ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ TIPS

3 λόγοι που θα σε κάνουν να σταματήσεις να πλένεις τα ρούχα σου

Unsplash

Αδιαμφισβήτητα, η έξαρση της πανδημίας έχει ρίξει στο τραπέζι της συζήτησης περιβαλλοντικά ζητήματα που παρελθοντικά κατατάσσονταν σε εκείνα δευτερεύουσας σημασίας, με τη σπουδαιότητά τους να είναι υποτιμημένη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, για λίγο στην άκρη την υγειονομική καταστροφή και ας εστιάσουμε στην περιβαλλοντική καταστροφή που επέφερε η πανδημία στον πλανήτη μας, που δεν είναι καθόλου μικρότερης αξίας.

Σε αυτό το άρθρο, δεν θα αναφερθώ εκτενώς στη χρήση πλαστικού, η οποία παρουσιάζει τεράστια αύξηση λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορονοϊού. Θα εστιάσω σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με τη συχνότητα που πλένουμε τα ρούχα μας και η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ωστόσο, έχει αυξήσει την ρύπανση του περιβάλλοντος.

Όσο πιο συχνά πλένεις τα ρούχα σου, τόσο περισσότερο πλαστικό διοχετεύεται στο περιβάλλον

Σύμφωνα με τη Laura Diáz Sánchez που εργάζεται για το ίδρυμα Plastic Soup Foundation, «Κάθε φορά που πλένουμε τα ρούχα μας, 9 εκατομμυρίων (πλαστικών) μικροϊνών απελευθερώνεται κατά μέσο όρο στο περιβάλλον. Αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου που πλένουμε τα ρούχα μας, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα ρούχα. Και βέβαια, όσο περισσότερο πλένουμε τα ρούχα μας, τόσο περισσότερες μικροϊνες απελευθερώνονται» είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο BBC.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, κάτι παραπάνω από 176.000 τόνοι μικροϊνών, κυρίως από πολυεστέρα και νάιλον, απελευθερώνονται κάθε χρόνο στη γη. Γεγονός που οφείλεται κυρίως στο πλύσιμο συνθετικών υφασμάτων. Και παρ’ όλο που αυτές οι πλαστικές ίνες είναι σχεδόν αόρατες, έχουν τη δύναμη και απειλούν άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Το πρόβλημα εντείνεται και από την ανθεκτικότητα των συνθετικών ινών, χαρακτηριστικό που εξασφαλίζει στις συνθετικές ίνες μία θέση στο φυσικό περιβάλλον για πολύ καιρό. Η πιθανότητα να καταλήξουν από τα λύματα στα ποτάμια και τους ωκεανούς είναι εξίσου μεγάλη. Σκέψου επίσης, πόσο δύσκολη είναι η απομάκρυνση μικροϊνών από το περιβάλλον. Τόσο από τεχνική όσο και οικονομική άποψη.

Σκέψου το νερό που ξοδεύεις (και μετά ξαναχρησιμοποιείς)

Τροφή για σκέψη αποτελεί και η υπέρμετρη κατανάλωση νερού που χρειάζεται ένα πλυντήριο (ή και το πλύσιμο στο χέρι) για να καθαρίσει τα ρούχα σου. Τόσο από εργαστηριακή όσο και από οικονομική άποψη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ποσότητα νερού που υπάρχει στον πλανήτη μας είναι συγκεκριμένη. Επομένως, η ροή του είναι επαναλαμβανόμενη.

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι το νερό που καταναλώνει το πλυντήριο ρούχων διοχετεύεται στους αγωγούς με όλα τα σαπούνια και τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται κατά την πλύση. Και αυτό το νερό είναι που θα επιστρέψει ξανά σε εσένα και σε εμένα πόσιμο. Αρκετά τρομακτικό σαν σκέψη. Πόσο μάλλον αν σκεφτείς την ανθρώπινη εργασία που απαιτείται για να γίνει καθαρό και πόσιμο, που είναι κυριολεκτικά τεράστια. Εάν αυτό δεν σε πείθει, σκέψου το και από άποψη κόστους. Όσο λιγότερο χρησιμοποιείς το πλυντήριο, τόσο μικρότερος θα είναι ο αριθμός που θα βλέπεις στον λογαριασμό σου.

Οι συχνές πλύσεις καταστρέφουν τα ρούχα

Εκτός από το περιβάλλον, οι συχνές πλύσεις καταστρέφουν τα ρούχα. Ειδικά τα ευαίσθητα, όπως τα εσώρουχα. Η σχεδιάστρια εσωρούχων, Naomi De Haan, προτείνει πλύσιμο στο χέρι μετά από πέντε φορές που τα έχουμε φορέσει. Γενικότερα βέβαια, το πολύ συχνό πλύσιμο ενός ρούχου μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του και να το χαλάσει, φθείροντας την υφή και τα χρώματά του.

Τι μπορείς να κάνεις

Η λύση είναι μονόδρομος και ονομάζεται διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς. Αυτά είναι ουσιαστικά τα «όπλα» μας κατά της περιβαλλοντικής ρύπανσης από το πλύσιμο των ρούχων. Γιατί η ατομική προσπάθεια, αντανακλάται και έχει αποτέλεσμα σε συλλογικό επίπεδο. Κανόνας. Φυσικά, δεν εννοώ να σταματήσεις να βάζεις παντελώς πλυντήριο και να πλένεις στο χέρι. Κάτι που εξάλλου δεν είναι και πολύ εφικτό. Πόσο μάλλον πρακτικό και υγιεινό. Το να μην πλένουμε συχνά τα ρούχα μας, είναι αρκετά ανθυγιεινό ως προς την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Πλύσιμο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τη Laura Diáz Sánchez, μπορείς να μειώσεις το περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχει η χρήση πλυντηρίου με τρεις τρόπους. Αρχικά, μπορείς να το ρυθμίσεις να πλένει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Χρησιμοποίησε υγρό απορρυπαντικό αντί σκόνης

Δεύτερον, μπορείς να αντικαταστάσεις το απορρυπαντικό σε σκόνη με υγρό απορρυπαντικό. «Το απορρυπαντικό σε σκόνη δημιουργεί περισσότερη τριβή μεταξύ των ρούχων (κατά την πλύση), και έτσι απελευθερώνονται περισσότερες ίνες», εξηγεί η ίδια.

Λιγότερα ρούχα, λιγότερη τριβή

Τέλος, δεν χρειάζεται να σφηνώνεις όλα τα ρούχα σε μία πλύση. Περισσότερα ρούχα, ίσον περισσότερη τριβή. Κάτι που δεν θέλουμε.

Πες «αντίo» στη fast fashion και καλωσόρισε τη βιώσιμη μόδα

Ένας πιο έμμεσος τρόπος αντιμετώπισης, είναι η προτίμηση fashion brands που είναι ταγμένα στη βιωσιμότητα και επιλέγουν eco-friendly υφάσματα για την κατασκευή των ρούχων τους. Η αγορά ρούχων φιλικά προς το περιβάλλον δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά σίγουρα το μικραίνει. Η διοχέτευση πλαστικών μικροϊνών μέσω των αγωγών σε ποτάμια, θάλασσες και ωκεανούς αποφεύγεται κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.