ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πιο ευτυχισμένοι και υγιείς όσοι μιλάνε «μωρουδίστικα» στα κατοικίδιά τους

Pexels

Οι περισσότεροι σκυλογονείς και γατογονείς, αναφέρονται στα αγαπημένα τους κατοικίδια στάζοντας μέλι. Είναι τα «μωρά» τους. Μια λέξη που αντανακλά τη νεανική, παιχνιδιάρικη και αγαπησιάρικη προσωπικότητά τους. Εάν αισθάνεσαι το ίδιο για το δικό σου κατοικίδιο (ή κατοικίδια, καταλαβαίνεις ότι ανεξάρτητα από την ηλικία του, θα είναι πάντα μωρό στα μάτια σου. Και θα του μιλάς «μωρουδίστικα». Πράγμα που σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να σε κάνει πιο χαρούμενη και υγιή.

Έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια ανταποκρίνονται στο baby talk και αυτό ενισχύει το δεσμό σας

Πιο ευτυχισμένοι και υγιείς όσοι μιλάνε «μωρουδίστικα» στα κατοικίδιά τους Pexels

Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο για πολλούς γονείς κατοικίδιων ζώων, να μιλούν τακτικά στα χνουδωτά μωρά τους «μωρουδίστικα». Σύμφωνα με το ScienceDaily, σχετική μελέτη αποκάλυψε ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονται στο baby talk. Το να μιλάς με τέτοιο τρόπο στο σκύλο σου μπορεί μάλιστα να ενισχύσει τη σχέση σας, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με τα παιδιά. Ο Alex Benjamin και η Katie Slocombe, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποίησαν μια μελέτη που διαπίστωσε ότι όλα αυτά ήταν αλήθεια. Ο Slocombe λέει:  

«Ένα ειδικό μοτίβο ομιλίας, όπως είναι τα μωρουδίστικα, βοηθά στην κατάκτηση της γλώσσας και βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ένα ανθρώπινο μωρό δένεται με έναν ενήλικα. Αυτή η μορφή ομιλίας μοιράζεται κάποιες ομοιότητες με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν στα κατοικίδια σκυλιά τους, γνωστή ως σκυλοκατευθυνόμενη ομιλία».

Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων μπορούν να συσχετιστούν πλήρως με τα ευρήματα της μελέτης. Όταν μιλάς μωρουδίστικα με το σκύλο σου, πιθανότατα θα ανταποκριθεί αμέσως με πολλά φιλιά, αγαπησιάρικα βλέμματα, κουνήματα ουράς και απίστευτα χαριτωμένες πόζες.

Το να μιλάς με τα κατοικίδια, καταπολεμά τη μοναξιά

Ο σκύλος σου δεν είναι ο μόνος που επωφελείται όμως από αυτή τη γλυκιά φλυαρία. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο και ειδικό στη συμπεριφορά των ζώων Δρ. Elfenbein, το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας, είναι εξίσου ευεργετικό και για τη δική μας σωματική και ψυχική ευεξία. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι μια συνομιλία με τους τετράποδους φίλους μας, μπορεί ακόμα και να καταπολεμήσει τη μοναξιά.

Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα κατοικίδια μάς δίνουν πολλά πίσω. Όταν τους μιλάς, αποκρίνονται. Ο σκύλος σου μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του και να σε κοιτάξει με το βλέμμα “βόλτα;”, ενώ η γάτα σου μπορεί να έρθει στην αγκαλιά σου νιαουρίζοντας. Αν και δεν επεξεργάζονται τις λέξεις με τον ίδιο τρόπο με εμάς, υπάρχει αυτό το σύστημα επικοινωνίας, το οποίο και βασίζεται στη γλώσσα.

Είναι καταπληκτικοί ακροατές

Το Animal Channel σημειώνει ότι η συντροφιά με τα κατοικίδια είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ζωής και επισημαίνει ότι είναι απόλυτα ωφέλιμο να μιλάς στο κατοικίδιό σου. Σε τελική ανάλυση, ο καλύτερος τετράποδος φίλος σου, είναι αυτός που ανακουφίζει τα άγχη σου, σου κρατά συντροφιά και απλώς κάνει τα πάντα να μοιάζουν καλύτερα. Δεν είναι ποτέ επικριτικός απέναντί σου και δεν θα σου σταθεί σε όλες τις αποφάσεις σου. Για αυτούς και για πολλούς ακόμα λίγους, θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να τους μιλάμε, γιατί το λατρεύουν και εμείς το ίδιο!