ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το περιστατικό με το ξύλο στη Βουλή δεν είναι πρωτοφανές. Η λίστα της ντροπής

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Εικόνες ντροπής σημειώθηκαν την Τετάρτη 24 Απριλίου στη Βουλή των Ελλήνων, όταν ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο. Μεταξύ των 2 εκλεγμένων από τον ελληνικό λαό πολιτικών, είχε προηγηθεί φραστικό επεισόδιο με μπόλικα «γαλλικά».

Στη Βουλή είχε έρθει προς συζήτηση το αίτημα άρσης ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του Ευστάθιου Φλώρου, πατέρα του Κωνσταντίνου Φλώρου και πρώην στελέχους της Ελληνικής Λύσης, της οποίας ηγείται ο Κυριάκος Βελόπουλος. Πριν τα πράγματα καταλήξουν στις γροθιές και μας υπενθυμίσουν ότι το επίπεδο της πολιτικής ζωής στη χώρα μας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, είχαν προηγηθεί βρισιές από τον Βασίλη Γραμμένο προς τον Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με το NEWS24/7 ακούστηκαν λέξεις όπως «σκουπίδι» και «παλιόπ@@@@@» και φράσεις όπως «Γ@@@ τη μάνα σου» και «Θα τη γ@@@@@» μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Έπειτα οι 2 βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα και ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών έπιασε από τον γιακά τον συνάδελφό του, τον γρονθοκόπησε και τον έριξε κάτω.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας προχώρησε στην αποπομπή του Κωνσταντίνου Φλώρου για 15 ημέρες από τις εργασίες της Βουλής και υποβλήθηκε αίτημα για άρση της ασυλίας του. «Ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει την κτηνώδη συμπεριφορά για αυτό είναι επιεικής», σχολίασε. Ο Κωνσταντίνος Φλώρος ποσήχθη από τη φρουρά της Βουλής και θα οδηγηθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου στη ΓΑΔΑ.

Βουλή ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Όπως είπε και ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ που άκουσες παραπάνω «τέτοια περιστατικά παραπέμπουν σε άλλα κοινοβούλια του κόσμου αυτά». Και σε άλλες εποχές της ελληνικής Βουλής, όταν η Χρυσή Αυγή καθόταν στα έδρανά της, θα προσθέσω, που ως καταδικασμένη πια εγκληματική οργάνωση, είναι ασφαλές να πούμε ότι χρησιμοποιούσε τη βία ως βασικό πολιτικό προσανατολισμό.

Μπορεί το περιστατικό με το ξύλο στη Βουλή να είναι πρωτοφανές στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι πρωτοφανές στον κόσμο. Έχουν υπάρξει πολλές φορές περιστατικά βίας μέσα στη Βουλή άλλων κρατών, έχουν πεταχτεί αυγά, έχουν ξεσπάσει καυγάδες στους οποίους έχουν εμπλακεί περισσότεροι από 2 βουλευτές. Αυτή είναι μία λίστα ντροπής, στην οποία θα μπορούσαμε να διεκδικούμε από σήμερα μία θλιβερή θέση.

Όταν στη Βουλή της Ουκρανίας πέταξαν αυγά

Οι Ουκρανοί νομοθέτες το 2010 είχαν γίνει θέμα των ειδήσεων όλου του κόσμου, όταν το χάος ξέσπασε στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για την επέκταση της πρόσβασης του ρωσικού ναυτικού σε μία στρατιωτική βάση στη χώρα. Πολύ πριν τον πόλεμο η Ρωσία ήταν πρόβλημα για την Ουκρανία και κατά τη διάρκεια εκείνης της συζήτησης, αυγά πετάχτηκαν στον αέρα και καπνογόνα άναψαν από την αντιπολίτευση. Η επέκταση υπερψηφίστηκε τελικά.

Ξύλο (και τριαντάφυλλα) στη Βουλή της Ουκρανίας

Στην Ουκρανία ξανά, το 2015 ο πρωθυπουργός Arseniy Yatsenyuk βρισκόταν στο βήμα της Βουλής. Μέλος της αντιπολίτευσης, που ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού, τον πλησίασε και αφού του προσέφερε μια ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα, με μία λαβή τον σήκωσε στον αέρα και τον κατέβασε από εκεί. Οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές του Yatsenyuk όρμησαν και ακολούθησε χάος. Ο Yatsenyuk έφυγε από το αξίωμά του 4 μήνες αργότερα.

Στην Ιαπωνία η αγωνία για το τέλος της φιλειρηνικότητας γέννησε βία

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Βουλή στην Ιαπωνία θα συζητούσε ένα στρατιωτικό μέτρο που για τους επικριτές του θα έβαζε τέλος στην φιλειρηνικότητα του κράτους που είχε διατηρηθεί για 70 χρόνια. Η ένταση οδήγησε τους βουλευτές να συγκρουστούν σωματικά. Οι νομοθέτες βρέθηκαν να κυλιούνται στο πάτωμα, προσπαθώντας να σκίσουν την έντυπη μορφή του νομοσχεδίου και χαστούκια μοιράστηκαν δεξιά και αριστερά.

Ξύλο στη Βουλή της Τουρκίας: Πιάστηκαν στα χέρια για τους στρατιώτες που πέθαναν στη Συρία

Δεκάδες βουλευτές πήραν μέρος σε καυγά που είχε ξεσπάσει το 2020 στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ομιλίας αντιπολιτευόμενου βουλευτή (του Engin Ozkoc του CHP), που είχε κατηγορήσει τον Recep Tayyip Erdogan ότι είχε δείξει ασέβεια στους Τούρκους στρατιώτες που πέθαναν στη Συρία. Οι βουλευτές άρχισαν να ανταλλάζουν γροθιές σκαρφαλώνοντας στα έδρανα για να φτάσουν τους συναδέλφους τους, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να τους χωρίσουν.

Ξύλο στη Βουλή: Στη Νότιο Κορέα τα πράγματα συνήθως καταλήγουν σε γροθιές

Ίσως έχεις δει κι εσύ video στα οποία Νοτιοκορεάτες βουλευτές συγκρούονται και τα αντιμετώπιζες ως εξωτικό φαινόμενο μέχρι τώρα. Ένα από (τα αρκετά) περιστατικά είχε σημειωθεί το 2007 όταν οι βουλευτές τσακώθηκαν όσο συζητούσαν την πρόταση μομφής κατά του τότε προέδρου της χώρας. «Οι βουλευτές βούτηξαν στο πλήθος, όπως οι fans στην αρένα όταν πέφτει ξύλο και ένας βουλευτής βγήκε έξω πάνω σε φορείο», έγραφαν τότε οι LA Times.

Παπούτσια στον αέρα, Ινδοί με ρόπαλα και Ρώσοι σαν «επαγγελματίες παλαιστές»

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής Guardian στην Ταιβάν κατά το παρελθόν έχουν ξεσπάσει καυγάδες κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν φύγει στον αέρα εκτός από γροθιές και παπούτσια, μικρόφωνα, τάπερ, ενώ σε καυγά στη Βουλή της Ρωσίας οι βουλευτές που πάλευαν έκαναν «επαγγελματικές» λαβές ο ένας στον άλλο. Στη Νιγηρία κατά τη διάρκεια διερεύνησης ενός σκανδάλου διαφθοράς, ένας πολιτικός ανέβηκε στα έδρανα για να πηδήξει προς το πλήθος που ήδη χτυπιόταν. Στην Ινδία το ξύλο μεταξύ βουλευτών είναι συχνό φαινόμενο κι εκτός από τις γροθιές τους οι νομοθέτες έχουν χρησιμοποιήσει σαν ρόπαλα μικρόφωνα και καρέκλες.

Κάτι πάει πολύ άσχημα στον κόσμο εδώ και πολύ πολύ καιρό. Η Βουλή σε κάθε μέρος του κόσμου υποτίθεται ότι είναι το μέρος όπου οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού φιλονικούν σε ειρηνικά πλαίσια για νομοσχέδια και ανταλλάσσουν επιχειρήματα υπέρ ή κατά κάθε νέου νόμου και τροποποίησης. Η Βουλή θεωρείται ναός της δημοκρατίας και η δημοκρατία πεθαίνει λίγο λίγο κάθε φορά που μια γροθιά βρίσκει το σώμα κάποιου άλλου.

Έρευνα σχετικά με τα περιστατικά βίας στη βουλή της Ταϊβάν (όπως σου είπα και νωρίτερα η βία εκεί είναι συχνό φαινόμενο) έχει δείξει ότι το να βλέπουν οι ψηφοφόροι τους πολιτικούς να καταφεύγουν στη βία κατά τη διάρκεια των εργασιών της Βουλής, τούς οδηγεί να υποτιμούν τη νομοθετική και δημοκρατική λειτουργίας. Αντίστοιχη μελέτη της Joanne Freeman για τη βία στο Κογκρέσο τον καιρό πριν από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο υποδηλώνει ότι η σωματική βία στα νομοθετικά σώματα μπορεί να λειτουργήσει ως καμπάνα για εμφύλιες συγκρούσεις.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και του πρωτόγνωρου φαινομένου με ξύλο στη Βουλή, μιλάμε μάλλον για μία προσωπική διένεξη μεταξύ 2 βουλευτών. Δεν παύει όμως να είναι ένα βίαιο περιστατικό που έγινε κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για θέματα που αφορούν το νομοθετικό σώμα.

Η ποιότητα μίας δημοκρατίας σίγουρα εξαρτάται σε έναν βαθμό κι από την ποιότητα των πολιτικών της. Από το πόσο εκείνοι θεωρούν ότι οι εργασίες της Βουλής είναι άξιες σεβασμού και το νομοθετικό έργο τους ιερό. Από το πόσο εκείνοι τιμούν τη δημοκρατία και τη διαδικασία της φιλειρηνικής ανταλλαγής επιχειρημάτων στην επίλυση συγκρούσεων.

Όταν καταφεύγουν στις γροθιές τους ή στα «γαλλικά» μάλλον η ποιότητα έχει φύγει από το κτίριο. Κι αυτό δεν είναι ένα καθόλου καλό νέο.