ΦΥΤΑ

Τηλεργασία: 5 φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικά για το γραφείο σου (και την παραγωγικότητά σου)

iStock

Η δουλειά από το σπίτι έχει τα θετικά της, έχει και αρνητικά της. Οι απόψεις – γενικώς και ειδικώς – διίστανται. Άλλοι την απεχθάνονται κι άλλοι έχουν βρει το ζεν, μετατρέποντας το σπίτι τους σε ένα νέο, εργασιακό περιβάλλον. Όπως και να ‘χει, δεν είναι λίγες οι φορές που η εξ αποστάσεως εργασία κρίνεται απαραίτητη και θα μπορούσα να πω με σιγουριά, πως πλέον τείνει να μετατραπεί σε μία νέα εργασιακή συνθήκη, που ήρθε για να μείνει και στη μετά COVID-19 εποχή.

Ο νέος χώρος εργασίας, λοιπόν, είναι πολλές φορές το – άλλοτε παραμελημένο – σου γραφείο. Αυτό το, έως πρότινος και φαινομενικά, άχρηστο έπιπλο με τα σκόρπια πράγματα που ούτε εσύ ξέρεις από πότε έχεις να χρησιμοποιήσεις. Ας μην αναφερθώ εκτενώς στις στοίβες ρούχων που το κατακλύζουν. Όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορείς να εργαστείς σε αυτό το χάος. Αλλά και να μπορέσεις, δεν θα είσαι αποδοτική στο 100% σου. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η χωροταξική οργάνωση και η αρμονία στη ζωή μας και ιδιαιτέρως στη συγκέντρωση και την ψυχική μας γαλήνη. Ξεκίνα, λοιπόν, να διαμορφώνεις το γραφείο σου, καθαρίζοντάς το και προσθέτοντας σε αυτό φυτά.

Σου έχω μιλήσει πολλές φορές για τα φυτά , δεν μπορείς να πεις. Φυτά στο υπνοδωμάτιο, φυτά στην κουζίνα, φυτά στο μπάνιο κι όπου αλλού μπορείς να φανταστείς. Αυτήν τη φορά, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σου μίλησω για τα home office φυτά. Γιατί ένα και μόνο φυτό εσωτερικού χώρου στον πάγκο του γραφείου, αρκεί για να ανεβάσει τα επίπεδα της καλής σου διάθεσης και κατ’ επέκταση να αυξήσει την παραγωγικότητά σου.

Πίσω από αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών, κρύβονται πολύ απλοί λόγοι. Πρώτον, τα φυτά εσωτερικού χώρου, όχι μόνο αυξάνουν την υγρασία και φιλτράρουν τον αέρα από τους βλαβερούς ρύπους, αλλά δημιουργούν έναν πιο θετικό και όμορφο κλίμα για να εργαστείς με ευδιαθεσία και παραπάνω όρεξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ψυχολογία χρωμάτων, το πράσινο είναι το κατ’ εξοχήν χρώμα της φύσης και της ισορροπίας και λειτουργεί ως «φάρμακο» για τη σωματική ή τη διανοητική κούραση. Από την άλλη, το Feng Shui, ανακηρύσσει το πράσινο ως το χρώμα που προσελκύει το χρήμα. Ελπίζω να το ‘πιασες το υπονοούμενο.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τα 5 φυτά που θα γίνουν οι νέοι – και οι λιγότερο ενοχλητικοί – συνεργάτες σου στο σπίτι. Γιατί δεν θα σε κουράσουν καθόλου από θέμα φροντίδας. Ήδη έχεις αρκετή κούραση από τη δουλειά, δεν χρειάζεσαι κι άλλη.

5 φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικά για το γραφείο σου (και την παραγωγικότητά σου)

Σανσεβιέρια

Η σανσεβιέρια είναι το φυτό θαύμα που έχει όλους τους λόγους για να γίνει το home buddy εν ώρα εργασίας. Όχι μόνο επειδή φημίζεται για την ικανότητα να φιλτράρει καλά την ατμόσφαιρα, απορροφώντας τις τοξικές ουσίες, αλλά έχει κι ελάχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα. Και να ξεχάσεις να την ποτίσεις, δεν έγινε και κάτι, ενώ τα σκιερά και τα ημισκιερά μέρη δεν τη «χαλάνε» καθόλου.

Αλόη

Εάν έχεις ηλιόλουστο γραφείο, τότε έχεις έναν παραπάνω λόγο να επιλέξεις αλόη για τον πάγκο. Στα θετικά, – εκτός τις θεραπευτικές ιδιότητες του διάφανου ζελέ που παράγεται από τους πυκνούς, σαρκώδεις μίσχους του – να προσθέσεις και το ελάχιστο νερό που χρειάζεται ανά 2 εβδομάδες, για να συνεχίσει να σου κάνει παρέα ενόσω τηλεργάζεσαι. Βεβαιώσου πρώτα ότι το χώμα έχει στεγνώσει πλήρως.

Ζάμια

Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της ζάμιας με καταγωγή από την Αφρική, που την κάνουν ανάρπαστη ανάμεσα στα υπόλοιπα φυτά εσωτερικού χώρου: Η αντοχή της στη σκιά και η ικανότητά της να παραμένει ζωντανή ακόμα και με ελάχιστο πότισμα.

Lucky Bamboo

Το Lucky Bamboo ή αλλιώς Dracaena sanderiana βρίσκεται ανάμεσα στα φυτά εσωτερικού χώρου που διατηρούνται εύκολα με ελάχιστη φροντίδα. Τα ημισκιερά μέρη ευνοούν την ανάπτυξή τους, ενώ αναπτύσσονται και χωρίς χώμα, τοποθετώντας τα σε βάζο με νερό. Σε αυτήν την περίπτωση, βεβαιώσου ότι η στάθμη του νερού ξεπερνά τους μίσχους του κατά κάποια εκατοστά. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί.

Κρασούλα

Όπως σχεδόν όλα τα παχύφυτα, έτσι και η κρασούλα με καταγωγή από τη Νότια αφρική (και που μετρά κάτι παραπάνω από 200 είδη), είναι ένα φυτό ανθεκτικό και desk-friendly. Δεν πιάνει χώρο και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό.