ΜΟΥΣΙΚΗ

Το “All I Want For Christmas Is You” ψηφίστηκε το χειρότερο τραγούδι των Χριστουγέννων; Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι

Photo by Charles Sykes/Invision/AP, File

Επειδή δεν έφτανε ότι έχει μπει Δεκέμβρης και είμαστε ακόμα με τα κοντομάνικα, ψήφισε και η Αγγλία το “All I Want For Christmas Is You” ως το πιο ενοχλητικό τραγούδι Χριστουγέννων και είμαι σίγουρη πια ότι ζούμε σε δυστοπία.

Δηλαδή τι άλλο θα ακολουθήσει; Θα κερδίσουν οι δίπλες τη μάχη του καλύτερου χριστουγεννιάτικου γλυκού; Θα καταργήσουμε το γκλίτερ την Πρωτοχρονιά; Θα εγκαταλείψει το Ίντερνετ τις γάτες;

Αυτή η βλασφημία δεν θα περάσει. Ανέχτηκα την παντελώς αναίτια διασκευή του Justin Bieber γιατί την ευλόγησε η Mariah, αλλά εδώ θα τραβήξω την κόκκινη, χριστουγεννιάτικη γραμμή μου.

Καταλαβαίνω ότι τη χιλιοστή φορά που ακούς ένα τραγούδι μπορεί (μπορεί!) να σε κουράσει, αλλά κοίτα να δεις: Στις 29 Οκτωβρίου του 1994, 25 ακριβώς χρόνια πριν δηλαδή, η Mariah Carey εφηύρε τα Χριστούγεννα. Το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, το σινεμά, μια απλή σου βόλτα στα μαγαζιά δεν θα ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Ο κόσμος για 25 μέρες είναι φτιαγμένος απ’ τις οκτάβες της Mariah κι εμείς απλά ζούμε σ’ αυτόν.

Δες εδώ τι εννοώ:

Ήχησαν τα κουδουνάκια της εισαγωγής; Ήρθε η ώρα να στολίσεις. Ναι, και με το κοντομάνικο. Αν πετύχεις έστω και 1 φορά το “All I Want For Christmas Is You” στο ράδιο, κανείς δεν θα σε πάρει για τρελή.

Προφανώς βέβαια και κανένα poll δεν μπορεί να σταματήσει τον οδοστρωτήρα του τραγουδιού. Ήδη έχει σπάσει 3 νέα ρεκόρ του Guinness World Records. Είναι το εποχιακό τραγούδι με τις υψηλότερες θέσεις του Hot 100 στο Billboard από σόλο καλλιτέχνη, το κομμάτι που στριμάραμε περισσότερο στο Spotify μέσα σε 24 ώρες και το χριστουγεννιάτικο track που πέρασε τις περισσότερες εβδομάδες στο UK Singles Top 10 chart. Σύμφωνα επίσης με report της Nielsen το 2016, μιλάμε για το μοναδικό τραγούδι που μπήκε στο Top 5 εποχιακών κομματιών και στο ραδιόφωνο, και στο streaming, και στις πωλήσεις. Πιάνει δηλαδή όλες τις πλατφόρμες και όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι ένας αδιαμφισβήτητος μύθος.

Θες κι άλλες επιτυχίες του;

Είχε ήδη μπει στο #3 στο Billboard Hot 100 από τις αρχές της χρονιάς και έγινε το πρώτο εορταστικό τραγούδι που μπήκε στο Top 5 εδώ και 60 χρόνια. Έχει πουλήσει πάνω από 16 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον πλανήτη και είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια επιτυχία της Carey. Είναι το 12ο single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Εδώ όμως ήταν hater ο άνθρωπος που το έγραψε μαζί με τη Mariah. Δεν θα ήταν και μέρος του απλού κοσμάκη; Σύμφωνα με συνέντευξή του στο Business Insider το 2013, ο Walter Afanasieff έβρισκε τη μελωδία απλοϊκή. Δεν του άρεσε ούτε η επίδοση της Carey που του έμοιαζε με ασκήσεις φωνητικής. «Είσαι σίγουρη ότι είναι αυτό που θες;», την είχε ρωτήσει.

Ναι, Afanasieff, ήταν σίγουρη. Για σε παρακαλώ δηλαδή. Πάνω από 60 εκατ. δολάρια έχει βγάλει το κομμάτι από την κυκλοφορία του κιόλας, δεν νομίζω ότι σε χάλασε που είσαι στα credits.

Η Mariah όμως δεν τα θέλει τα λεφτά σας. Τα κάνει ένα μάτσο και τα καίει. Εκείνη, βρε; Εκείνη θέλει απλά εσένα. Όποιος κι αν είσαι. Ούτε δώρα κάτω από το δέντρο θέλει, ούτε γράμμα στον Άη Βασίλη θα γράψει, ούτε καν για χιόνι δεν θα ευχηθεί. Μέσα στον αχόρταγο καταναλωτισμό και την κραιπάλη των γιορτών, έρχεται το “All I Want For Christmas Is You” να σου κάνει οικονομία. I just wanna see my baby standing right outside my door και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε.

Γι’ αυτό λοιπόν, θα σέβεστε.