ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Είναι easy… να είσαι φιλόζωος, μια ενέργεια από τον easy 97.2

saveagreekstray@Instagram

Το να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζώο, είναι σίγουρα μια μεγάλη και σημαντική απόφαση. Απαιτεί υπευθυνότητα και σκέψη, αλλά κυρίως αγάπη. Σκυλιά και γάτες που εγκαταλείφθηκαν, κακοποιήθηκαν και στερήθηκαν ανθρώπινης φροντίδας, φιλοξενούνται σε καταφύγια ζώων. Κάποια από αυτά θα σταθούν τυχερά και θα υιοθετηθούν, βρίσκοντας τον δικό τους human.

Από αδέσποτο, κατοικίδιο

Ο easy 97.2 μέσα από την ενέργεια Είναι easy να είσαι φιλόζωος, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό, γύρω από τα αδέσποτα ζωάκια. Παρέα με τις μεγαλύτερες φιλοζωικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Save a Greek Stray, A Little Shelter και DogsVoice.gr, ο ραδιοφωνικός σταθμός αναδεικνύει το έργο του και θα ενισχύσει το μήνυμα της σωστής υιοθεσίας ενός ζώου.

O ραδιοφωνικός αέρας αλλά και τα Social Media του σταθμού έχουν αφιερωθεί αποκλειστικά στη φιλοζωία, στην υγεία και τη φροντίδα των αγαπημένων κατοικίδιων, αλλά και στην τεράστια αγάπη που μπορεί να προσφέρει ένα τετράποδο νέο μέλος.

Μιλώντας για την ενέργεια Είναι easy να είσαι φιλόζωος, η Βιβή Χαραλαμπίδη από το Save a Greek Stray, εξηγεί:

«Βασικός στόχος είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι μπορεί πολύ εύκολα να γίνει μέρος της λύσης ενός προβλήματος, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ή γνώσεις.

Η υιοθεσία, η στείρωση και η υπεύθυνη ιδιοκτησία μπορούν και πρέπει να γίνουν ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

Όχι ένας κανόνας που τον ακολουθούμε επειδή πρέπει και μόνο, αλλά επειδή κάποια στιγμή αυτό θα είναι απλώς το αυτονόητο».

Ο μύθος του «έχω κατοικίδιο, άρα είμαι φιλόζωος»

Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα να είναι κάποιος φιλόζωος;

«Η λέξη φιλόζωος είναι μια έννοια πολύ γενική» υπογραμμίζει η κ. Χαραλαμπίδη. «Ετυμολογικά περιλαμβάνει όλα τα ζώα, από κατοικίδια και όλα τα οικόσιτα, μέχρι και άγρια ζώα. Είναι ένα τεράστιο θέμα με άπειρες διαστάσεις. Εμείς ως οργάνωση που ασχολείται με κατοικίδια, χρησιμοποιούμε την έννοια φιλόζωος αναφερόμενοι κυρίως σε σκύλους και γάτες.

Φιλόζωος είναι κάποιος που βλέπει και ενημερώνεται για το “δάσος” και όχι μόνο για το “δέντρο” όσον αφορά τα κατοικίδια, και οι πράξεις του συνεισφέρουν έστω το ελάχιστο δυνατό, ώστε να μην επιδεινωθεί το τεράστιο πρόβλημα ανεπιθύμητων ζώων.

Φιλόζωος σημαίνει στειρώνω, δεν ζευγαρώνω και υιοθετώ, δεν αγοράζω.

Φιλόζωος σημαίνει ότι είμαι υπεύθυνος ιδιοκτήτης, αλλά πέρα από τις ανάγκες του δικού μου κατοικίδιου, με ενδιαφέρει και η κατάσταση των ζώων γενικά».

Ποιες ακριβώς είναι οι δράσεις του Save a Greek Stray;

«Πέρα από τις διασώσεις και τις υιοθεσίες, μια από τις βασικότερες δράσεις μας είναι οι στειρώσεις. Στειρώνουμε ανελλιπώς κάθε εβδομάδα, και τρέχουμε και προγράμματα στειρώσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να καταπολεμήσουμε την ρίζα του προβλήματος. Επίσης έχουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε δημοτικά σχολεία, το οποίο τρέχει εδώ και κάποια χρόνια. Και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις γυναικείες αγροτικές φυλακές Θήβας, όπου κάποια από τα σκυλιά μας μένουν μαζί με τις κρατούμενες, οι όποιες και τα εκπαιδευτούν» δηλώνει η κ. Χαραλαμπίδη και συμπληρώνει:

«Φυσικά πολύ σημαντική για εμάς είναι η ενημέρωση. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο και χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, να ενημερώνουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε όχι μόνο για τις δικές μας δράσεις, αλλά και για βασικές έννοιες της φιλοζωίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα».

 

Το κατοικίδιο της αγάπης

Ποια είναι όμως η διαδικασία για να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο; Όπως μας εξηγεί η κ. Χαραλαμπίδη, τα πράγματα είναι αρκετά απλά:

«Για να υιοθετήσει κάποιος από εμάς, συμπληρώνει αρχικά ένα ερωτηματολόγιο. Στην συνέχεια επικοινωνούμε μαζί του και γίνεται μια τηλεφωνική συνέντευξη. Μετά πρέπει να έρθει στο καταφύγιο και να γνωρίσει το ζώο για το οποίο ενδιαφέρεται. Να περάσει κάποιο χρόνο μαζί του και ενημερωθεί πλήρως για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του, ώστε να βεβαιωθεί και ο ίδιος αλλά και εμείς πως το ζώο που επέλεξε ταιριάζει στην οικογένεια και στον τρόπο ζωής της.

Οι προϋποθέσεις είναι ποικίλες. Είναι συνδυασμός των χαρακτηριστικών και του ζώου αλλά και του τρόπου ζωής του υποψηφίου ιδιοκτήτη. Π.χ. μια οικογένεια με πολύ μικρά παιδιά δεν είναι ιδανική για ένα φοβικό σκυλί. Κάποιος που λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι δεν είναι κατάλληλος για ένα κουτάβι, αλλά για ένα ενήλικο σκυλί κτλ.

Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, που είναι τυπική διαδικασία, το βασικό πράγμα που χρειάζεται για μια υιοθεσία, είναι εμπιστοσύνη. Αυτό δεν μπαίνει σε καλούπι με κανόνες.

Ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε και όσες τυπικές διαδικασίες και να ακολουθηθούν, στο τέλος αυτό που είναι απαραίτητο, είναι η πίστη πως οι άνθρωποι αυτοί θα αγαπήσουν και θα φροντίσουν σωστά το ζώο που θα υιοθετήσουν. Φυσικά είμαστε πάντα εδώ για όσους έχουν υιοθετήσει από εμάς και κάθε ζώο που έχει περάσει από τα χέρια μας, παραμένει με κάποιο τρόπο και δικό μας, με όλες τις ευθύνες που αυτό περιλαμβάνει».

Τα “χαλασμένα” αδέσποτα

Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι ενδοιασμοί που έχει ο κόσμος για υιοθετήσει ένα αδέσποτο; Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδη, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα αδέσποτα, μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς:

«Ίσως ο μεγαλύτερος ενδοιασμός είναι ότι τα αδέσποτα, είναι σκυλιά με προβλήματα υγείας και προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν. Κάτι το οποίο δεν ισχύει. Τα αδέσποτα είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όσο είναι και οι άνθρωποι. Το καθένα έχει το δικό του χαρακτήρα, τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ανάγκες. Ό,τι έχει φανταστεί κάποιος ως ιδανικό κατοικίδιο, υπάρχει κάπου σε ένα καταφύγιο.

Υπάρχει το στερεότυπο ότι “είναι χαλασμένα, γι’ αυτό είναι αδέσποτα” το οποίο φυσικά είναι λάθος, καθώς οποιοδήποτε ζώο που είχε ανεύθυνο ιδιοκτήτη μπορεί να γίνει αδέσποτο.

Τα αδέσποτα δεν είναι κάποια ράτσα από μόνη της με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα αδέσποτα είναι όλων των μεγεθών, όλων των ηλικιών και ο σημαντικότερο όλων των χαρακτήρων».

Η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Περιστατικά όπως αυτό στην Εύβοια με τον άντρα που πέταξε μια αδέσποτη γάτα στη θάλασσα, είναι αντιπροσωπευτικά για τη χώρα μας ή θλιβερές εξαιρέσεις;

«Δυστυχώς, για κάθε περιστατικό που καταγράφεται με κάμερα, υπάρχουν άπειρα τα οποία δεν βλέπει κανείς πότε, και δεν μαθαίνονται ποτέ. Δε θέλουμε να κάνουμε γενικεύσεις για ολόκληρη την χώρα, γιατί δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που να συγκρίνουν τα ποσοστά κακοποίησης στην Ελλάδα με άλλες χώρες με παρόμοιες συνθήκες όσον αφορά τα κατοικίδια και τα αδέσποτα.

Τα περιστατικά κακοποίησης είναι αδικαιολόγητα πολλά, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και οι λόγοι ποικίλουν.

Το σίγουρο είναι ότι για κάθε περιστατικό που αποκτά τεράστια δημοσιότητα, όπως αυτό με την γάτα στην Αιδηψό, υπάρχουν εκατοντάδες που δεν γίνονται αντιληπτά από το ευρύ κοινό, και αναπαράγονται ως είδηση μόνο σε φιλοζωικούς κύκλους».

Το κατοικίδιο που εγκαταλείφθηκε

Τι αλλαγές μπορούν να γίνουν σε πολιτειακό επίπεδο για την προστασία των αδέσποτων;

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι πρέπει να φτιαχτούν κι άλλα καταφύγια και αυτό είναι τεράστιο λάθος.

Τα καταφύγια όσα και αν είναι, δεν είναι η λύση του προβλήματος. Είναι απλά σαν να σφουγγαρίζουμε έχοντας αφήσει τη βρύση ανοιχτή.

Η πολιτεία πρέπει να δώσει βάση στην ρίζα του προβλήματος, που είναι η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή. να επενδύσει σε προγράμματα στειρώσεων και για αδέσποτα, αλλά κυρίως για ιδιόκτητα ζώα. Όλα τα αδέσποτα στην Ελλάδα, είναι κατοικίδια που είτε εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο από τους ιδιοκτήτες τους, είτε γεννήθηκαν στον δρόμο από εγκαταλελειμμένα ζώα».

Το πολύτιμο έργο των φιλοζωικών οργανώσεων

Το έργο των φιλοζωικών, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων είναι πολύτιμο και σε περιόδους κρίσης, όπως φάνηκε και πέρυσι στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν;

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι τόσο σε μεγάλες κρίσεις, όπως οι πυρκαγιές, όσο και σε καθημερινή βάση, οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούνται να βρουν λύσεις για πολλά προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να είναι ευθύνη τού κράτους, το οποίο ιδανικά, θα έπρεπε να είναι αρωγός έμπρακτα, αλλά και με την ίδια ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα που χαρακτηρίζουν τους εθελοντές φιλόζωους και τις φιλοζωικές οργανώσεις.

«Οι σχέσεις με κάθε κατοικίδιο δεν γίνονται κατά παραγγελία»

Όσο για το τί απαντά σε όσους επιμένουν στην αγορά ράτσας, έναντι τις υιοθεσίας ή φιλοξενίας δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, η κ. Χαραλαμπίδη είναι αφοπλιστική:

«Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, όπου η κάθε μάρκα έχει και κάποια χαρακτηριστικά. Η σχέση με ένα κατοικίδιο είναι αυτό ακριβώς, μια σχέση, η οποία δεν γίνεται παραγγελία με βάση εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά χτίζεται όπως όλες οι σχέσεις από συναισθήματα, επικοινωνία και αγάπη.

Δεν είναι λογικό να αγοράζουμε ζώα, για τον ίδιο λόγο που δεν θα αγοράζαμε ένα μέλος της οικογένειας μας ή έναν σύντροφο.

Οι σχέσεις και με κάθε κατοικίδιο δεν γίνονται κατά παραγγελία».