ΦΥΤΑ

8 φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να φτάσουν ως το ταβάνι

iStock

Για τη διακοσμητική αξία των φυτών εσωτερικού χώρου σού έχω μιλήσει πάρα, μα πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα μου. Γιατί πέρα από το σπουδαίο γεγονός πως τα περισσότερα από αυτά φιλτράρουν και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και επιδρούν θετικά στην ψυχολογία μας, προσδίδουν και μία δόση χρωματικής ζωντάνιας στη συνολική διακόσμηση. Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία πως όσο πιο μεγάλα, τόσο πιο εντυπωσιακά δείχνουν σε ένα δωμάτιο.

Εάν, λοιπόν, θέλεις να μετατρέψεις το σπίτι σου σε αστική ζούγκλα και να ζήσεις τα jungle vibes κάπου πολύ πιο κοντά απ’ ότι σε σαφάρι στην Αφρική, τα παρακάτω φυτά μπορούν να σε ξεπεράσουν σε ύψος και να επιβάλλουν με τον πιο αναζωογονητικό τρόπο την παρουσία τους. Λίγη υπερβολή δεν είναι ποτέ κακή, όταν μιλάμε για φυτά εσωτερικού χώρου. Ειδικότερα δε εάν το σπίτι σου είναι ψηλοτάβανο.

Τα statement φυτά που θα κάνουν τη διαφορά στη διακόσμηση του σπιτιού σου

Φίκος lyrata

Με το ελκυστικό, βαθυπράσινο φύλλωμά τους και την ικανότητά τους να φτάσουν σε ύψος τα 3 μέτρα, ο φίκος lyrata απαιτεί την προσοχή σου και την κερδίζει έτσι απλά.

Tips φροντίδας: Προτίμησε να τοποθετήσεις τον φίκο σου σε ηλιόλουστο παράθυρο, χωρίς, ωστόσο, να έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου που μπορεί να δημιουργήσουν εγκαύματα στα φύλλα του. Την άνοιξη ποτίζεις μια φορά την εβδομάδα, τον χειμώνα το πότισμα να περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Για να σιγουρευτείς ότι χρειάζεται πότισμα, ελέγχεις το χώμα του σε βάθος 4ων περίπου εκατοστών με ένα μολύβι. Αν η άκρη του μολυβιού είναι στεγνή, τότε διψάει.

Φίκος elastica

Τα πλατιά, γυαλιστερά του φύλλα που βγαίνουν σε διάφορες αποχρώσεις της πράσινης χρωματικής παλέτας και η ικανότητά του να αγγίξει τα 2 μέτρα, είναι όσα κάνουν τον φίκο elastica να δηλώσει αισθητά την παρουσία του μέσα σε έναν χώρο.

Tips φροντίδας: Εάν επιδιώκεις την γρήγορη ανάπτυξή του, επίλεξε να τοποθετήσεις τον φίκο σου ένα φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι. Βέβαια και σε ημισκιερό μέρος, αυτό το φυτό τα καταφέρνει εξαίσια. Μην ξεχνάς, επίσης, να καθαρίζεις τα φύλλα του από τη σκόνη με ένα βρεγμένο πανάκι και να τον ποτίζεις όταν το χώμα γίνεται ξηρό στην κορυφή. Είναι σημαντικό να διατηρείς το χώμα του ελαφρώς υγρό.

Μονστέρα

Με καταγωγή από το μακρινό Μεξικό, με τα μεγάλα γυαλιστερά, δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές και με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει τα 3 μέτρα, αυτό το εξωτικό φυτό σε μεταφέρει νοητά σε κάποια δροσερή ζούγκλα. Αλλά εσύ θα βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι σου.

Tips φροντίδας: Τα πάει καλά σε σκιερά μέρη, αλλά τα πάει πολύ καλύτερα σε φωτεινά. Οι απαιτήσεις της σε νερό είναι μέτριες, αλλά μεγάλες σε λίπασμα και σε υγρασία. Προμηθεύσου υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά και μην ξεχνάς να διαβρέχεις το φύλλωμά της με απεσταγμένο νερό τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα για να αποφύγεις τις ξηράνσεις στο φύλλωμα.

Στερλίτζια (Το πουλί του παραδείσου): Από τα εντυπωσιακότερα φυτά

Το πουλί του παραδείσου aka στερλίτζια είναι όντως παραδεισένιο, γιατί έχει το όνομα, έχει και τη χάρη. Τα εντυπωσιακά πορτοκαλί και μπλε άνθη της θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού και προσελκύουν τα βλέμματα. Πρόκειται για ακόμα ένα από τα ψηλά φυτά που μπορεί να φτάσει έως και 2 μέτρα ύψος, για να ζήσεις tropical vibes μέσα στο ίδιο σου το σπίτι!

Tips φροντίδας: Βρες ένα ηλιόλουστο μέρος, στο οποίο η στερλίτζιά σου θα έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Πίστεψέ με, θα το εκτιμήσει ιδιαιτέρως. Ένα μεγάλο, φωτεινό παράθυρο είναι το πιο ιδανικό σποτάκι. Όσον αφορά το πότισμά της, μία φορά τη βδομάδα (εάν κι εφόσον έχει στεγνώσει το χώμα) και 2-3 φορές το καλοκαίρι είναι οκέι. Για να της προσφέρεις extra υγρασία, ψεκάζεις με νερό το φύλλωμά της περίπου 2 φορές τη βδομάδα. Για να τη διατηρήσεις καθαρή, σκουπίζεις τη σκόνη από τα φύλλα της με βρεγμένο πανάκι ανά 10 μέρες.

 

Γιούκα

Η ανθεκτικότητά του στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες, το εντυπωσιακό και μυτερό φύλλωμά του και η ικανότητά του να φτάσει σε ύψος έως τα 2,5 μέτρα, καθιστούν αυτό το φυτό με καταγωγή από το Μεξικό must για το σπίτι σου.

Tips φροντίδας: Οι απαιτήσεις του φυτού σε πότισμα είναι πραγματικά ελάχιστες. Μην ξεχνάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζεις τα μυτερά του φύλλα με βρεγμένο πανάκι ή και με λάστιχο ποτίσματος, επειδή τείνουν να συγκεντρώνουν εύκολα σκόνη.

Φίκος Μπέντζαμιν

Ακόμα ένα μέλος της οικογένειας του Φίκου που θα σε εντυπωσιάσει με την κορμοστασιά του. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος δέντρου που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από εσένα.

Tips φροντίδας: Πρόκειται για ένα από αυτά τα φυτά που μπορούν να ανταπεξέλθουν και σε μέρη με χαμηλό φωτισμό. Ωστόσο, εάν επιδιώκεις την ταχεία ανάπτυξή του, ώστε να ψηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο, καλύτερα να επιλέξεις ένα φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι για τον Μπέντζαμίν σου.

Χαμαιδωρέα

Εάν σου αρέσουν οι φοίνικες, αλλά (προφανώς) είναι κάπως μεγάλοι για τα δεδομένα του σπιτιού σου, τότε αυτοί οι νάνο-φοίνικες είναι ό,τι πιο κοντινό σε φοίνικα μπορείς να έχεις μέσα στο σπίτι σου και να φτάσει μάλιστα έως και το ένα μέτρο σε ύψος. Δεν έχεις παράπονο.

Tips φροντίδας: Αυτό το μικρό φοινικοειδές έχει την ικανότητά να προσαρμόζεται τόσο σε φωτεινά όσο και σε πιο σκοτεινά σημεία του σπιτιού. Επομένως, θα βολέψει σε κάθε περιπτώσει. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς την υγρασία του σε υψηλά επίπεδα. Η χαμαιδωρέα προέρχεται από τροπικές περιοχές. Κάτι που σημαίνει πως έχει συνηθίσει το έδαφός του να είναι υγρό ανά πάσα στιγμή. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ψεκάζεις περιστασιακά το φύλλωμα της με νερό. Μπορείς, επίσης, να την τοποθετήσεις πάνω σε δίσκο με νερό και χαλίκι, εάν το περιβάλλον γύρω της είναι αρκετά ξηρό.

Παχίρα: Ένα από τα τυχερά & μεγαλειώδη φυτά

Μπορεί η παχίρα να μην φυτρώνει λεφτά, όμως σύμφωνα με το Feng Shui μπορεί να φέρει τύχη και πλούτο στον ιδιοκτήτη του. Μπορεί, μάλιστα, να φτάσει σε ύψος περίπου 2 μέτρα, προσθέτοντας μία γερή δόση πράσινου στη διακόσμηση του χώρου σου. Ο κορμός της παχίρας είναι ξυλώδης και θυμίζει πλεξούδα, καθώς συνήθως οι μίσχοι του πλέκονται στο φυτώριο, πριν αυτοί γίνουν σκληροί και ξυλώδης. Εντυπωσιακή το λιγότερο.

Tips φροντίδας: Η τροπική παχίρα τα πάει καλά με την υγρασία και το έντονο ηλιακό φως (αλλά και τα πιο σκιερά μέρη), χωρίς αυτό να έρχεται σε άμεση επαφή με το φύλλωμά της. Κάτι τέτοιο μπορεί να του προκαλέσει εγκαύματα. Οι απαιτήσεις της σε πότισμα είναι ελάχιστες, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εδαφική υγρασία.