TRAVEL

Χίος: 5 παραλίες για να επισκεφθείς και τα «κρυφά» μέρη για να φας και για να πιεις, από μια ντόπια

Instagram.com/kelly_novak

Θυμάμαι τη μητέρα μου να μου λέει (αναφορικά με ένα παλιότερο άρθρο που είχα γράψει για τη Χίο): «Κελλάρι μου, πόσο χαίρομαι που αγαπάς το νησί, όσο κι εγώ». Η μητέρα μου ήταν από τη Χίο, μεγάλωσε εκεί και αν και γεννημένη στην Αθήνα, νιώθω κι εγώ ότι έχω μεγαλώσει εκεί. Από τότε που γεννήθηκα, λοιπόν, δεν έχει περάσει καλοκαίρι που να μην επισκεφθώ το όμορφο αυτό νησί. Αυτό με τις πελώριες και αχανείς θάλασσες, την άγρια ομορφιά και τις μοσχοβολιστές μυρωδιές της μαστίχας και του μανταρινιού που σε κατακλύζουν με το που πατήσεις το πόδι σου εκεί.

 

Αλλά αυτό που από μικρή με κέρδισε στον τόπο αυτό, ήταν οι θάλασσές του, η ιστορία του και φυσικά το φαγητό του. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, τον οδηγό μου με τις θάλλασες γιατί πιστεύω ότι οι παραλίες της Χίου είναι πανέμορφες. Δεν έχουν καμία σχέση με τις δημοφιλείς παραλίες των Κυκλάδων -ξέχνα τις αμμουδιές εδώ και ετοιμάσου να δεις τα πιο όμορφα πετρώματα-, αλλά έχουν χαρακτήρα και μοναδικότητα. Στις παραλίες της Χίου έμαθα να κολυμπάω αλλά και πώς να βρίσκω ψυχική γαλήνη αγναντεύοντάς τις.

Η Χίος είναι ένα νησί με πλούσια παράδοση και ιστορία και αυτό ισχύει και για κάποιες από τις παραλίες της. Με πάνω από 90 παραλίες (πολλές από αυτές είναι ανεξερεύνητες), τη μυροβόλο Χίο αξίζει να επισκεφθείς μόνο και μόνο για τις θάλασσές της. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, και οι παραλίες διατηρούν μια αυθεντικότητα η οποία δεν έχει αλλοιωθεί ακόμα από τον τουρισμό. Αν και χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να μετακινηθείς από χωριό σε χωριό, η φύση θα ανταμείψει για όλες τις μεγάλες διαδρομές που θα κάνεις.

Αν και έχω πολλές αγαπημένες παραλίες, σήμερα σου παρουσιάζω το top 5 αλλά και τα «κρυφά» μέρη για να επισκεφθείς όταν έρθεις στο νησί.

Ναγός, Καρδάμυλα

Θα ξεκινήσω με την παραλία/ορόσημο των παιδικών μου χρόνων, το μέρος όπου έμαθα να κολυμπάω. Ασχέτως συναισθηματικού δεσίματος, ο Ναγός είναι μια πραγματικά πανέμορφη παραλία με καταγάλανα νερά. Η παραλία βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από το χωριό Καρδάμυλα και πρόκειται για έναν κόλπο που έχει όμορφο και μικρό βοτσαλάκι και φανταστικό βυθό. Αν και τα μπιτσόμπαρα/ταβέρνες, αλλά και οι κάτοικοι με σπίτι στην περιοχή που βρίσκονται στην άκρη της παραλίας, έχουν «βεβηλώσει» τον όμορφο κόλπο με ένα σωρό αχρείαστες, ψάθινες ομπρέλες (μας χρειάζεται ένα «γερό» κίνημα της πετσέτας), αγνόησε το σκηνικό και κάνε focus στα κρυστάλλινα νερά και το πανέμορφο τοπίο. Αξίζει δε, να ανέβεις τα πέτρινα σκαλιά που βρίσκονται στο βουνό, στο πλάι της παραλίας για να επισκεφθείς το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς, αλλά και για να απολαύσεις τη θέα από ψηλά.

Που να πας μετά το μπάνιο:  Όπως σου είπα, στα μαγαζάκια που θα βρεις στην παραλία, δεν αξίζει να κάτσεις, οπότε μπες στο αυτοκίνητο και επισκέψου το «πάνω χωριό», τα Άνω Καρδάμυλα. Στην πλατεία του χωριού θα βρεις την πιο καλή ταβέρνα στα Καρδάμυλα με παραδοσιακό φαγητό. Οι «Γεραγίδες» (που παίρνουν το όνομά τους από τον μύθο των γεραγίδων, που στα Καρδάμυλα πίστευαν ότι επρόκειτο για γριές (κακές) νεράιδες που στοίχειωναν τα σπήλαια του πάνω χωριού), προσφέρουν τοπικές λιχουδιές που θα σε κάνουν να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Από τα φανταστικά, χερίσια μακαρόνια (στην Χίο τα μακαρόνια πλάθονται από τις γυναίκες με τα χέρια, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα στο ζυμάρι και την υφή των μακαρονιών), το “lighter than air” μαστέλο (τοπικό τυρί) στα κάρβουνα, τους crispy κολοκυθοκεφτέδες, αλλά και τα πεντανόστιμα σουτζουκάκια, η Μαρία (μαγείρισσα της ταβέρνας), θα σου μαγειρέψει το πιο heart-warming, μαμαδίσιο, παραδοσιακό φαγητό.

Μια καλή εναλλακτική επίσης, είναι να οδηγήσεις μερικά λεπτά παραπάνω, μέχρι το πιο κοντινό χωριό, τις Αμάδες. Κάτω από ένα πλάτανο, θα βρεις μια ταβέρνα που σερβίρει δροσερό νερό από την πηγή και την πιο νόστιμη χοιρινή μπριζόλα. Στην ταβέρνα Αμάδες θα βρεις παραδοσιακό ελληνικό φαγητό με ένα twist που σε συνδυασμό με το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει το σημείο του μαγαζιού, θα σε μαγέψουν.

Βρουλίδια, Εμπορειός

Στο νοτιότερο κομμάτι του νησιού, βρίσκεται ένας κόλπος  μπροστά στον οποίο ξεδιπλώνεται το απέραντο γαλάζιο. Η παραλία Βρουλίδια είναι κρυμμένη ανάμεσα σε ψηλά και λευκά βράχια. Τα νερά; Λίγο κρύα, αλλά πεντακάθαρα και γαλαζιοπράσινα. Η παραλία; Με πολύ ψιλό βοτσαλάκι και απόλυτη ηρεμία. Η θέα από ψηλά, αλλά και από την παραλία, είναι αυτή για την οποία αξίζει να κάνεις τη διαδρομή. Αφού πάρεις όλα τα απαραίτητα (νερό και σνακ) από την καντίνα που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, αξίζει να εξερευνήσεις τις σπηλιές της παραλίας και να απολαύσεις τον πανέμορφο βυθό.

Bonus tip: Αν και δεν θα αναφερθώ στα φημισμένα και πανέμορφα Μαύρα Βόλια (όλοι γνωρίζουν τα Μαύρα Βόλια, εξάλλου), εάν βρεθείς στα Βρουλίδια, τότε η γνωστή παραλία βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο. Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να επισκεφθείς δυο πανέμορφες παραλίες σε μια μέρα, ενώ οι απογευματινές ώρες στα Μαύρα Βόλια είναι πραγματικά μαγευτικές. Τα νερά είναι σκουρόχρωμα (λόγω του πετρώματος από το ηφαίστειο Ψαρώνα) και η θάλασσα λάδι.

Πού νας πας μετά το μπάνιο: Στην γύρω περιοχή θα βρεις διάφορα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς, είτε για φαγητό, είτε για sightseeing. Το Μουσείο της Μαστίχας, είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορείς να μάθεις για την ιστορία του θαυματουργού, φυσικού προϊόντος που παράγεται μόνο στη νότια πλευρά του νησιού. Από τα must είναι και η βόλτα στο χωριό Πυργί, όπου θα απολαύσεις την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα πανέμορφα «ξυστά» που στολίζουν τα σπίτια του χωριού. Από τα must “to-do” δε, είναι το πανηγύρι της Παναγιάς που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού που κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες.

Λευκάθια, Βολισσός

Αν και δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Χίου, τα Λευκάθια είναι το απόλυτο must. Είναι μια μικρή παραλία, ένας μικρός κολπίσκος, με λεπτό βοτσαλάκι και πανέμορφα μπλε νερά. Λόγω της τοποθεσίας της, δεν την «πιάνει» ο αέρας, πράγμα που σημαίνει ότι τα νερά είναι συνέχεια κάλμα. Στη μια άκρη της παραλίας, θα βρεις ένα beach bar με ξαπλώστρες, απ’ όπου μπορείς να προμηθευτείς νερά, κρύα ροφήματα και σνακ. Αν και μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου στο μαγαζάκι, το πραγματικό hot spot είναι στην άλλη άκρη της παραλίας, κάτω από το αλμυρίκι. Εκεί έχει ησυχία και σκιά, ενώ παραδίπλα τα πιο ωραία βράχια για να πλατσουρίσεις prive, αλλά και να βγάλεις ωραίες φωτογραφίες.

Πού να πας μετά το μπάνιο: Οι νέοι, ντόπιοι επιχειρηματίες του νησιού βρίσκουν διαρκώς τρόπους να εξελίσσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν και το Μαύρο Πρόβατο είναι μια τέτοια περίπτωση. Αν και το all day cafe bar κάποτε βρισκόταν στο χωριό της Βολισσού, οι ιδιοκτήτριες του μαγαζιού Αγγελική Θεοχάρη και Θωμαΐς Σούλη (παλαιότερη παίκτρια του Master Chef), μεταφέρθηκαν στην χώρα του νησιού, στη Στοά Φραγκάκη. Φέτος, όμως, τα κορίτσια, άνοιξαν, μια ατμοσφαιρική καντίνα/ pop up bar στην παραλία της Λήμνου στη Βολισσό που σερβίρει λαχταριστά ποτά και cocktails και που αξίζει να επισκεφθείς οπωσδήποτε, αν βρεθείς στο νησί.

Αποθήκα, Μεστά

Στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, λίγα χιλιόμετρα από τον μεσαιωνικό οικισμό των Μεστών, βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Χίου. Η Αποθήκα έχει το vibe που έχουν τα Μαύρα Βόλια, στην πιο εναλλακτική εκδοχή τους. Έχει φανταστικά μαύρα και κροκί βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Λόγω του ότι είναι κόλπος, τα νερά της είναι και αυτά πάντα ήρεμα. Τα bonus όμως, αν την επισκεφθείς, είναι δυο: αρχικά, μπορείς να νοικιάσεις κανό και να εξερευνήσεις τις φανταστικές σπηλιές που βρίσκονται δίπλα στην παραλία. Έπειτα, αφού κάνεις το μπάνιο σου αξίζει να κάνεις τον κόπο και να ανέβεις στην κορυφή του βράχου που βρίσκεται πίσω από την παραλία και να κάτσεις στην καντίνα. Η θέα από το μαγαζί, κόβει την ανάσα.

Πού νας πας μετά το μπάνιο: Όπως σου είπα, στην κορυφή του βράχου στην παραλία, υπάρχει ένα ειδυλλιακό μέρος για να τσιμπήσεις έναν όμορφο μεζέ και να πιεις την ντόπια μπύρα σου, η πρότασή μου είναι να επισκεφθείς τον ιστορικό οικισμό των Μεστών. Το μεσαιωνικό χωριό με την τεράστια ιστορία είναι μια φανταστική βόλτα για μετά το μπάνιο, ενώ αν θέλεις να φας κάτι, στο σουβλατζίδικο Μεστούσικο θα απολαύσεις το ωραίο σουβλάκι στην περιοχή (το καλύτερο όμως, θα το βρεις στο κέντρο του νησιού στο ψητοπωλείο Πέτρος). Δεν πρέπει δε, να φύγεις από το χωριό, αν δεν πεις ένα ποτό στο καφέ-μπαρ Παξάτα, που σερβίρει από μπύρες μέχρι και νεγκρόνι στην πέτρινη ταράτσα του.

Τραχήλι, Λιθί

Απομονωμένη και ανοργάνωτη. Καταγάλανη και μαγευτική. Η παραλία Τραχήλι είναι από τους μικρούς και καλά κρυμμένους θησαυρούς της Χίου, που αξίζει όμως να επισκεφθεί κανείς. Η παραλία βρίσκεται δυτικά του νησιού και το σημείο είναι πραγματικά ειδυλλιακό. Τα καταγάλανα νερά και ο πεντακάθαρος βυθός σού προκαλούν δέος, ενώ αξίζει να την πετύχεις όταν δεν έχει πολύ αέρα.

Θα χρειαστεί να πάρεις μαζί σου οπωσδήποτε τα απαραίτητα (νερά και σνακ), μιας και δεν έχει κάποια καντίνα ή μπαράκι εκεί κοντά, αλλά το μπάνιο θα σε ανταμείψει. Τέλος, αξίζει να επισκεφθείς τη Βίγλα (παρατηρητήριο για τους πειρατές) που βρίσκεται στο ύψωμα δίπλα στην παραλία και να δεις τη θέα από ψηλά.

Πού νας πας μετά το μπάνιο: Το tip που εδώ, είναι να φύγεις από την παραλία πριν πέσει ο ήλιος και να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στο χωριό Αυγώνυμα, στην παραδοσιακή ταβέρνα, Το Αστέρι (σερβίρει και ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού). Για φαγητό, πρέπει οπωσδήποτε να πας στο χωριό Λιθί στην ταβέρνα της Κυράς Δέσποινας για το πιο φρέσκο ψάρι «αφρός» που μυρίζει θάλασσα.

Τα must μέρη σε όλο το νησί που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις:

Για χταποδάκι και εκπληκτική θέα στη Συκιάδα στο ουζερί Η Άνεσις (ζήτα να σου βγάλουν και μυζήθρα που τη φτιάχνουν οι ίδιοι).

Για φανταστικά cocktails, ωραία μουσική και βραδιές χορού με θέα το λιμάνι της Χίου στο 44 Bar & Coffee.

Για τα πιο ωραία χειρίσια (τοπική λιχουδιά του νησιού) και τα πιο ωραία παστουρμαδοπιτάκια στην ταβέρνα Μάκελος στο Πιτυός.

Για λαχταριστά, παραδοσιακά γλυκά (από μασουράκια μέχρι και μαστιχάκια) στο ζαχαροπλαστείο Μονιώδη στην κρεαταγορά στο κέντρο της πόλης.

Για μπάνιο, φανταστικά cocktails και φαγητό και τις πιο ωραίες καλοκαιρινές βραδιές στη Veranda by Oz (μην και δεν πιεις το νεγκρόνι -που είναι καλύτερο και από τα μπαρ της Αθήνας κατά τη γνώμη μου) στον Άγιο Ισίδωρο.

Για απολαυστικό μπάνιο για την παρέα, αλλά και την οικογένεια, με ξαπλώστρα και όλα τα κομφόρ, στο beach bar Skinos στην Αγία Φωτεινή.

Για την πιο ωραία, μαμαδίσια γαριδομακαρονάδα στην ταβέρνα Βοκαριά στο χωριό Νένητα.

 

Cheers! στα καλοκαιρινά ταξίδια που έρχονται και που ήδη έχουμε κάνει απολαμβάνοντας από όπου κι αν βρισκόμαστε ένα Aperol Spritz.