ΦΥΤΑ

4 φυτά εσωτερικού χώρου που επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου

Pexels

Κάθε εποχή έχει και τα δικά της φυτά. Είτε πρόκειται για φυτά εξωτερικού χώρου είτε για εσωτερικού. Και μιλώντας για τα τελευταία, αυτά παρουσιάζουν μία παραπάνω ευαισθησία στις – παγερές και χωρίς ιδιαίτερο ηλιακό φως – μέρες του φθινοπώρου. Η ανάπτυξή τους έχει άμεση σύνδεση με τη θερμοκρασία, την υγρασία του χώρου και τη φωτεινότητά του. Επομένως, αυτό σημαίνει πως εάν τα φυτά που έχεις μέσα στο σπίτι, μένουν στάσιμα για πολύ καιρό, χωρίς να παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης, μην ανησυχείς. Είναι λογικό.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που παρουσιάζουν μία παραπάνω ανάπτυξη από άλλα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, με μεγάλες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ζάμια

Το top των top ανθεκτικών παχύφυτων, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα η ζάμια. Πρόκειται για ένα φυτό που σου δίνει όλους του λόγους για να ξεχάσεις να ασχολείσαι μαζί του. Αναπτύσσεται κανονικότατα σε σκιερά, αλλά και σε μέρη με έμμεσο ηλιακό φως. Δεν χαμπαριάζει από ξηρασία και γενικά δεν έχει ανάγκη την περιποίησή σου.

Η ζάμια έχει σπουδαίο ριζικό σύστημα που τη βοηθάει να αποθηκεύει νερό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση τεταμένης ξηρασίας δηλαδή. Καλό είναι, βέβαια, να μην φτάσει σε αυτό το σημείο. Δείξ’ της αγάπη, ποτίζοντάς τη κάθε 3 με 4 βδομάδες, ανάλογα με την ποσότητα ξηρασίας του χώματος. Δεν ζητάει πολλά.

Σανσεβιέρια

Εάν έχεις διαβάσει προηγούμενα άρθρα μου για φυτά εσωτερικού χώρου, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως η σανσεβιέρια είναι σχεδόν πάντα ανάμεσα στις επιλογές σου. Οι λόγοι είναι τρεις και σίγουρα θα σε πείσουν να πεταχτείς αύριο κιόλας στο τοπικό ανθοπωλείο να την προμηθευτείς.

Η σανσεβέρια, λοιπόν, βρίσκεται ανάμεσα στα πιο προσαρμοστικά φυτά εσωτερικού χώρου που δεν έχει ανάγκη από πολύ φως, αλλά ούτε και απαιτήσεις σε περιποίηση, καθώς αντέχει για καιρό την ξηρασία. Επίσης, φημίζεται για την ιδιότητά της να φιλτράρει καλά τον αέρα, απορροφώντας τους βλαβερούς ρύπους. Το τρίπτυχο της επιτυχίας. Τι άλλο θες;

Πόθος

Ο πόθος είναι πάθος κι έχει όλους τους λόγους για να γίνει και δικό σου, αυτό το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, που δείχνει υπέροχο σε κρεμαστές γλάστρες και σε ψηλά ράφια αφήνοντας το φύλλωμά του να αναπτυχθεί προς τα κάτω. Ευδοκιμεί σε έμμεσο φως, ενώ αντέχει σε μέρη με έντονη ηλιοφάνεια, αλλά και σε μέρη περισσότερο σκιερά. Του αρέσει να ποτίζεται κάθε 1 έως 2 εβδομάδες, όταν το έδαφος στεγνώσει τελείως. Με λίγο λόγια, βρίσκεται ανάμεσα στα ιδανικά φυτά του φθινοπώρου.

Φιλόδεντρο

Όπως και στην περίπτωση του πόθου, έτσι και στην περίπτωση του φιλόδεντρου, το γνωστότερο ως φύλλο καρδιάς λόγω του σχήματός του, απλώνει τη «χαίτη» του (aka φύλλωμα), η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 10 μέτρα σε μήκος. Αυτό που το καθιστά ιδανικό φθινοπωρινό φυτό είναι η ικανότητά του να ευδοκιμεί τόσο σε έμμεσο ηλιακό φως, όσο και σε πιο σκιερά μέρη.

Διαλέγεις και παίρνεις.