TIK TOK

4 TikTok trends για τα οποία ο γυναικολόγος σου δεν είναι καθόλου χαρούμενος

Pexels

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το TikTok βρίσκεται, πλέον, ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, στις οποίες με μία απλή αναζήτηση μπορείς να βρεις κυριολεκτικά τα πάντα. Είναι το λυσάρι σε όλα σου τα προβλήματα. Είτε ψάχνεις συνταγές, είτε inspo και DIY projects για διακόσμηση, είτε hacks που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σου εντός κι εκτός σπιτιού, είτε απλά θέλεις να χαζέψεις γάτες και αστεία βίντεο για να περάσει η ώρα σου, ο προορισμός είναι ένας και μόλις τον ανέφερα παραπάνω.

Όλα ωραία, όλα καλά μέχρι στιγμής. Ωστόσο, τα πράγματα «χαλάνε» από ένα σημείο κι έπειτα, όταν όχι και τόσο safe trends κυκλοφορούν ελεύθερα στο TikTok κι εσύ ίσως έχεις μπει στον πειρασμό (εύχομαι όχι) να επιχειρήσεις ένα από αυτά σπίτι, χωρίς να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό και βασικά τον γυναικολόγο σου. Μιλάω γι’ αυτά τα «συμβουλευτικά» βιντεάκια που αφορούν την ευαίθητη περιοχή. Βιντεάκια που δίνουν συμβουλές για τη φροντίδα της και σε καμία περίπτωση μην τα εμπιστευτείς. Παρακάτω θα δεις τους μύθους που παρουσιάζουν, να καταρρίπτονται. Εξάλλου, όπως γνωρίζεις και γνωρίζω, η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής δεν είναι παίξε γέλασε και καλό είναι να μην πειραματίζεσαι με γιατροσόφια και σπιτικά μαντζούνια. Το TikTok, από την άλλη, σίγουρα δεν είναι ο ειδικός για γυναικολογικά ζητήματα που σε απασχολούν. Ο μόνος ειδικός ακούει στο όνομα «γυναικολόγος».

Αυγό Yoni

Πρόκειται για ένα item που θα βρεις προς πώληση στην Goop της Gwyneth Paltrow. Σύμφωνα με την περιγραφή που δίνεται στο προϊόν, το αυγό Yoni κατασκευασμένο από ενεργειακή πέτρα, αξιοποιεί τη δύναμη της κρυσταλλικής θεραπείας και λειτουργεί ως άσκηση Kegel. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ισχυρίζονται εκείνοι που έχουν προβεί στην αγορά της συγκεκριμένης ενεργειακής πέτρας, μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σου ζωή και να μειώσει τους πόνους της περιόδου.

TikTok Shutterstock

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της Goop δεν δίνονται σαφείς οδηγίες χρήσης. Τον ρόλο του οδηγού, λοιπόν, αναλαμβάνει το TikTok που συνιστά διάφορους τρόπους χρήσης. Μεταξύ άλλων, συνιστά να αφήνεις το αυγό στον κόλπο σου για τουλάχιστον μία ημέρα. Να σημειώσουμε δε, πως δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσκολεύτηκαν να αφαιρέσουν το αυγό, ενώ ο κίνδυνος της μόλυνσης και της απόξεσης ελλοχεύει. Δύο πολύ καλοί αποτρεπτικοί παράγοντες.

Παγάκια στον κόλπο

Κάποιος, κάποτε σε βιντεάκι του TikTok ισχυρίστηκε πως ένα παγάκι στον κόλπο λειτουργεί κάπως σαν κρυοθεραπεία. Μπορεί, δηλαδή, να κάνει τον κόλπο σου πιο σφιχτό, ενώ μάλιστα ισχυρίζεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τη βακτηριακή κολπίτιδα και να προσφέρει ενυδάτωση. Τρεις ισχυρισμοί που καταρρίπτονται ο ένας μετά τον άλλον. Πρώτον, ένα παγάκι στον κόλπο, εάν αυτός είναι στεγνός, σίγουρα θα είναι μία επώδυνη διαδικασία που δεν αξίζει να περάσεις για το τίποτα. Δεύτερον, ένα παγάκι που λιώνει στον κόλπο σου, είναι ικανό να αλλάξει το pH, καθώς το νερό και ο κόλπος έχουν διαφορετικές τιμές. Οπότε όπως καταλαβαίνεις, η βακτηριακή κολπίτιδα ΔΕΝ αντιμετωπίζεται. Αντ’ αυτού, οι πιθανότητες να μολυνθείς αυξάνονται. Τρίτον, ένα παγάκι δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση ως ενυδατική ουσία, όπως όταν το πίνουμε, καθώς δεν κολλάει στα κολπικά τοιχώματα.

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα ξηρότητας, να απευθυνθείς άμεσα στον γυναικολόγο σου.

«Μαγικές» κάψουλες για καθαρισμό κόλπου και ανακούφιση από πόνους και κράμπες

Πρόκειται για κάψουλες που ουσιαστικά λειτουργούν σαν «φυσικό» υπόθετο που τοποθετείται στον κόλπο για μερικές μέρες. Αυτά τα υπόθετα που συντίθενται από βότανα, υποτίθεται πως θεραπεύουν τον πόνο της περιόδου, ανακουφίζουν από τις κράμπες, καθαρίζουν τον κόλπο σου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στο TikTok. Στις παρενέργειες δε, περιλαμβάνονται το κάψιμο, οι κράμπες, ο κνησμός και η υπερβολική έκκριση.

@theendoeducator ENtouch Womb Detox Capsules curated by me to help your period flow #theendoeducator #samanthadenae #endo #endometriosis #wombhealth #wombdetox #womb ♬ Angola – Jah Bouks

Ίσως σου έχει περάσει από το μυαλό, λοιπόν, να δοκιμάσεις αυτά τα «θαυματουργά» υπόθετα που τρεντάρουν στο TikTok. Κάτι που δεν θα σου συνιστούσα να κάνεις σε καμία των περιπτώσεων. Γενικότερα, ο κόλπος σου δεν χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου εξωτερικού παράγοντα για να καθαριστεί, καθαρίζεται μόνος του. Επομένως, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να επηρεάσεις το pH του, που είναι σημαντικό να διατηρηθεί σταθερό. Άπαξ και η ισορροπία του pH επηρεαστεί κα σε περίπτωση λοίμωξης, όπως η κολπική μυκητίαση, ο κόλπος σου θα δυσκολεύτεί να την καταπολεμήσει. Κάτι που σίγουρα δεν θες.

Βαθύ κάθισμα πάνω από βότανα σε νερό

Η «κολπική ατμοθεραπεία», εάν θα μπορούσαμε να τη βαφτίσουμε έτσι, είναι ένα trend που αφορά την ευαίσθητη περιοχή σου, κυκλοφορεί στο TikTok και καλύτερα να ξεχάσεις την ύπαρξή του εάν «πέσεις» πάνω του. Η διαδικασία περιλαμβάνει βαθύ κάθισμα πάνω από μία κατσαρόλα με νερό και μείγμα βοτάνων. Μία πρακτική που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει τη μυρωδιά του κόλπου σου, να μειώσει πόνους της περιόδου, να αυξήσει τη γονιμότητα και να καθαρίσει τη μήτρα (τι άλλο θα ακούσουμε;).

Όπως και στην περίπτωση με τις «μαγικές» κάψουλες, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, καλύτερα να αφήσεις τον κόλπο σου στην ησυχία του. Εάν ο αρωματισμένος ατμός από βότανα εισχωρήσει στον κόλπο σου, η πιθανότητα να διαταραχθεί η λεπτή ισορροπία του κολπικού pH είναι πολύ μεγάλη. Όσο για την καθαριότητα της μήτρας, αυτή εξασφαλίζεται από μόνη της. Τέλος, να πούμε πως ένα αχνιστό νερό από βότανα, σίγουρα δεν είναι τόσο ικανό ώστε να αυξήσει τη γονιμότητα και να μειώσει τους πόνους της περιόδου.