ΦΥΤΑ

Μυρμήγκια στον κήπο: 5 φυτά που τα απωθούν με φυσικό τρόπο

pexels

Είσαι περήφανη για τα νέα λουλούδια που προμηθεύτηκες από το φυτώριο και το ανθοπωλείο της γειτονιάς σου, καθώς δίνουν τη χρωματική ζωντάνια που θες να έχει ο κήπος σου τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Μερικά από αυτά τα έχεις φυτέψει απευθείας στο έδαφος και κάποια άλλα τα έχεις τοποθετήσει μέσα στις ωραίες σου γλάστρες. Όλα ωραία, όλα καλά. Μέχρι που ξυπνάς την επόμενη μέρα και ξαφνικά έρχεσαι αντιμέτωπη με μια «στρατιά» από μυρμήγκια. Δεν ξέρεις πού πάνε και για ποιον λόγο έχουν «καταλάβει» τον κήπο σου. Η παρουσία τους σε ενοχλεί, όπως και να ‘χει. Τα πράγματα, βέβαια, χειροτερεύουν όταν ανακαλύψεις τους χωμάτινους λόφους σε διάφορα σημεία του κήπο σου, οι οποίοι μαρτυρούν μυρμηγκοφωλιές.

Αν και η ύπαρξη μερικών μυρμηγκιών μπορεί να κάνει καλό στον κήπο σου (πχ. δημιουργία υγιούς οικοσυστήματος, καταπολέμηση παράσιτων με φυσικό τρόπο), τα εκατοντάδες μυρμήγκια δεν τα θες εκεί βρε παιδί μου -γιατί εντέλει δημιουργούν και αρκετά προβλήματα. Τα παρακάτω φυτά, λοιπόν, είναι οι σύμμαχοί σου στον αγώνα ενάντια των μυρμηγκιών, καθώς τα απωθούν με εντελώς φυσικό τρόπο. Βασικό τους όπλο είναι η έντονη μυρωδιά τους.

Δενδρολίβανο

Στα φύλλα του δενδρολίβανου «κρύβονται» αιθέρια έλαια, γνωστά για τις πικρές και αρωματικές ιδιότητές τους. Περιέχουν ένα κοκτέιλ φυτοχημικών με αντιμικροβιακές και παρασιτοκτόνες ιδιότητες που απωθούν τα μυρμήγκια.

Unsplash

Οι ώριμοι θάμνοι δενδρολίβανου μπορούν να φυτευτούν περιμετρικά του κήπου.

Catnip aka γατόχορτο

Το γατόχορτο είναι ακόμα ένα εξαιρετικό φυσικό απωθητικό για τα μυρμήγκια, ενώ λειτουργεί ως πόλος έλξης για τις γάτες. Το συγκεκριμένο βότανο ενισχύει τη διάθεση της γάτας, δρώντας -ας το πούμε- σαν ναρκωτικό, αλλά με απολύτως ασφαλές τρόπο.

Η νεπαλακτόνη που περιέχουν τα φύλλα του φυτού, ανιχνεύεται από τις γάτες μέσω της όσφρησης και θεωρείται ήπιο παραισθησιογόνο που ενισχύει τη διάθεση. Ώρα για παιχνίδι!

Φυτά Vs μυρμήγκια: Δυόσμος

Μια γλάστρα με δυόσμο στον κήπο σου είναι η must, καλοκαιρινή προσθήκη αν είσαι λάτρης του μοχίτο και εχθρός των μυρμηγκιών. Γνωστός για τις αρωματικές του ιδιότητες, ο δυόσμος περιέχει εξαιρετικά αιθέρια έλαια με μαγειρικές, ιατρικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Τα έλαια αυτά, χάρις στις ισχυρές χημικές τους συνθέσεις, λειτουργούν και ως φυσικά εντομοκτόνα. Είναι ικανά να απωθούν όχι μόνο μυρμήγκια, αλλά και σφήκες, κατσαρίδες και κουνούπια.

φυτά μυρμήγκια Unsplash

Η μέντα ευδοκιμεί σε μερική σκιά και σε υγρές συνθήκες. Μπορείς να κόψεις μερικά φύλλα της και να τα σκορπίσεις σε βασικά σημεία του κήπου, για καλύτερη εντομοαπωθητική δράση. Τα φρεσκοκομμένα φύλλα συνεχίζουν να έχουν άρωμα για μερικές μέρες.

Θυμάρι

Το αιθέριο έλαιο T. vulgaris που εντοπίζεται στο θυμάρι, περιέχει αντιμικροβιακά και αντιμυκητιακά συστατικά που είναι πιθανό να αποτρέψουν την εισβολή των εντόμων στο σπίτι σου, συμπεριλαμβανομένων των μυρμηγκιών. Σχετική έρευνα έδειξε ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στα χημικά εντομοκτόνα.

φυτά μυρμήγκια Unsplash

Μπορείς να πασπαλίσεις κλωναράκια από θυμάρι στον κήπο σου, για να κρατήσεις τα μυρμήγκια μακριά του.

Φυτά Vs μυρμήγκια: Φασκόμηλο

Γνωστό για τις αρωματικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες, το φασκόμηλο είναι ικανό να απωθήσει τα μυρμήγκια χάρη στα ήπια, γλυκά και αρωματικά αιθέρια έλαια που περιέχουν τα φύλλα του. Τα κύρια συστατικά αυτού του αιθέριου ελαίου, περιλαμβάνουν θουγιόνη, βορνεόλη και κινεόλη. Τα φύλλα του φασκόμηλου περιέχουν, επίσης, πολλά οξέα, βιταμίνες και γλυκοσίδες. Το συγκεκριμένο κοκτέιλ χημικών ουσιών έχει αποδειχθεί τοξικό για αρκετά έντομα.

φυτά Unsplash

Μπορείς, επίσης, να αποξηράνεις και να θρυμματίσεις τα φύλλα του φυτού σε ορισμένα σημεία του σπιτιού, ώστε να αποτρέψεις τα μυρμήγκια από το να εισέλθουν σε αυτό. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει ένα πολύ δυνατό άρωμα και συγκεκριένα, συνιστάται να πασπαλίζεται στην είσοδο και στα κενά σημεία όπου τα μυρμήγκια τείνουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους.