HACK MY LIFE

4 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίσεις με μαγειρική σόδα, σύμφωνα με experts

Pexels

Σου έχουμε πει πολλές φορές εδώ στο LadyLike, ότι η μαγειρική σόδα είναι ένα πολυχρηστικό προϊόν που δεν προορίζεται μόνο για την κουζίνα και το μαγείρεμα. Πρόκειται για ένα υλικό που έχει εξαιρετικές -και πρωτίστως φυσικές- καθαριστικές ιδιότητες. Ναι ναι. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να καθαρίσεις σε πολλά σημεία του σπιτιού σου.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι για όλα, γεγονός που ισχύει και για τη μαγειρική σόδα. Υπάρχουν μερικές επιφάνειες και υλικά που δεν μπορούν να δεχτούν τη χημική υπόστασή της.

«Παρόλο που η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό καθαριστικό, μπορεί να βλάψει μερικά είδη επιφανειών», λέει ο expert Jack Williams στο Homes & Gardens.

«Το βασικό συστατικό της μαγειρικής σόδας, το διττανθρακικό νάτριο, είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται γενιές και γενιές ως φυσικό καθαριστικό σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για ορισμένα υλικά, λόγω ακατάλληλων χημικών αντιδράσεων», προσθέτει ο ίδιος. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα υλικά.

Χαλαζιακοί πάγκοι ή πάγκοι από μάρμαρο

«Ποτέ μην καθαρίζεις τους μαρμάρινους πάγκους με μαγειρική σόδα γιατί μπορεί να καταστρέψει τη γυαλάδα τους», λέει ο expert. «Επιπλέον, δεδομένου ότι η φυσική πέτρα, όπως είναι το μάρμαρο, ο χαλαζίας, είναι ακριβά υλικά, οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή», προσθέτει ο ίδιος.

Ο Jack συνιστά να καθαρίζεις τους πάγκους της κουζίνας με σαπούνι πιάτων και νερό ή χρησιμοποιώντας ειδικό καθαριστικό για μάρμαρο ώστε να αποφύγεις και τα γρατζουνίσματα.

Όχι μαγειρική σόδα σε σερβίτσια και ασημικά με χρυσό φινίρισμα

Τα σερβίτσια και τα ασημικά με χρυσό φινίρισμα, είναι πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά από τη μαγειρική σόδα. «Ο χρυσός είναι ένα πολύ μαλακό μέταλλο που δεν αντέχει τη λειαντικότητα της σόδας. Όχι μόνο μπορεί να χαλάσει το φινίρισμα, αλλά να εξαφανίσει τελείως και την επιμετάλλωσή τους», λέει ο Jack.

Το ίδιο ισχύει και για το ασήμι. «Ακόμα κι αν η σόδα μπορεί να αντιμετώπισει την οξείδωση των ασημικών, η χρήση της δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Είναι τόσο λειαντική, με αποτέλεσμα να θαμπώνει το μέταλλο και να αφήνει γρατζουνιές στην επιφάνειά του», προειδοποιεί ο ίδιος. Συμβουλεύει ότι το σαπούνι πιάτων με χρήση ζεστού νερού, κάνει σωστότερη και πιο ασφαλή δουλειά.

Όχι μαγειρική σόδα σε ξύλινες επιφάνειες από φυλλοβόλα δέντρα

Ο καθαρισμός των ξύλινων επίπλων και δαπέδων με μαγειρική σόδα είναι απαγορευτικός. «Απόφυγε τη χρήση της εάν θέλεις ένα γυαλιστερό, ξύλινο πάτωμα», λέει ο Jack. «Μπορεί να αλλοιώσει ή να παραμορφώσει το ξύλο. Εμπιστευτείτε τη δοκιμασμένη και ασφαλή μέθοδο καθαρισμού με σαπουνόνερο».

Ο Harry Virk, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CleaningPro, προσθέτει ότι το ξύλο είναι πολύ ευαίσθητο υλικό για να «αντέξει» τη μαγειρική σόδα. Γι’ αυτό και η χρήση της θα πρέπει να αποφεύγεται. «Αφήνει θαμπά τα έπιπλα και μπορεί να δημιουργήσει γρατζουνιές», λέει και μοιράζεται μαζί μας ένα ωραίο tip καθαρισμού: «Χρησιμοποίησε κερί».

Μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των περισσότερων μεταλλικών επιφανειών αλλά όχι για τα σκεύη από αλουμίνιο», προειδοποιεί ο Jack προσθέτοντας: «Τα αλουμινένια μαγειρικά σκεύη θα αρχίσουν να οξειδώνονται εάν χρησιμοποιείς συχνά μαγειρική σόδα. Ως συνέπεια, θα αλλάξουν χρώμα».