ΦΥΤΑ

6+1 φυτά εσωτερικού χώρου που μειώνουν την υγρασία στο σπίτι σου

Pexels

Τόσο η υπερβολική ζέστη, όσο και το υπερβολικό κρύο, είναι καιρικές συνθήκες που λίγο-πολύ εκνευρίζουν τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, ας το παραδεχτούμε όλοι: Δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό και εκνευριστικό, από την αίσθηση που αφήνει η υγρασία στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, λοιπόν, δεν περνάει και πολύ καλά όταν τα επίπεδα υγρασίας (γενικότερα και ειδικότερα) στο εσωτερικό του σπιτιού είναι αυξημένα. Πέρα από το γεγονός ότι κολλάς ολόκληρη, η υγρασία έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική σου υγεία. Οι ενοχλήσεις και οι πόνοι στις αρθρώσεις, το φριζάρισμα των μαλλιών, ο πονοκέφαλος, ο ξερόβηχας, οι αλλεργεες και τα διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, όπως πχ. το άσθμα και η βρογχίτιδα, ευνοούνται από την αυξημένη, ατμοσφαιρική υγρασία.

Σύμφωνα με το Environmental Protection Agency, η εσωτερική υγρασία, καλό είναι να μην ξεπερνά το 60%. Ιδανικά, πρέπει να κυμαίνεται στο 30-50%. Όσο υψηλότερη είναι, τόσο περισσότερη μούχλα θα έχεις, η οποία με τη σειρά της καταστρέφει έπιπλα και ρούχα.

Στο ρεζουμέ της υπόθεσης: Είτε επειδή ζεις σε ζεστή ή βροχερή περιοχή, είτε επειδή το σπίτι σου δεν διαθέτει κατάλληλο αερισμό, η υγρασία είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που σε βασανίζει και το οποίο μπορείς να αντιμετωπίσεις με εντελώς φυσικό τρόπο. Συνδυάζοντας, λοιπόν, αυτά εδώ τα βήματα, μαζί με τα παρακάτω φυτά εσωτερικού χώρου που λειτουργούν ως φυσικοί αφυγραντήρες (συλλέγονουν την υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα), πετυχαίνεις να τη μειώσεις και να νιώθεις (μέσα σου και έξω σου) καλύτερα.

Φυτά Vs υγρασία: Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο αγαπά το νερό σε κάθε του μορφή. Εκτός από το ελάχιστο πότισμα και φως που χρειάζεται, έχει και την ικανότητα να απορροφά την υγρασία από τον αέρα μέσω του φυλλώματός του. Έχει μεσαίες ανάγκες σε ηλιακό φως και μπορεί να επιβιώσει σε σκιερό περιβάλλον.

Κισσός

Η ανθεκτικότητα, η ταχύτητα ανάπτυξης, καθώς και η εξαιρετική ικανότητα του κισσού να μειώνει τη μούχλα και τις τοξίνες του αέρα, καθιστούν αυτό το φυτό ιδανικό για να καταπολεμήσεις τον αόραστο εχθρό που έχει επιβληθεί στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου. Προτιμά θέσεις με έμμεσο ηλιακό φως.

Φυτά κατά της υγρασίας: Μπιγκόνια

Ένα ζεστό περιβάλλον και αρκετή δόση υγρασίας, είναι το απόλυτο combo που μπορεί να κάνει μια μπιγκόνια πραγματικά ευτυχισμένη, αλλά και εσένα, καθώς θα απαλαχθείς από την υγρασία.

Δεδομένου ότι οι μπιγκόνιες προσλαμβάνουν νερό χρησιμοποιώντας τα φύλλα τους, είναι ιδανικές για την καταπολέμηση της υγρασίας, καθώς αφαιρούν την κολλώδη αίσθηση από τον αέρα. Οι τοποθεσίες με σκόρπιο, ηλιακό φως είναι ιδανικές γι΄αυτές.

Καλαθέα

Οι καλαθέες απαιτούν υψηλά επίπεδα υγρασίας για να ευδοκιμήσουν. Όταν τα φύλλα τους καμπυλώνουν προς τα μέσα, τότε είναι που συλλέγουν την υγρασία από τον αέρα. Τα εν λόγω φυτά χρειάζονται φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως.

Φυτά: Φτέρη

Η φτέρη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φυτά που λατρεύουν την υγρασία και τα υγρά περιβάλλοντα, σε αντίθεση με εσένα. Τοποθέτησέ τη σε σημείο του σπιτιού με έμμεσο ηλιακό φως.

Χαμαιδωρέα

Η χαμαιδωρέα προέρχεται από τροπικές περιοχές της Αμερικής και ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο σε υγρά περιβάλλοντα. Όπως τα περισσότερα τροπικά φυτά, λοιπόν, αυτός ο φοίνικας απορροφά την υγρασία μέσω των φύλλων του. Μπορεί να επιβιώσει σε περιβάλλον με ελάχιστο φως.

Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο συγκαταλέγεται στα ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να επιβιώσουν σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αλλά αυτά με υψηλή υγρασία, είναι ξεκάθαρα τα αγαπημένα του. Εκτός από αποτελεσματικός, φυσικός αφυγραντήρας, είναι και φυσικός καθαριστής αέρα. Τι άλλο θες δηλαδή!