ΦΥΤΑ

Tα φυτά εσωτερικού χώρου που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα εντελώς φυσικά, σύμφωνα με τη NASA

Unsplash

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου επιδρούν θετικά στον οργανισμό μας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Από αυτούς, ο πιο διαδεδομένος, είναι η ικανότητά τους να λειτουργούν ως φυσικοί καθαριστές της ατμόσφαιρας. Μπορούν και φιλτράρουν την ατμόσφαιρα δηλαδή, και απορροφούν βλαβερούς ρύπους και τοξίνες. Ως αντάλλαγμα, παίρνεις καθαρό αέρα.

Κατ’ επέκταση, αυτό μεταφράζεται σε «πιο υγιηνή ατμόσφαιρα, μειωμένους πονοκεφάλους, βελτίωση της συγκέντρωσης και ενίσχυση της διάθεσής σου», σύμφωνα με τη Navya Mysore, γιατρός στο One Medical της Νέας Υόρκης. «Τα φυτά αυξάνουν επίσης την υγρασία στο σπίτι σου, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην ανακούφιση του ξηρού δέρματος», προσθέτει. Η NASA, λοιπόν, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, μέσα από την έρευνά της, Clean-Air Study. Τα αποτελέσματα μίλησαν από μόνα τους.

Αρχικός σκοπός της εν λόγω μελέτης ήταν η διερεύνηση φυσικών και αποτελεσματικών τρόπων καθαρισμού του αέρα, σε μικρούς και μη αεριζόμενους χώρους, με αφορμή το σύνδρομο «άρρωστου κτιρίου» που εμφανίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα, όταν ο καθαρός αέρας στα κτίρια αντικαταστάθηκε από υπερβολική μόνωση στο εσωτερικό τους, ώστε να μειωθούν τα έξοδα θέρμανσης.

Η έρευνα και τα αποτελέσματά της

Όλοι, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι τα φυτά φωτοσυνθέτουν, απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα για να παράγουν οξυγόνο, αλλά η NASA το πήγε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και σκέφτηκε ότι τα φυτά μπορεί να έχουν την ικανότητα να απορροφήσουν πραγματικά επικίνδυνους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Στη μελέτη φυτών εσωτερικού χώρου, λοιπόν, οι επιστήμονες δοκίμασαν τις καθαριστικές ιδιότητες αρκετών από αυτά. Τα τοποθέτησαν σε έναν κλειστό χώρο με μεγάλη συγκέντρωση από οργανικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, που βρίσκονται σχεδόν παντού. Ανάμεσά τους, το βενζόλιο, η φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο (TCE). Ιδού τα αποτελέσματα:

Extra fact: Το βενζόλιο βρίσκεται σε κόλλες, χρώματα, κεριά επίπλων και απορρυπαντικά. Η φορμαλδεΰδη βρίσκεται σε συνθετικά ξύλου όπως κόντρα πλακέ, καθώς και σε δομικά υλικά και μονώσεις, κόλλες, χρώματα, επιστρώσεις, λάκες, φινιρίσματα, καθώς και προϊόντα χαρτιού. Το τριχλωροαιθυλένιο βρίσκεται σε μαντηλάκια καθαρισμού, προϊόντα καθαρισμού αεροζόλ, αφαιρετικά χρωμάτων, κόλλες ψεκασμού, καθαριστικά χαλιών και καθαριστικά λεκέδων.

Χαμαιδωρέα

Από τα 107 είδη της χαμαιδωρέας που προέρχονται από υποτροπικές και τροπικές περιοχές της Αμερικής, το φυτό Chamaedorea Seifritzii είναι το πιο απορροφητικό, όσον αφορά τους βλαβερούς ρύπους της ατμόσφαιρας.

Πρόκειται για ένα φυτό με ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδας, που φιλτράρει το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το TCE. Δεν είναι τοξικό για τα κατοικίδια.

Φυτά – Δράκαινα

Η Δράκαινα έχει 120 είδη στο τσεπάκι της, εκ των οποίων η Δράκαινα Deremensis είναι αυτή που αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το βενζόλιο και τη φορμαλδεΰδη.

Αγλαόνημα

Το αγλαόνημα είναι γένος που ανήκει στην οικογένεια arum, Araceae. Προέρχεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας και της Νέας Γουινέας. Το Αγλαόνημα Modestum είναι το ιδανικότερο, αν θες καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι σου.

Πρόκειται για ένα φυτό βραδείας ανάπτυξης που εντυπωσιάζει για τις χρωματικές του εναλλαγές. Μειώνει το επίπεδο βενζολίου και φορμαλδεΰδης στον αέρα.

Κισσός

Ο κισσός δεν βρίσκεται μόνο ανάμεσα στα λιγότερο απαιτητικά φυτά εσωτερικού χώρου που δείχνουν εντυπωσιακά σε κρεμαστά καλάθια και γλάστρες, αλλά συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φυτά που απορροφούν το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το TCE.

Πόθος

Ακόμα ένα φυτό που θα δείξει υπέροχα σε μία κρεμαστή γλάστρα και θα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το TCE της ατμόσφαιρας. Επίλεξε το Scindapsus Aureus.

Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο απαιτεί ελάχιστο πότισμα και συμβάλλει ιδιαίτερα στην απορρόφηση της φορμαλδεΰδης. Δεν είναι τοξικό για τα κατοικίδια. Επέλεξε το Chlorophytum Elatum.

Φυτά – Σανσεβιέρια

Γνωστή και ως η γλώσσα της πεθεράς, η σανσεβιέρια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα top φυσικά φίλτρα της ατμόσφαιρας, καθώς καθαρίζει τον αέρα από το βενζόλιο, τη φορμαλδεΰδη και το TCE.

Σπαθίφυλλο

Στη λίστα της NASA περιλαμβάνεται και το σπαθίφυλλο, το οποίο μειώνει τα επίπεδα βενζολίου, φορμαλδεΰδης και TCE της ατμόσφαιρας.

Φυτά – Φίκος Μπέντζαμιν ή αλλιώς κλαίουσα

Ένας από τους top καθαριστές αέρα, είναι και ο φίκος Μπέντζαμιν, ο οποίος αφαιρεί τη φορμαλδεΰδη από τον αέρα που αναπνέεις.

Πόσα φυτά προτείνει η NASA, ανάλογα με τα τετραγωνικά του σπιτιού:

Ανά (περίπου) 9,2 τετραγωνικά μέτρα, η NASA προτείνει ένα φυτό. Παραδείγματος χάριν, σε ένα σπίτι περίπου 167 τετραγωνικών μέτρων, είναι ιδανικό να υπάρχουν 15-18 φυτά εσωτερικού χώρου. Τώρα κάνε τους υπολογισμούς σου.