ΦΥΤΑ

Ακρίδες: 5 φυτά που θα τις διώξουν από το μπαλκόνι και τον κήπο

Pexels

Οι ακρίδες αγαπούν τη φύση και για τον λόγο αυτό θα τις συναντήσεις πιο εύκολα σε χωριά και πόλεις της επαρχίας παρά μέσα σε μεγαλουπόλεις. Ωστόσο, οι πιθανότητες υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Στο επιβεβαιώνω εγώ που ανακάλυψα ότι μια ακρίδα είναι «κολλημένη» στο τζάμι του σπιτιού μου και για ώρες ολόκληρες δεν τολμούσα να ανοίξω τη μπαλκονόπορτα για να βγω έξω στο μπαλκόνι μου.

Σε αυτό το σημείο δε, να πούμε ότι οι ακρίδες είναι ακίνδυνες και άκακες. Όχι ότι σε νοιάζει και πολύ από τη στιγμή που έχεις εντομοφοβία ή τέλος πάντων αδυνατείς για κάποιο λόγο να διαχειριστείς τις ακρίδες, οι οποίες εμφανίζονται στον κήπο και το μπαλκόνι σου κυρίως για να τραφούν με φύλλα, λουλούδια και φρούτα αλλά και για να αναπαραχθούν.

Ένας πλούσιος κήπος ή ένα κατάφυτο μπαλκόνι προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες και τα κατάλληλα επίπεδα υγρασίας για να αναπτυχθούν οι ακρίδες. Εσύ, όμως, δεν τις θες εκεί και για να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία, μπορείς να προσθέσεις ακόμα 6 «σωτήρια» φυτά στη συλλογή που ήδη έχεις δημιουργήσει στον εξωτερικό σου χώρο. Παρακάτω, λοιπόν, μαθαίνεις τι μπορείς να φυτέψεις για να μην δεχτείς ξανά επισκέψεις από αυτό το έντομο.

Ακρίδες: Τι να φυτέψεις σε μπαλκόνι και κήπο για να τις κρατήσεις μακριά

Λεβάντα: Η λεβάντα είναι γνωστή για τις εντομοαπωθητικές της ιδιότητες, ειδικά κατά των κουνουπιών και άλλων εντόμων. Η έντονη μυρωδιά που εκπέμπει το άνθος της, μπορεί να απωθήσει ακόμα και τις ακρίδες.

Μέντα: Η μέντα είναι αποτελεσματική για να απωθήσει διάφορα έντομα από το μπαλκόνι και τον κήπο σου. Μεταξύ άλλων απωθεί τα μυρμήγκια και τα κουνούπια. Η έντονη μυρωδιά της, που πολύ συχνά δοξάζεται από τον κόσμο της αρωματοποιίας, μπορεί να αποθαρρύνει και τις ακρίδες.

Θυμάρι: Το θυμάρι έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και φυτεύοντάς το στον κήπο σου ή τοποθετώντας μια γλάστρα στο μπαλκόνι σου, θα καταφέρεις να διώξεις τις ακρίδες. Επιπλέον θα έχεις ένα ολόφρεσκο, σπιτικό μπαχαρικό στην κουζίνα σου.

Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται συχνά για να απομακρύνει έντομα με φυσικό τρόπο. Οι ακρίδες βρίσκονται ανάμεσά τους.

Κάρδαμο: Το κάρδαμο είναι γνωστό ότι απωθεί διάφορα έντομα και παράσιτα, λόγω της καυτερής του γεύσης και της έντονης μυρωδιάς του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις την υγιή ανάπτυξη των φυτών σου: Τα υγιή φυτά έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τις ακρίδες.

Bonus, η ομαδοποίηση φυτών:

Η ομαδοποίοηση φυτών, δηλαδή η μέδοθος κατά την οποία φυτεύεις τα φυτά σου στρατηγικά, τοποθετώνας τα το ένα δίπλα στο άλλο, μπορεί να αποτρέψει τις ακρίδες από το να πλησιάσουν στον κήπο σου.