ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης. «Αρνείται τις κατηγορίες», λέει ο δικηγόρος του

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Λίγες ώρες αφού ο Δημήτρης Λιγνάδης επισκέφθηκε τη ΓΑΔΑ αυτοβούλως, μαζί με τον δικηγόρο του, έγινε γνωστό ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Σύμφωνα με το News247 o σκηνοθέτης και ηθοποιός συνελήφθη το Σαββάτο 20 Φεβρουαρίου 2021. Τού ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη από στελέχη της ΕΛΑΣ μετά την έναρξη έρευνας από την εισαγγελία πρωτόδικων, που ακολούθησε κατάθεση γυναίκας η οποία χαρακτηρίστηκε «σημαντική μάρτυρας». Νωρίτερα είχε μεταβεί αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ για να πληροφορηθεί αν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Αφού ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, αποχώρησε από το κτήριο μαζί με τον δικηγόρο του.

Ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, δήλωσε πως «ζητήσαμε αρμοδίως ενημέρωση από τις αρχές και λάβαμε την ενημέρωση από την Αστυνομία ότι μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αναζητείται». Λίγες ώρες μετά ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε συλληφθεί.

Σε βάρος του σκηνοθέτη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. «Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην 19η ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ο κατηγορούμενος, μετά τη σύλληψή του θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ έχει δικαίωμα να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Αμέσως μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση», όπως αναφέρει το News247.

«Ενημερωθήκαμε και προσήλθε αυτοβούλως ο Δημήτρης Λιγνάδης. Θα προσαχθεί ενώπιον της κας ανακρίτριας, θα παραλάβουμε τη δικογραφία και τα υπόλοιπα στην απολογία. Από όσο ξέρω οι κατηγορίες αφορούν βιασμό. Αρνείται τις κατηγορίες. Είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής, με συγκροτημένη σκέψη», σημείωσε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του από τη ΓΑΔΑ μετά τη σύλληψη του  Δημήτρη Λιγνάδη, ο δικηγόρος του Νίκος Γεωργουλέας. Ο ίδιος εξέφρασε το «παράπονό του» για τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, καθώς όπως είπε οι αρχές γνώριζαν που βρισκόταν κι είχε δηλώσει τη διαθεσιμότητά του. «Δεν ξέρω τη δικογραφία οπότε δεν μπορώ να τοποθετηθώ περαιτέρω. Φήμες, άρθρα συνεντεύξεις τα ξέρω και τα ξέρετε αλλά αυτό μια δικογραφία απέχει από τα τηλεδικαστήρια, τα λαϊκά δικαστήρια κλπ», συμπλήρωσε ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής, 19 Φεβρουαρίου, λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» που την «εξαπάτησε» προσωπικά όταν ρωτήθηκε αν ευσταθούσαν οι φήμες που κυκλοφορούσαν τελευταία εις βάρος του. Η ίδια κατέθεσε μυνητήρια αναφορά ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος από τη δικαιοσύνη. Νωρίτερα είχε κατατεθεί μία ακόμα μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του σκηνοθέτη. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 25 ετών σήμερα, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον καλλιτεχνικό χώρο.

Ο δικηγόρος του 25χρονου δήλωσε πως «Από τα πραγματικά περιστατικά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης προκύπτει ιδιαίτερα υψηλός βαθμός επικινδυνότητας του φερομένου ως δράστη στο κοινωνικό σύνολο», επισημαίνοντας ότι το καταγγελλόμενο έγκλημα τιμωρείται ως κακούργημα και δεν έχει παραγραφεί. Αυτή είναι και η διαφορά με την πρώτη κατά σειρά μήνυση, η οποία είχε υποβληθεί κατά του σκηνοθέτη. Πρόκειται για τις καταγγελίες του Βασίλη Κ., ο οποίος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» αναφέρθηκε στο πως σε ηλικία 15 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Σε εμφάνισή της στην ίδια εκπομπή η δικηγόρος του, σημείωσε πως γνωρίζει ακόμη δύο πρόσωπα τα οποία προτίθενται να καταθέσουν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα ως θύματα κακοποίησης.

Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό ότι κατέθεσε στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών και η σημαντική μάρτυρας, που αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, η οποία δεν σχετίζεται μεν με κάποιο περιστατικό – καταγγελία για βιασμό, ωστόσο εμφανίζεται να γνωρίζει αρκετά πράγματα σχετικά με τον σκηνοθέτη – ηθοποιό.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, άτομο ηλικίας σήμερα 25 ετών, βρέθηκε στις εισαγγελικές αρχές υποστηρίζοντας ότι έχουν τελεστεί τα αδικήματα της αποπλάνησης και του βιασμού και σε βάρος του, το 2010. Ο μάρτυρας φέρεται να επιβεβαίωσε όσα υποστήριξε και ο 25χρονος άνδρας που υπέβαλε το πρωί της Παρασκευής μηνυτήρια αναφορά. Πρόκειται για πρόσωπο που ο 25χρονος επικαλείται στην μηνυση του, περιλαμβάνοντας τον ως ένα από τα παιδιά που είδε σε ηλικία 14 ετών.

Σύμφωνα με το News247 ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη όταν, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, όπου ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις.