ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σωτήρης Τσαφούλιας: Το καίριο σχόλιο που σου εξηγεί γιατί πλημμυρίσαμε ξανά

Γιώργος Παπαδάκης/Papadakis Press

Λίγες μονο εβδομάδες μετά την κακοκαιρία Daniel, που έπνιξε τη Θεσσαλία, ήρθε η κακοκαίρια Elias και σφυροκόπησε την Βόρεια Εύβοια, αναγκάζοντας κατοίκους να ανεβαίνουν στους ορόφους των σπιτιών τους για να σωθούν. Η Λάρισα και η Φθιώτιδα δοκιμάστηκαν επίσης. Κι εμείς, όπως συμβαίνει με διάφορα πράγματα στη χώρα μας, γίναμε σε λίγο μόνο καιρό ξανά θεατές στο ίδιο έργο. Κι αναρωτιέται μετά ο Σωτήρης Τσαφούλιας γιατί κάνει αίσθηση λέγοντας το αυτονόητο. Μα γιατί δεν είναι και τόσο αυτονόητα όλα τελικά.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή Fay’s Time του ΣΚΑΪ με αφορμή την παράσταση Αινιγματικές Παραλλαγές που παρουσιάζεται στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη (θα επαναληφθεί φέτος και στην Αθήνα). Μίλησε, λοιπόν, για την παράσταση και το πώς συνεργάζεται με τους ηθοποιούς του και δεν απέφυγε να αναφερθεί και σε ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα.

«Μόνο καλά λόγια έχω να πω. Με τον Πυγμαλίωνα (σ.σ. Δαδακαρίδη) δεν περίμενα κάτι καινούργιο γιατί δεν έχω κάνει τίποτα ούτε στον θεάτρο, ούτε στον κινηματογράφο χωρίς εκείνον μέχρι στιγμής, οπότε ήξερα, έχουμε μια άλλη σχέση. Η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη για μένα ήταν ο Γιάννης Μπέζος. Είναι εξαιρετικός συνεργάτης», είπε αρχικά για τους πρωταγωνιστές της παράστασής του ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

«Ένας σκηνοθέτης οφείλει να είναι ανοικτός στις υποδείξεις του ηθοποιού. Από τη στιγμή που θα πεις ότι τα ξέρεις όλα έχεις τελειώσει ή δεν έχεις κανέναν λόγο να συνεχίσεις», παραδέχτηκε ο ίδιος στη συνέχεια.

Κι επειδή ο Σωτήρης Τσαφούλιας εκτός από σκηνοθέτης, είναι κι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να τοποθετηθεί για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία όπου ζει, αυτή του η στάση ζωής ήρθε στην κουβέντα του με τη δημοσιόγραφο Πολυξένη Καραμίχα.

«Το ότι θα προκαλέσει μία τόσο μεγάλη αίσθηση το να λέω την άποψή μου για κάποια θέματα όταν κρίνω ότι πρέπει, λέγοντας το αυτονόητο, αυτό είναι η έκπληξη για μένα», σχολίασε σε σχέση με το αν έχει κόστος το γεγονός ότι μοιράζεται ξεκάθαρα τις απόψεις του, ο σκηνοθέτης.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί απ’ όλα όσα ζει και βλέπει γύρω του. Απ’ όλα όσα ζούμε όλοι μας τελευταία, τις πυρκαγιές που μας καίνε ή τις βροχές που μας πνίγουν.

«Όλα έχουν να κάνουν με την ενσυναίσθηση μας, όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος φτωχαίνει όλη η ανθρωπότητα, κατά έναν κάτα δύο κατά τρεις. Με λυπεί πάρα πολύ και με στενοχωρεί ότι συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει», είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας κι έπειτα έδωσε τη δική του εξήγηση πίσω από το αίσθημα ότι ζούμε σε μία λούπα τραγικών περιστατικών και δυσκολιών ανυπέρβλητων.

«Ζούμε σε μία επόχη που ενδιαφέρει τους πάντες να ευημερούν οι αριθμοί ακόμα και σε βάρος των ανθρώπων. Όταν είναι φθηνότερο να αποζημιώνεις από το να κάνεις ένα αντιπλημμυρικό έργο, θα συνεχίζουν να γίνονται τα ίδια πράγματα», είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας που σίγουρα θα αναρωτιέται πάλι πώς το αυτονόητο γίνεται να προκαλεί αίσθηση. Αυτονόητο στην εποχή που ζούμε μοιάζει να είναι μάλλον αυτό που συμπέρανε κι ο ίδιος, το να ευημερούν οι αριθμοί κι όχι οι άνθρωποι.

«Είμαστε φυγόπονοι, αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι. Θέλουμε να αλλάξει κάτι, αλλά να μην υποφέρουμε εμείς από την αλλαγή. Δεν έρχονται έτσι οι αλλαγές», σχολίασε έπειτα ο σκηνοθέτης.

Τέλος, ο Σωτήρης Τσαφούλιας κλήθηκε να μοιραστεί το δικό του σχόλιο για το «φαινόμενο – Στέφανος Κασσελάκης». Όμως ο ίδιος αδυνατεί να δει γιατί θεωρείται ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαινόμενο, δείχνοντας να «διαβάζει» για μία ακόμα φορά ένα πίσω κείμενο στην επικαιρότητα.

«”Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι “φαινόμενο” ο Κασσελάκης. Ποιο είναι το φαινόμενο;», αναρωτήθηκε αρχικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας με τη δημοσιογράφο να του απαντά για την ταχύτητα με την οποία ανήλθε στην πολιτική σκηνή ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. «Αυτό το κάνετε εσείς, το κάνετε και με τους παίκτες των reality. Τα μέσα αποδομούν σε μία μέρα ή κάνουν Θεό κάποιον. Δεν έχω ακούσει τις πολιτικές θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη για να κρίνω τον άνθρωπο ως πολίτης σε αυτό που θέλει να δώσει. Έχω δει άλλου είδους προβολή, η οποία δεν μου κάνει εντύπωση γιατί τη βλέπω καθημερινά», σχολίασε έπειτα ο σκηνοθέτης.

«Εγώ κινηματογραφώ από το 2010 και ξαφνικά αποθεώθηκα για ένα 5λεπτο στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά πριν από χρόνια. Δεν ασχολήθηκε κανείς με την ουσία του έργου μου, αλλά με μία δήλωση που έκανα ως άνθρωπος», είπε φέρνοντας το πιο κοντινό του παράδειγμα για τον τρόπο προβολής στον οποίο είχε αναφερθεί νωρίτερα.

«Ο κόσμος ψάχνει μάγους. Δεν υπάρχουν μάγοι στο σημείο που είμαστε σήμερα για να αλλάξει μία κατάσταση», κατέληξε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.