ΦΥΤΑ

8 τρόποι να κάνεις τα φυτά σου να ψηλώσουν

Pexels

Τα φυτά δίνουν χρωματική ζωντάνια σε οποιονδήποτε χώρο κι αν τοποθετηθούν, αποτελώντας ζωντανό μέρος της διακόσμησης. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που η φροντίδα τους λειτουργεί σαν αγχολυτικό, επιδρώντας θετικά στην ψυχολογία σου. Θέλεις να τους δώσεις την αγάπη που αξίζουν, να τα βλέπεις να ευδοκημούν, να αναπτύσσονται, να σου κρατούν συντροφιά. Πολλές φορές, όμως, παρόλο που νομίζεις ότι τα κάνεις όλα σωστά, τα φυτά σου δεν ψηλώνουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος, αλλά ότι δεν έχεις βρει το «κλειδί» που θα τα κάνει να αναπτυχθούν σε ύψος. Παρακάτω, λοιπόν, μαθαίνεις 8 tips φροντίδας που θα κάνουν τα φυτά σου να ψηλώσουν.

8 συμβουλές φροντίδας που θα δώσουν στα φυτά σου ύψος

Πότισμα

Το πότισμα είναι το Α και το Ω για να αναπτυχθούν σωστά και κατ’ επέκταση να ψηλώσουν. Πρέπει να αποφύγεις τόσο το υπερβολικό όσο και το ανεπαρκές πότισμα. Η συχνότητα ποτίσματος εξαρτάται από τον τύπο του φυτού και τις κλιματικές συνθήκες. Εδώ μπορείς να μάθεις για τους γενικούς κανόνες ποτίσματος (για τις γλάστρες που διατηρείς σε εσωτερικό χώρο).

Φως

Τα περισσότερα φυτά χρειάζονται ηλιακό φως για να αναπτυχθούν. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εξασφαλίσεις σε αυτά επαρκή ηλιακή ακτινοβολία. Αυτήν που χρειάζεται το καθένα βασικά.

Έδαφος

Ένα πλούσιο, με θρεπτικά συστατικά έδαφος βοηθάει στην υγιή ανάπτυξη των φυτών. Φρόντισε να εμπλουτίσεις το έδαφος με οργανική ύλη ή αν έχεις φυτά σε γλάστρα, να προμηθευτείς ποιοτικά καλό χώμα.

Λίπασμα

Το λίπασμα βοηθάει με τη σειρά του τα φυτά σου να ψηλώσουν, ειδικά εκείνα τα λιπάσματα που είναι πλούσια σε άζωτο, το οποίο προάγει την ανάπτυξη του φυλλώματος και τη γενικότερη ανάπτυξη. Ακολούθησε τις οδηγίες χρήσης του λιπάσματος για την αποφυγή υπερβολικής λίπανσης, που μπορεί να τα κάψει.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα προωθεί την ανάπτυξη των φυτών. Αρκεί να το κάνεις με τον σωστό τρόπο και την κατάλληλη περίοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται και να καταστρέψεις το φυτό. Καλό είναι, λοιπόν, να κλαδεύεις τα φυτά σου τακτικά, έτσι ώστε να αφαιρούνται τα νεκρά ή νοσούντα μέρη τους και να προωθείται παράλληλα η ανάπτυξη νέων κλαδιών και φύλλων.

Στήριξη

Πολλά φυτά, όταν μεγαλώνουν τείνουν να γέρνουν ή να πέφτουν. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται ειδικά στηρίγματα που θα τα βοηθήσουν να έχουν «όρθια» ανάπτυξη.

Περιβαλλοντικές συνθήκες

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Δεν είναι όλα τα φυτά κατάλληλα για όλους τους χώρους. Επομένως, μην περιμένεις να ψηλώσει ένα φυτό αν βρίσκεται σε λάθος περιβάλλον.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι να προμηθευτείς εκείνα τα φυτά που είναι κατάλληλα για το περιβάλλον που προορίζονται. Σε δεύτερη φάση, πρέπει να διατηρήσεις τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία κτλ.) σταθερές. Για παράδειγμα, ορισμένα προτιμούν πιο υγρό περιβάλλον, ενώ άλλα αναπτύσσονται καλύτερα σε ξηρότερο κλίμα.

Απόσταση μεταξύ τους

Όλοι θέλουμε τον χώρο μας και οι πράσινοι φίλοι σου δεν αποτελούν την εξαίρεση. Τα φυτά χρειάζονται επαρκή χώρο για να αναπτυχθούν, να απλώσουν το ριζικό τους σύστημα και να μην ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά, φως και νερό με τους «γείτονές» τους.