλαβα πως για τους μάγειρες είναι απαραίτητο ένα υλικό που να κλείνει με τέτοια επιτυχία τα δοχεία τους. Δυστυχώς, η πλαστική μεμβράνη στα φαγητά είναι κάπως απαραίτητη για τους μάγειρες αφού προστατεύει αεροστεγώς τα τρόφιμα και η εύρεση κάποιας πιο βιώσιμης και οικολογικής λύσης, έγκειται στις εταιρίες (τι, όλα εγώ θα τα κάνω;) οι οποίες θα λανσάρουν επιτυχώς ένα τέτοιο προϊόν που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις διάφορες κουζίνες του κόσμου, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Τα καλά νέα είναι όμως ότι εμείς στην καθημερινότητά μας μπορούμε να την αποφύγουμε (όπως και γενικότερα το πλαστικό). Δεν είναι ότι θα απολυθούμε αν σερβίρουμε σε ένα καλεσμένο ένα μπολάκι γουακαμόλε, όπου το αβοκάντο έχει κάνει πετσούλα. Ε, βγάζουμε την πετσούλα και συνεχίζουμε. Ωστόσο, μην πιστέψεις ότι όλοι οι τρόποι που προτείνω κάνουν μισές δουλειές. Φύγαμε!

5+1 τρόποι να αντικαταστήσεις την πλαστική μεμβράνη

  • Το τάπερ που κλείνει αεροστεγώς 
    Αν ξέμεινε φαγητό, μπορείς να το μεταφέρεις από το πιάτο σε ένα καλό γυάλινο/μεταλλικό τάπερ που κλείνει αεροστεγώς.
  • Το βάζω σε βάζο 
    Παράδειγμα: Μαγείρεψα μαύρα φασόλια και θέλω να φυλάξω μερικά στο ψυγείο. Αντί να τα κρατήσω σε πιάτο, τα βάζω σε ένα βαζάκι και τα φυλάω έτσι στο ψυγείο. Κλείνω το βαζάκι με το καπάκι του κι έτσι το εσωτερικό προστατεύεται αεροστεγώς.
  • Κερομάντηλο τροφίμων 
    Τα κερομάντηλα, είναι ένας υπέροχος τρόπος να σκεπάζουμε τα πιατικά μας και να προστατεύουμε τα τρόφιμά μας από γατότριχες. Story of my life. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου, ακολουθώντας τις οδηγίες σε αυτό το άρθρο. Είναι πανεύκολο! Να θυμάσαι όμως, ότι είτε το αγοράσεις, είτε το φτιάξεις μόνη σου, χρειάζεται φρεσκάρισμα μετά από κάποιες χρήσεις.
  • Vegan κερομάντηλο τροφίμων 
    Ω ναι, πήρα μεγάλη χαρά όταν είδα ότι πλέον υπάρχουν και vegan κερομάντηλα τροφίμων που λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά δεν έχουν φτιαχτεί με κερί μέλισσας.
  • Το κόλπο με το πιάτο
    Η γιαγιά μου το έκανε συνέχεια. Σκέπαζε το φαγητό που περίσσευε με ένα άλλο πιάτο. Ας πούμε έχεις μακαρόνια σε μπολ; Σκέπασέ τα με ένα μικρό πιατάκι. Σε αυτήν την περίπτωση, περνάει αέρας στα τρόφιμα, να το τονίσουμε. Δηλαδή αν πρόκειται για φαγητό που ξεραίνεται/κάνει πέτσα/οξειδώνεται, καλύτερα να επιλέξεις μία από τις άλλες μεθόδους.
  • Υφασμάτινο καπέλο 
    Αυτό είναι μια πατέντα που πρωτοείδα στο Παρίσι, σε αυτό το κατάστημα. Πρόκειται για υφασμάτινα καπέλα, σαν αυτά που φορούσαν το 1960 στις πισίνες ή σαν αυτά που φοράνε στα εργαστήρια, που είναι φτιαγμένα από ύφασμα και λάστιχο. Το λάστιχο, κρατιέται στο χείλος του πιάτου/μπολ/σκεύους κι έτσι προστατεύει τα τρόφιμα. Τα υφασμάτινα προστατευτικά καπέλα μου φαίνονται πολύ χαριτωμένα, γι’αυτό έφτιαξα κι εγώ μερικά για να έχω. Σημειώνω, ωστόσο, ότι κι αυτή η λύση δεν κλείνει το δοχείο μας αεροστεγώς.
  • Ειδικά αντικείμενα που αντικαθιστούν την πλαστική μεμβράνη
    Πλέον, υπάρχουν στο εμπόριο αρκετά προϊόντα που μπορούν να αντικαταστήσουν την πλαστική μεμβράνη με μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος που τα άφησα για το τέλος είναι ότι είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Όμως, πρόκειται για «καλύτερο» πλαστικό από της μεμβράνης, αφού είναι πλενόμενα κι επαναχρησιμοποιούμενα.

Τι λες; Πήρες καμία ιδέα; Αν έχεις κι εσύ κάποια ιδέα για το πώς θα αντικαταστήσουμε την πλαστική μεμβράνη, μην διστάσεις να μου τη στείλεις στο @ashinyday

Τα λέμε σύντομα,

Αλεξάνδρα