ΦΥΤΑ

5 εύκολοι τρόποι να προστατέψεις τα φυτά σου από το χιόνι και τον παγετό

Unsplash

Τα χιόνια, ο παγετός, το χαλάζι, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της χειμωνιάτικης κακοκαιρίες που δεν λειτουργούν υπέρ των (περισσότερων) φυτών που έχεις στον κήπο ή το μπαλκόνι σου. Τη δεδομένη στιγμή, ένα στρώμα χιονιού έχει καλύψει το φύλλωμα των φυτών σου κι εσύ ήδη προετοιμάζεσαι για τα χειρότερα. «Δεν θα αντέξει το καημένο φυτάκι μου», σκέφτεσαι από μέσα σου. Αντί, όμως, να γκρινιάζεις, να στεναχωριέσαι και να κάθεσαι άπραγη κοιτάζοντας τα χιονισμένα σου φυτά από το παράθυρο, μπορείς να αναλάβεις δράση πριν να είναι πολύ αργά.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζεις πως δεν έχουν όλα τα φυτά ιδιαίτερο πρόβλημα με το χιόνι και πως η παρατεταμένη παγωνιά τα επηρεάζει σίγουρα περισσότερο από το ίδιο το χιόνι που καλύπτει τα φύλλα τους. Από την άλλη, τα καλλωπιστικά φυτά, αυτά που έχεις σε γλάστρες αλλά και όσα μεταφύτεψες πρόσφατα, ζητούν μεγαλύτερη προσοχή καθώς δεν έχουν ισχυρό ριζικό σύστημα.

Απομάκρυνε το χιόνι από το φύλλωμα, αλλά μην προσπαθήσεις να το λιώσεις με νερό

Εάν ξύπνησες το πρωί και τα φυτά σου ήδη πρόλαβαν να καλυφθούν με χιόνι, ξεχιονιόνισέ τα ώστε να μην σπάσει ο κορμός τους από το βάρος. Μεγάλη προσοχή, όμως, η απομάκρυνση του χιονιού πρέπει να γίνεται μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι φρέσκο και μαλακό. Εάν πρόλαβε να παγώσει, καλύτερα να το αφήσεις ως έχει.

Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως τραυματίσεις τα φύλλα του στην προσπάθεια να το ξεκολλήσεις από αυτά. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν λιώνεις με νερό το χιόνι, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις νέα στρώση πάγου. Αφήνεις το παγωμένο χιόνι να λιώσει σταδιακά μόνο του.

Μετακίνησε τα φυτά σου σε προφυλαγμένα μέρη του μπαλκονιού

Εάν έχεις δυο μπαλκόνια στο σπίτι, μετακίνησε όσα φυτά είναι δυνατόν στο νότιο μπαλκόνι τις τσουχτερές μέρες του χειμώνα, για να τα προστατέψεις από την παγωνιά, το χιόνι και τον αέρα. Εάν έχεις μόνο μπαλκόνι προσανατολισμένο στον βορρά, μετακίνησε τα φυτά σου σε ένα προστατευμένο ή απάνεμο σημείο του.

Τοποθέτησε τα πιο ευαίσθητα φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού

Τα τροπικά φυτά θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά σου τις ημέρες που κάνει παγετό. Εάν έχεις για παράδειγμα γαρδένια, αζαλέα και στερλίτζια, καλό θα ήταν να τα μεταφέρεις μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας που οι θερμοκρασίες πέφτουν ακόμα περισσότερο ή για λίγες μέρες, εάν ο παγετός επιμένει.

Επέλεξε να τα τοποθετήσεις σε σημείο φωτεινό και μακριά από θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ, τζάκι), καθώς τα φύλλα τους μπορεί να κιτρινίσουν και να παρουσιάσουν ξηράνσεις στις άκρες τους από τη θερμότητα. Μόλις περάσει το κύμα της κακοκαιρίας, επανατοποθετήσεις τα φυτά στην αρχική τους θέση.

Σκέπασέ τα με υφάσματα κατά του παγετού, fleece παγοπροστασίας και ειδικά δίχτυα

Δεν είμαστε οι μόνοι που χρειαζόμαστε μπουφάν, κουβέρτες και κασκόλ για να αντιμετωπίσουμε τα κρύα του χειμώνα. Τα φυτά μας έχουν τέτοιες ανάγκες επίσης. Αντιπαγετικά υφάσματα, ειδικά αντιανεμικά δίχτυα, όπως για παράδειγμα fleece παγοπροστασίας, ή έστω ένα κομμάτι νάιλον στο οποίο έχεις δημιουργήσει λίγες τρύπες για την καλή κυκλοφορία του αέρα, θα διατηρήσουν τα φυτά σου προστατευμένα από το χιόνι, τον παγετό και το χαλάζι. Μπορείς να τα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

Προσοχή: Φρόντισε να σκεπάσεις προσεκτικά και με ήρεμες κινήσεις τα φυτά. Έτσι αποφύγεις τις πιθανότητες να σπάσουν τα φύλλα και οι βλαστοί. Επίσης, μην δέσεις ασφυκτικά το σκέπαστρο. Έτσι επιτρέπεις τον καλό αερισμό των φυτών σου. Εάν μετά την έντονη κακοκαιρία, επικρατήσει έντονη ηλιοφάνεια άφησε τα φυτά σου καλυμμένα για 2-3 μέρες έξτρα. Έτσι, τα βοηθάς να προσαρμοστούν στην έντονη αλλαγή θερμοκρασίας και να μην τα κάψει ο ήλιος.

Μην τους ρίξεις λίπασμα και μην τα κλαδέψεις

Το λίπασμα και το κλάδεμα είναι καλό να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της χειμερινής κακοκαιρίας. Ειδικότερα όταν μιλάμε για καλλωπιστικά φυτά.

Τα πιο ευαίσθητα φυτά στο χιόνι και τον παγετό

Τα τροπικά φυτά, όπως η βουκαμβίλια, ο ιβίσκος, η πλουμέρια, το πέντας και η διπλαδένια θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Μεγάλη προσοχή θέλουν, επίσης, τα παχύφυτα και τα θερινά αρωματικά όπως για παράδειγμα ο βασιλικός, η μέντα, το μελισσόχορτο και ο δυόσμος. Άλλα φυτά που τυχαίνει να έχεις στο μπαλκόνι σου όπως η γλαδιόλα, η ντάλια, τα γεράνια, η κάννα, ο φίκος βενιαμίν, ο φίκος lyrata και η αζαλέα θέλουν επίσης ειδική μεταχείριση.

Τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι κάκτοι δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα φυτά. Ωστόσο, εάν η χιονόπτωση είναι έντονη, καλό είναι να τους τοποθετήσεις μέσα στο σπίτι ή να τους καλύψεις με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα.