ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

7 λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σου κυνηγά την ουρά του

iStock

Ψέματα δεν θα πούμε. Είναι χαριτωμένο και πολύ αστείο, όταν ένας σκύλος κυνηγά την ουρά του. Τι συμβαίνει όμως στα αλήθεια; Δεν καταλαβαίνουν όντως ότι κυνηγούν ένα μέρος του σώματος που δεν θα πιάσουν ποτέ; Μερικές φορές το ξέρουν και απλά δεν τους νοιάζει! Άλλες φορές, ωστόσο, το κυνήγι της ουράς υποδηλώνει ένα ψυχικό ή ιατρικό ζήτημα που αξίζει περαιτέρω διερεύνηση. Οι ουρές είναι στην πραγματικότητα προεκτάσεις της σπονδυλικής στήλης του σκύλου. Αποτελούνται από κόκαλα, μύες, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Εάν αναρωτιέσαι γιατί ο σκύλος σου κυνηγά την ουρά του, ήρθε η ώρα να ελέγξεις μερικά πράγματα.

Είναι κακό για έναν σκύλο να κυνηγάει την ουρά του;

7 λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σου κυνηγά την ουρά του Pexels

Αν ο σκύλος σου κυνηγάει την ουρά του σπάνια, ή είναι κουτάβι και κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του, δεν πρέπει να ανησυχείς. Ωστόσο, εάν το μάταιο αυτό κυνηγητό γίνεται τακτικά ή ξεκινήσει αυτή τη συνήθεια αργότερα στη ζωή του, κάτι μπορεί να μην πάει καλά. Μια μελέτη αναφέρει ότι ορισμένα σκυλιά δεν κυνηγούν την ουρά τους, απλώς περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς μαρτυρά ψυχολογικούς παράγοντες. Σε αυτή την περίπτωση μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η μελέτη συμβουλεύει επίσης να μην ενθαρρύνεις τον σκύλο σου να κυνηγάει την ουρά, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε μια συνήθεια που προκαλεί του άγχος.

Βασικά βαριέται

Ράτσες σκύλων όπως τα Dobermans και τα Poodles, βαριούνται εύκολα αν μείνουν μόνα τους για πολλή ώρα ή αν δεν τους παρέχονται δραστηριότητες που προκαλούν το μυαλό τους. Ακόμα κι αν το IQ του σκύλου σου δεν είναι πολύ υψηλό, μπορεί να βαρεθεί τη ρουτίνα ή να επισκέπτεται το ίδιο πάρκο κάθε μέρα. Η πλήξη μπορεί να κάνει τον σκύλο σου να κυνηγάει την ουρά του. Η ουρά είναι πάντα εκεί, έτοιμη να τον κάνει να διασκεδάσει. Το κυνήγι της ουράς θα μπορούσε επίσης να είναι ένας τρόπος για να εκτονώσει την υπερβολική, συσσωρευμένη ενέργεια. Βεβαιώσου ότι ο σκύλος σου βγαίνει έξω για τρέξιμο, βόλτες και έχει αρκετό χρόνο για παιχνίδι.

Άγχος αποχωρισμού ή/και γενικευμένο άγχος

Το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται όταν τα σκυλιά μένουν τακτικά μόνα τους για πολλή ώρα ή μια ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμά σου, σημαίνει λιγότερο χρόνο μαζί του. Τα σκυλιά θα μπορούσαν να καταφύγουν στη διασκέδαση με επικίνδυνες ή ανθυγιεινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένου του κυνηγητού της ουράς τους. Οι γενικές αγχώδεις διαταραχές δεν είναι ασυνήθιστες στους σκύλους και μπορεί να είναι η αιτία συμπεριφοράς που μοιάζει με ΙΨΔ. Εάν παρατηρήσεις ότι ο σκύλος σου κυνηγάει την ουρά του, κατά τη διάρκεια καταιγίδων, όταν συναντά νέα άτομα ή κάθε φορά που φεύγεις από το σπίτι, δοκίμασε να του δώσεις μια λιχουδιά σε ένα διαδραστικό παιχνίδι για να απαλύνεις το άγχος του. Στη συνέχεια, προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις ανθυγιεινές συμπεριφορές, με υγιείς διεξόδους.

Νεαρά κουτάβια που εξερευνούν τον κόσμο

Τα κουτάβια είναι συνήθως εκείνα που τρελαίνονται να κυνηγούν την ουρά του. Αυτό είναι απολύτως λογικό, δεδομένου ότι ανακαλύπτουν τον κόσμο και είναι πρόθυμα να εξερευνήσουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του σώματός τους. Το μάσημα και το γλείψιμο των πραγμάτων, είναι ο τρόπος του κουταβιού να μαθαίνει για το περιβάλλον του. Ναι, βγάζουν δόντια, αλλά επίσης απορροφούν πληροφορίες μέσω της γεύσης και της μυρωδιάς. Το να μασούν την ουρά τους δεν πρέπει να ενθαρρύνεται, αλλά άφησέ τα να την κυνηγήσουν λίγο αν διασκεδάζουν. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε παιχνίδια ειδικά σχεδιασμένα για κουτάβια ή μπάλες που μπορούν να τρέξουν πίσω τους.

Τραυματισμός

Ναι, τα σκυλιά μπορούν να σπάσουν την ουρά τους. Εάν ο σκύλος σου χτύπησε πρόσφατα ή έπεσε, είναι πιθανό τα οστά στην ουρά του να έχουν σπάσει. Οι ουρές μπορεί επίσης να υποστούν βλάβη στα νεύρα εάν τραβηχτούν ή καταπονηθούν. Αυτού του είδους τα προβλήματα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά αμέσως, οπότε αναζήτησε άλλες ενδείξεις. Για παράδειγμα, το υπερβολικό κυνήγι της ουράς σε συνδυασμό με ατυχήματα στο σπίτι ή η ευαισθησία στην αφή, μπορεί να υποδηλώνει τραυματισμό της ουράς. Από την άλλη πλευρά, κοψίματα ή γρατζουνιές που μπορεί να δεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως για να αποφευχθεί η μόλυνση. Τα σκυλιά μπορεί να θέλουν να γλείψουν ένα κόψιμο στην ουρά τους, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει το τραύμα στην πάροδο του χρόνου.

Μόλυνση ή άλλο πρόβλημα υγείας

Εάν ένα κόψιμο μολυνθεί, ο σκύλος σου μπορεί να κυνηγήσει την ουρά του για να αντιμετωπίσει τον πόνο ή τον ερεθισμό. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια θα μπορούσαν επίσης να έχουν βρει «φωλιά» στην ουρά του σκύλου σου. Ορισμένα σκυλιά προσκολλώνται στην ουρά τους επειδή στην πραγματικότητα υποφέρουν από καρκίνο ή επιληπτικές κρίσεις. Εάν αυτή η συμπεριφορά επιμένει, επισκέψου έναν κτηνίατρο για να ελέγξεις πιθανή, υποκείμενη πάθηση.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ενόχληση όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στους σκύλους. Η φαγούρα, το κυνήγι ή το δάγκωμα της ουράς τους, μπορεί να υποδηλώνουν αλλεργική αντίδραση.

Αναζητά την προσοχή σου

Εκπαιδευτές σκύλων λένε ότι οι σκύλοι ερμηνεύουν την επίπληξη και τον έπαινο με τον ίδιο τρόπο. Και στα δύο σενάρια, δίνουμε προσοχή στον σκύλο μας. Εάν το να κυνηγάει την ουρά του ο σκύλος σου σε κάνει π.χ. να γελάς, μπορεί να συνεχίσει, αν απολαμβάνει αυτή την προσοχή. Αφού διαπιστώσεις ότι δεν πονάει, δεν έχει αλλεργίες, έχει ξεπεράσει τις κουταβίσιες συνήθειές του και έχει ασκηθεί αρκετά, μπορεί απλώς να κυνηγά την ουρά του, αναζητώντας την προσοχή σου. Για να κλείσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο, προσπάθησε να αγνοήσεις τη συμπεριφορά αυτή ή να αποσπάσεις την προσοχή του με κάτι άλλο. Κάθε συμπεριφορά που επιδιώκει την προσοχή σου, δεν είναι υγιής για κανένα σκύλο.