ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μάτι: Ελεύθεροι οι (μόνο) 6 ένοχοι για τη φονική πυρκαγιά. Οργή στο ακροατήριο, οργή και στο Twitter/X

Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

«Ντροπή σας», είπε στους καταδικασθέντες, τους αθωωθέντες και το δικαστήριο μία γυναίκα που έχασε το παιδί της στη φωτιά στο Μάτι, στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου. Οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις γύρω περιοχές άφησαν στο πέρασμά τους τον κόσμο μας φτωχότερο κατά 104 ψυχές. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αποφάσισε για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων για τον θάνατο 104 πολιτών στη φωτιά. Αθώοι κρίθηκαν 15 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Στους 6 καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, επιβλήθηκαν ποινές από 3 ως 111 χρόνια φυλάκισης, με εκτιτέα ποινή τα 5 έτη. Τελικά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι εφόσον η ποινή τους είναι εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα. Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σωτήρη Τερζούδη (Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος -111 έτη), Ιωάννη Φωστιέρη (Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων – 111 έτη), Νικόλαο Παναγιωτόπουλο (Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών – 111 έτη) και Χαράλαμπο Χιώνη (Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής- 111 έτη). Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο (υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος- 15 έτη) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο (ο κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά- 3 έτη).

«Ντροπή σας! Κοιτάξτε με στα μάτια. Δεν ήσασταν δίπλα μας όλοι αθώοι ήσασταν. Έπρεπε από μόνοι σας να μπείτε στη φυλακή. Κοιτάξτε με!», είπε η γυναίκα, σύμφωνα με τον NEWS24/7, ενώ οι υπόλοιποι συγγενείς φώναζαν ότι πρέπει να τα πει στο Προεδρείο.

«Έχουν περάσει 6 χρόνια αλλά είναι σαν να ήταν χθες εκείνη η μέρα. Σήμερα σκοτώνουμε ξανά τους ανθρώπους μας. Σήμερα παίχτηκε το πρώτο παιχνίδι στην σκακιέρα των Τεμπών. Αυτό το παιχνίδι παίζεται και είναι ενιαίο. Το έγκλημα έγινε επιτελικό, με ποινές γελοίες. Δεν σεβάστηκαν τίποτα», είπε με τη σειρά της η επιζήσασα από την πυρκαγιά στο Μάτι, Κατερίνα Μάλλα, μετά την απόφαση σε εκπομπή του ΣΚΑΪ.

«Νιώθουμε προσβεβλημένοι, νιώθουμε οργισμένοι», πρόσθεσε επικοινωνώντας ότι οι συγγενείς των θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, την Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου.

Την οργή και την απογοήτευσή τους για την απόφαση και το γεγονός ότι παρά την ενοχή τους οι καταδικασθέντες δεν θα βρεθούν καν στη φυλακή εφόσον εξαγοράσουν την ποινή τους, δεν έκρυψαν ούτε οι χρήστες του X (πρώην Twiiter).

 

Όπως είναι επόμενο η απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι, δημιουργεί συνειρμούς και για το μέλλον της υπόθεσης των Τεμπών, τόσο στο Twitter/X, όσο και στο μυαλό μας, όσο και στην καρδιά όλων όσοι επέζησαν από την τραγωδία στο Μάτι κι έψαχναν τη δικαίωση για τους νεκρούς τους.

Σε ερώτηση αν αυτή η απόφαση είναι οδηγός για τη δική του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, η κ. Μάλλα είπε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, όπου εμφανίστηκε «βεβαίως, γιατί τελικά ποιος έφταιγε; 5 πυροσβέστες. Που βεβαίως έφταιγαν, αλλά όχι μόνο αυτοί. Έναν χρόνο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ακούστηκαν τόσα στοιχεία, που δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτή την απόφαση. Ήταν πιο ελαφριά από την πρόταση του εισαγγελέα.

Ακούστηκαν και οι ποινές. 10 ευρώ την μέρα κοστίζουν οι ζωές των παιδιών μας. Να προσέχετε τα παιδιά σας, γιατί δεν είναι ασφαλή», κατέληξε.

Να προσέχουμε τα παιδιά μας, τον εαυτό μας, ο ένας τον άλλο. Συχνά αποδεικνύεται ότι αυτό είναι που μας απομένει.