LIFE

Πού πάνε οι κάλτσες όταν εξαφανίζονται από το πλυντήριο και πώς θα γλιτώσεις 100 ευρώ

Όσο πιο πολύ προσέχουμε πόσο φορτώνουμε το πλυντήριο, τόσο περισσότερο θα μας κάνει παρέα. Shutterstock

Θα ήθελα να σηκωθείς όρθια. Αν δεν κάθεσαι, θα σου ζητήσω να χειροκροτήσεις δυο-τρεις φορές, σε ένα -ομολογουμένως- ιδιότυπο standing ovation για τον άνθρωπο που έδωσε στον πλανήτη τα πλυντήρια ρούχων και γεννήθηκε σαν σήμερα (31/5), το 1718. Jacob Christian Schäffer να είσαι καλά, όπου και αν είσαι.

O κοσμήτορας, καθηγητής, βοτανολόγος, μυκολόγος (είναι ο αρχικός συγγραφέας περιγραφής μυκητιακών ειδών), εντομολόγος και ορνιθολόγος Γερμανός ήταν και εφευρέτης. Βλέπεις, πέραν της φυσικής ιστορίας απολάμβανε και να κάνει πειράματα με ηλεκτρισμό, χρώματα και οπτική. Παρεμπιπτόντως, του χρωστάμε και την κατασκευή πρισμάτων και φακών. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας που είναι οι μαγικές μηχανές, οι οποίες καθαρίζουν τα ρούχα μας. Το πρώτο σχετικό σχέδιο της ιστορίας ήταν χειροκίνητο και ανήκει στον Schäffer. Το έφτιαξε το 1767. Μετά συνέχισε με άλλες εφευρέσεις, όπως η δημιουργία του πριονιού, του φούρνου και του χαρτιού από φυτά. Γενικά, η ανθρωπότητα τού χρωστάει πολλά. Ακόμα και αν ισχύει ότι η πρώτη πατέντα του πλυντηρίου (της λογικής του περιστρεφόμενου τύμπανου )δεν ήταν δική του, αλλά του Βρετανού H. Sidgier. Με την ευκαιρία, να τον ευχαριστήσουμε και αυτόν.

Πώς αποφασίσαμε όμως, να γιορτάσουμε τα ‘γενέθλια’ μιας συσκευής που κυκλοφορεί σε μαζική παραγωγή από το 1906 και όσο περνούν τα χρόνια προσφέρει περισσότερες ανέσεις; Με δέκα ενδιαφέροντα facts. Όπως το πού πάνε οι κάλτσες που βάζουμε για πλύσιμο, αλλά δεν τις βρίσκουμε στο τέλος του προγράμματος;

Καταρχάς ας δούμε από τι αποτελείται το κέντρο του πλυντηρίου: α) το τύμπανο (όπου βάζουμε τα ρούχα), β) τον κάδο (το μέρος που γεμίζει με νερό και περιέχει το τύμπανο), γ) το σωλήνα νερού (βάζει το νερό στο πλυντήριο), δ) το σωλήνα αποχέτευσης (‘βγάζει’ το νερό από τον κάδο στην αποχέτευση) και στ) τον ηλεκτρικό κινητήρα (κινεί το τύμπανο). Υπάρχουν και διάφορα άλλα που δεν είναι της παρούσης.

Ο σωλήνας νερού συνδέεται με την παροχή (νερού) που υπάρχει σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού μας. Το διερχόμενο νερό θερμαίνεται ανάλογα με το πρόγραμμα που επιλέγουμε (δουλειά που κάνει το θερμικό στοιχείο που έχει η συσκευή) και μετά πέφτει στα ρούχα. Μετά το τέλος του προγράμματος, το νερό βγαίνει από το πλυντήριο, μέσω του σωλήνα αποχέτευσης του πλυντηρίου.

Fact #1
Όταν πάμε να αγοράσουμε ένα πλυντήριο, πρώτα μας ρωτούν ‘πόσων κιλών;’

Δεν εννοούν το βάρος της συσκευής, αλλά αυτό των ρούχων που θα θέλαμε να χωρά ο κάδος σε στεγνή κατάσταση. Προφανώς και το βάρος θα αυξηθεί, όταν θα βραχεί το περιεχόμενο. Δεν θέλω να αγχώνεσαι. Είναι κάτι που έχουν υπολογίσει οι κατασκευαστές. Όσο τηρείται το μέγιστο βάρος, τόσο περισσότερο θα ‘ζήσει’ το πλυντήριο. Βέβαια, οι σύγχρονες συσκευές αρνούνται να ξεκινήσουν να λειτουργούν, αν έχουμε υπερβεί το όριο.

Fact #2
Εκατομμύρια κάλτσες ‘χάνονται’ -παγκοσμίως- στα άδυτα του πλυντηρίου, κάθε χρόνο

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι δεν υπάρχει ένας λόγος. Μπορεί η κάλτσα να έχει ‘σφηνωθεί’ κάτω από το λάστιχο που βλέπεις μόλις ανοίξεις την πόρτα (γύρω από τον κάδο). Ενδέχεται να έχει γλιστρήσει μεταξύ του κάδου και του τύμπανου. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ‘χει φτάσει και στο σωλήνα του νερού. Εξαιρουμένης της πρώτης περίπτωσης, στις άλλες θα χρειαστείς τεχνικό. Και θα τον καλέσεις, όταν το πλυντήριο θα σταματήσει να δουλεύει -γιατί θα έχει ‘μπουκώσει’. Αν δεν παρουσιαστεί θέμα, σημαίνει πως η κάλτσα ακολούθησε τα απόνερα στην αποχέτευση. Συνήθως ‘βρίσκει’ στο φίλτρο. Η πιο ασφαλής μέθοδος για να γλιτώσεις από αυτόν τον βραχνά είναι οι θήκες πλυντηρίου για τα εσώρουχα -που κλείνουν με φερμουάρ.

Fact #3
Όπως ‘εξαφανίζονται’ οι κάλτσες, ‘εξαφανίζονται’ και οι χρωμοπαγίδες

Ανακάλυψη που επίσης ανήκει στις μεγαλύτερες της ανθρωπότητας, όπως γνωρίζουν όσοι ως ρούκι βάλαμε στο πλυντήριο άσπρα ρούχα και τα βάλαμε ροζ. Ή γκρι. Ήταν ο λόγος που κάλεσα τεχνικό στο σπίτι, καθώς το πλυντήριο έκανε νερά (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Ο ειδικός μού εμφάνισε τη χρωμοπαγίδα που είχε ‘κλείσει’ την αποχέτευση, μου συνέστησε στο εξής να τη βάζω στην τσέπη κάποιου ρούχου, έδωσα 50 ευρώ και χαιρετιστήκαμε.

Fact #4
Αν τυχόν έχεις κατοικίδιο/κατοικίδια ξέρεις πως ό,τι και αν κάνεις πριν βάλεις ένα ρούχο στο πλυντήριο, είναι μάταιο

Δεν θα απαλλαγείς από όλες τις τρίχες. Όταν αυτές μαζευτούν πολλές, είναι ικανές να μπλοκάρουν το σωλήνα αποχέτευσης. Μην ανησυχείς. Έχω τον τρόπο να σε σώσω από τα περιττά έξοδα (για την ακρίβεια, από 50 ευρώ). Είναι χρήσιμο να βάζεις άδειο το πλυντήριο σε πρόγραμμα 90 βαθμών, μια φορά την εβδομάδα και στη θέση του απορρυπαντικού να βάζεις μαγειρική σόδα και δυο κούπες λευκό ξύδι. Μπορείς να βάλεις και σκέτο ξύδι -δεν θα τα χαλάσουμε. Θα διαλύσεις τις τρίχες, θα καθαρίσεις κάθε σημείο της συσκευής, θα κάνεις και σκοτώσεις και όλα τα μικρόβια.

Fact #5
Δεν θέλω να είσαι ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι

Όταν δίνεις ένα σεβαστό ποσό για να αγοράσεις την όποια συσκευή, οφείλεις να τιμάς την επένδυση σου. Συνεπώς, να αγοράζεις προϊόντα που θα βοηθήσουν να σε εξυπηρετεί για πολλά χρόνια. Μεταξύ των must είναι το αποσκληρυντικό που πρέπει να χρησιμοποιείς σε κάθε πλύση, ώστε να προφυλάξεις όλα τα ‘ζωτικά όργανα’ του πλυντηρίου από τα άλατα -και ως εκ τούτου, την καταστροφή. Ζημιά προκαλεί και η υπερβολική δόση απορρυπαντικού, όπως και αυτή του μαλακτικού (φράζουν τις σωληνώσεις). Τέλος, μη ξεχνάς να αφαιρείς το πλαστικό μέρος του σημείου που βάζεις τα απορρυπαντικά και να το καθαρίζεις από τα υπολείμματα που μένουν κολλημένα -αρνούμενα να ακολουθήσουν την παρέα τους στην εκτέλεση της διαδικασίας κάθε προγράμματος.

Μερικά tips για το πλυντήριο ώστε να μην ξαναχάσεις ούτε κορδόνι

όταν δεν κλείνεις τα φερμουάρ και δεν ανοίγεις τα κουμπιά των ρούχων σου, πριν τα βάλεις για πλύσιμο, κινδυνεύεις να καταστρέψεις τα άλλα ρούχα της πλύσης. Το αυτό συμβαίνει και με μπανέλες και κόπιτσες. Κοντολογίς, τα γυναικεία εσώρουχα είναι χρήσιμο να τοποθετούνται πρώτα στις ειδικές συσκευασίες (που είναι σαν δίχτυ) και μετά στο τύμπανο. Σε ό,τι αφορά τα παπούτσια (τα πάνινα, έτσι;) πρώτα βγάζουμε τα κορδόνια και τους πάτους, έπειτα παίρνουμε δυο παλιές μαξιλαροθήκες και βάζουμε από ένα (παπούτσι) σε κάθε μία, τις κλείνουμε ώστε να μη γίνει απόδραση και συνεχίζουμε ως είθισται, με πρόγραμμα χωρίς στύψιμο. Για να μην ακούς τα ‘μπαμ’, ‘μπουμ’ από την επαφή των παπουτσιών με τα τοιχώματα του πλυντηρίου, μπορείς να βάλεις και πετσέτες μπάνιου. Εξυπακούεται πως αν οι σόλες έχουν λάσπη, πρώτα την αφαιρείς και μετά κάνεις ό,τι είπαμε.