ΦΥΤΑ

5 φυτά για να διώξεις τα ποντίκια με φυσικό τρόπο

Pexels

Τα ποντίκια δεν είναι και ο πιο ευχάριστος επισκέπτης. Και βασικά, είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης που καθόλου δεν θες. Κακά τα ψέματα. Από την άλλη, δεν θέλεις να προχωρήσεις σε πιο βίαιες και τοξικές μεθόδους για την απομάκρυνσή τους. Εξάλλου, μην ξεχνάς ότι ζωή έχουν και αυτά. Δεν χρειάζεται να τους την στερήσεις από τη στιγμή που μπορείς να τα διώξεις από το σπίτι με φυσικό και αβλαβή τρόπο.

Η λύση βρίσκεται στα φυτά με τα οποία μπορείς να διώξεις κατσαρίδες, μυρμήγκια ακόμα και ποντίκια. Αυτά τα τελευταία δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά ορισμένων φυτών, πράγμα που σημαίνει ότι η προσθήκη τους στο σπίτι, την αυλή ή το μπαλκόνι σου μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικότατο απωθητικό.

Φυτά όπως η μέντα και η λεβάντα μυρίζουν υπέροχα με βάση την ανθρώπινη όσφρηση, αλλά όχι αυτή των ποντικιών (έχουν ευαίσθητη όσφρηση). Τοποθετώντας, λοιπόν, τα παρακάτω 5 φυτά μέσα και έξω από το σπίτι σου, στέλνεις τα ποντίκια από εκεί που ήρθαν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Τα 5 φυτά που απωθούν φυσικά τα ποντίκια

Λεβάντα

Το φυσικό άρωμα της λεβάντας ενοχλεί την ευαίσθητη όσφρηση των τρωκτικών, καθιστώντας τα ένα αποτελεσματικό, φυσικό «όπλο» για να τα κρατήσεις μακριά από τον χώρο σου. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μπορείς να τρίψεις μερικά φύλλα λεβάντας ώστε να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαιά της που απωθούν τα ποντίκια.

Μέντα

Η μέντα είναι ακόμα ένα φυτό που λειτουργεί ως φυσικό απωθητικό για ποντίκια (και άλλα παράσιτα) λόγω του έντονου αρώματός της. Η μενθόλη είναι ο βασικός παράγοντας της έντονης μυρωδιάς και της γεύσης της. Το φρέσκο, καθαρό άρωμά της διαποτίζει τον αέρα και απομακρύνει τα μικρά τρωκτικά μόλις το μυρίσουν.

Ευκάλυπτος

Τα φύλλα του ευκαλύπτου έχουν ένα υπερβολικά έντονο άρωμα για τα ποντίκια, κυρίως λόγω της ισχυρής ποσότητας ευκαλυπτόλης και λιμονενίου. Αυτές οι δύο ενώσεις λειτουργούν αρνητικά για τα ποντίκια, αλλά θετικά για εσένα και το σπίτι σου. Μπορείς να φυτέψεις μια γλάστρα ευκάλυπτου στον κήπο σου και να κρεμάσεις μερικά αποξηραμένα φύλλα του στις εισόδους του σπιτιού.

Σιτρονέλλα

Η σιτρονέλλα δεν δρα μόνο ενάντια των κουνουπιών. Πρόκειται για ένα φυτό που λατρεύουν να μισούν τα ποντίκια. Το δυνατό της άρωμα που παραπέμπει σε λεμόνι (αποτέλεσμα της ένωσης σιτρονελλόλης), δημιουργεί ένα τοίχος προστασίας κατά των τρωκτικών στο σπίτι σου. Ως προς αυτόν τον ισχυρισμό, συμφωνεί και μια μελέτη που διαπίστωσε ότι αρουραίοι που εισέπνευσαν το έλαιο σιτρονέλλας, έχασαν σημαντικά την όρεξή τους. Βέβαια εμείς μιλάμε για το φυτό σιτρονέλλα σε γλάστρα και όχι για το αγνό, αιθέριο έλαιό της. Λογικό κι επόμενο είναι η αποτελεσματικότητά της να μειώνεται σημαντικά.

Catnip

Το catnip θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τη γάτα σου (αν έχεις) και σε σώσει από πολλούς ανεπιθύμητους επισκέπτες. Τα μυρμήγκια, οι κατσαρίδες, αλλά και τα ποντίκια βρίσκονται εκτός της λίστας καλεσμένων. Φυτεύοντας λίγο catnip, λοιπόν, θα βλέπεις περισσότερες γάτες να συχνάζουν στον κήπο σου, αλλά λιγότερα ποντίκια.

Πλεονεκτήματα

  • Η χρήση φυτών για την απώθηση των ποντικών είναι μια φυσική μέθοδος χωρίς χρήση χημικών σκευασμάτων.
  • Πολλά από αυτά αυτά τα φυτά αποτελούν μια υπέροχη και μυρωδάτη προσθήκη για τον κήπο σου.
  • Μπορούν να σε βοηθήσουν να προστατεύσεις φυσικά τον κήπο και το σπίτι σου από τα ποντίκια ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής ελέγχου των παρασίτων.

Μειονεκτήματα

  • Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα φυτά που θα επιλέξεις και τον αριθμό των ποντικών που σε επισκέπτονται.
  • Ορισμένα φυτά μπορεί να χρειάζονται αρκετή φροντίδα και συγκεκριμένες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν και κατ’ επέκταση να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
  • Ακόμα και με αυτά τα φυτά σε διάφορα του σπιτιού σου, τα ποντίκια μπορούν να βρουν από αλλού τον δρόμο τους (ειδικότερα αν μυριστούν φαγητό και σκουπίδια). Δηλαδή λειτουργούν περισσότερο ως αποτρεπτικά και όχι 100% απωθητικά. Δεν προσφέρουν ολική λύση του προβλήματος. Εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι μεγάλο, μάλλον θα χρειαστείς τη βοήθεια και τις συμβουλές κάποιου ειδικού.