ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Βασίλης δεν φοβάται πια τον παιδεραστή του. Η συγκλονιστική εξομολόγηση στην Ελεονώρα Μελέτη

Unsplash

Ο Βασίλης είναι ο πρώτος που κατέθεσε μήνυση εναντίον γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια και αποπλάνηση ανηλίκου. Όταν τον γνώρισε ήταν μόλις 15 ετών. Το βράδυ της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου, ο Βασίλης μίλησε με γενναιότητα για όλα στην Ελεονώρα Μελέτη.

Η εποχή του ελληνικού #MeToo έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδα. Αντλώντας έμπνευση από την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, πολλοί ηθοποιοί αποφάσισαν να μιλήσουν για τη λεκτική, ψυχική και σωματική βία που έζησαν εντός και εκτός σκηνής από συναδέλφους τους. Στη συνέχεια ήρθαν οι πρώτες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Μεταξύ άλλων στο βήμα των καταγγελόντων ανέβηκαν και σημερινοί ενήλικοι για να μιλήσουν για τις εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης και αποπλάνησης που έζησαν ως ανήλικοι από ανθρώπους του χώρου των θεαμάτων. Ο Βασίλης είναι ένας από αυτούς και εμμφανίστηκε στην εκπομπή «Μεσάνυχτα», όπου καθισμένος απέναντι στην Ελεονώρα Μελέτη διηγήθηκε τη δική του ιστορία.

Ο Βασίλης και η συγκλονιστική ιστορία που διηγήθηκε στην Ελεονώρα Μελέτη για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη

«Είναι κάτι το οποίο περίμενα πολλά χρόνια για να το κάνω (τη μήνυση). Μένω στο εξωτερικό. Αλλά αυτή την περίοδο είμαι στην Ελλάδα. Ήθελα πρώτα να πάει η υπόθεση μέσω δικαιοσύνης γιατί αυτή επιζητώ», σημείωσε ο Βασίλης. Ο 40χρονος σήμερα άνδρας ζει εδώ και 9 χρόνια στο εξωτερικό και κομβικό ρόλο στην απόφαση να κινηθεί νομικά έπαιξε το timing. Βρισκόταν στην Ελλάδα όταν το κίνημα #MeToo άρχισε να κάνει την εμφάνισή του εδώ. Ο Βασίλης ήταν έτοιμος να κινήσει «γη και ουρανό» όπως είπε για να κάνει τη μήνυσή του. Ο ίδιος, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια είχε μεγάλη ανάγκη να μοιραστεί την ιστορία του. Τη διηγούνταν σε φίλους και ζήτούσε από αυτούς να τη διαδώσουν και να τον ενημερώσουν αν ακούσουν μια παρόμοια εμπειρία με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ο Βασίλης έψαχνε κι άλλα θύματα για να μπορέσει να κινηθεί νομικά, όπως είπε στην Ελεονώρα Μελέτη.

Παρόλο που μεγάλωσε σε μία οικογένεια γεμάτη αγάπη, ο Βασίλης είχε δεχθεί πίεση και bullying στο σχολείο. «Ήμουν ευαίσθητο παιδί. Είχα δεχθεί bullying στο σχολείο γιατί ήμουν περισσότερο θηλυπρεπής. Είχα καταλάβει τη σεξουαλικότητά μου κι ότι δεν είμαι ένα τυπικό παιδί. Το όνειρό μου ήταν να γίνω ηθοποιός κι από πολύ μικρός προσπαθούσα να ενημερώνομαι, να διαβάζω, να πηγαίνω στο θέατρο. Στα 15 μου, αποφάσισα ότι δεν θα έδινα πανελλήνιες και ήθελα να προετοιμαστώ για την δραματική σχολή. Απευθύνθηκα στον δήμο Χαϊδαρίου που είχε ένα θεατρικό εργαστήρι αλλά καθώς ήμουν ανήλικος δεν μπορούσα να συμμετέχω σε αυτό. Μου είπαν λοιπόν να συστήσω μία θεατρική ομάδα πράγμα το οποίο και έκανα», σημείωσε ως εισαγωγή για την ιστορία του που ακολούθησε.

Η πρώτη συνάντηση και το φιλί

Η πρώτη φορά που είδε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη ήταν στο θέατρο, όπου πήγε να παρακολουθήσει μία παράστασή του στο πλαίσιο σχολικής δραστηριότητας μαζί με μία καθηγήτρια και τους συμμαθητές του. «Ο γνωστός θεατράνθρωπος με κοιτούσε από τη σκηνή και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Κολακεύτηκα. Όταν τελείωσε η παράσταση, πήγαμε στο καμαρίνι του που ήταν μαζί με άλλο ένα ηθοποιό. Με είδε, με φώναξε και μου λέει κάτσε δίπλα μου. Εκείνη την ώρα ένιωσα ξεχωριστός. Το μυαλό μου άρχισε να φαντάζεται ότι με ξεχώρισε ένα ηθοποιός μέσα από πολλά παιδιά», εξήγησε ο Βασίλης στην Ελεονώρα Μελέτη.

Ο «θεατράνθρωπος» όπως τον αποκαλούσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ζήτησε απο τον Βασίλη να παραμείνει στο καμαρίνι για να μιλήσουν για το θέατρο κι εκείνος το έκανε, λέγοντας ψέμματα στη συνοδό των παιδιών ότι θα τον έπαιρνε αργότερα από το θέατρο η μητέρα του. Εκείνος τον βομβάρδισε με το ενδιαφέρον του, του έδωσε το τηλέφωνό του. «Άρχισε να με ρωτάει για μένα. Μπροστά ήταν και εκείνη η ηθοποιός που πηγαινοερχόταν. Στο τέλος με ρώτησε αν θέλω αυτόγραφο και του απάντησα όχι. Μετά μου είπε να συναντηθούμε πάλι την επόμενη μέρα. Εγώ είχα αμφιβολίες και μου ξένισε όλο αυτό. Αλλά επειδή ήταν γνωστός ένιωθα μία ασφάλεια», εξήγησε.

«Την επόμενη μέρα τον παίρνω τηλέφωνο και κλείνουμε ραντεβού», είπε ο Βασίλης στην Ελεονώρα Μελέτη. Ο 15χρονος τότε Βασίλης είπε ψέμματα στη μητέρα του ότι στη συνάντηση θα βρισκόταν και η γυναίκα ηθοποιός που βρισκόταν στο ίδιο καμαρίνι μαζί τους. «Έρχεται και με παίρνει με τη μηχανή του και πάμε σπίτι του. Μου είπε ότι είναι καθηγητής. Για τη ζωή του. Πήρα μια εικόνα για εκείνον. Μιλήσαμε πολύ ώρα για το θέατρο και μετά μου είπε να μιλήσουμε για άλλα πράγματα. Μου είπε για το απαγορευμένο. Για το πόσο γλυκό είναι να κάνουμε κάτι κρυφά από τους γονείς μου.. Καθόμασταν στον καναπέ και ξαφνικά με φίλησε. Έτρεμα. Δεν ένιωθα καλά. Εγώ είχα πάει να μιλήσουμε για το θέατρο. Με αγκάλιασε για να με ηρεμήσει. Ήμουν σοκαρισμένος. Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Έφυγα και δεν πήγα σχολείο ήμουν σοκαρισμένος. Δεν καταλάβαινα τι έχει συμβεί», σημείωσε. Κι έτσι ξεκίνησε μία κατάσταση που για εκείνον κράτησε σχεδόν 4 χρόνια. Ο Βασίλης είχε «κολλήσει» όπως είπε στη σκέψη αυτού του ανθρώπου που τον έκανε να νιώθει ξεχωριστός. Πέρασαν πολλά χρόνια για να καταλάβει ότι ήταν στην πραγματικότητα θύμα του.

Ο Βασίλης συνειδητοποίησε τη σεξουαλική κακοποίηση στα 31 του

«Την τρίτη φορά που βρεθήκαμε δέχθηκα τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από εκείνον. Εγώ δεν μπορούσα να αντιδράσω. Αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ χειριστικός. Με έκανε να νιώσω ότι το θέλω. Επειδή είχα σκεφτεί ότι είμαι ομοφυλόφιλος, νόμιζα ότι το θέλω όλο αυτό. Όταν μεγάλωσα και έγινα 30 κατάλαβα ότι δεν ήταν σωστό αυτό που γινόταν. Ότι ήμουν θύμα κακοποίησης. Όταν έγινα εγώ 31 δεν θα μπορούσε να κάνω σεξ με ένα 15χρονο», εξήγησε ο Βασίλης.

«Δεν ήμασταν ποτέ ζευγάρι, αν και στην αρχή εγώ αυτό νόμιζα», είπε στη συνέχεια ο Βασίλης στην Ελεωνόρα Μελέτη. «Ήμουν παιδάκι», συμπλήρωσε. «Το μόνο που κάναμε εκτός σπιτιού του ήταν να με πάει στο γήπεδο. Νόμιζα ότι ενδιαφέρεται για μένα», εξήγησε ο Βασίλης. Η συμπεριφορά του θεατρανθρώπου απέναντί του ήταν στην αρχή γεμάτη νοιάξιμο και αγάπη αλλά στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν. «Βλεπόμασταν στο σπίτι του. Μετά άρχισε να μου προτείνει να βρεθούμε σεξουαλικά και με άλλους μαθητές του. Θυμάμαι ότι πάντα στο σπίτι του υπήρχε ένα παιδί. Κάποιος μαθητής του», σημείωσε ο Βασίλης.

Το περιστατικό που τον σόκαρε, όπως το διηγήθηκε ο Βασίλης στην Ελεονώρα Μελέτη

Ο Βασίλης αποκάλυψε στην Ελεωνόρα Μελέτη ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον θεατράνθρωπο που τον είχε σοκάρει. «Μπαίνω στο σπίτι και είναι εκεί μια μαθήτριά του από γνωστό ιδιωτικό σχολείο. Και μου λέει να κάνουμε κάτι οι τρεις μας. Το αρνούμαι, παίρνει την κοπέλα και γυρνάει μετά από 10 λεπτά γυμνός και μου λέει η κοπέλα σε περιμένει. Του λέω εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό το πράγμα. Εκείνος πηγαίνει ξανά μέσα και τους ακούω να κάνουν σεξ. Εγώ έχω παγώσει. Ήθελα να φύγω αλλά δεν μπορούσα. Μετά από δεν ξέρω πόση ώρα, μου φάνηκε ένας αιώνας, βρήκα τη δύναμη και έφυγα», σημείωσε ο Βασίλης.

Η συνάντηση με τη μητέρα του θεατρανθρώπου

Όπως είπε ο Βασίλης από την αρχή των συναντήσεών τους, ο θεατράνθρωπος του είχε ζητήσει αν συναντήσει τη μητέρα του στην πολυκατοικία να της πει ότι πηγαίνει σε άλλο διαμέρισμα από το δικό του. Ο Βασίλης τη συνάντησε τρία χρόνια αργότερα. «Της είπα ότι πάω π.χ. στον δεύτερο στο τάδε όνομα. Μου είπε ότι αυτό το πρόσωπο δεν μένει πια εκεί, έχει μετακομίσει και να φύγω αμέσως από την πολυκατοικία. Μετά με πήρε τηλέφωνο εκείνος και φώναζε ότι του δημιούργησα πρόβλημα με τη μητέρα του. Περνώντας τα χρόνια, άρχισε να μου φέρεται άσχημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης.

Η τελευταία τους συνάντηση, όπως την περιγράφει ο Βασίλης στην Ελεονώρα Μελέτη

Ο Βασίλης έζησε μέσα στην αγάπη των δύο γονιών του. Μία αγάπη που επιβεβαιώθηκε ξανά όταν αποκάλυψε τη σεξουαλικότητά του σε εκείνους στα 26 του χρόνια κι εκείνοι τον περιέβαλαν με αγάπη. Ωστόσο το στίγμα της κακοποίησης σημάδεψε την υπόλοιπή του ζωή. «Αυτή η ιστορία με στιγμάτισε. Θα το κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή. Με έχει πληγώσει αρκετά. Αλλιώς μου το είχε δώσει να το καταλάβω και αλλιώς ήταν», σημείωσε ο Βασίλης μιλώντας στην Ελεονώρα Μελέτη.

«Δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα μένω στο εξωτερικό. Δεν θέλω να υπάρξουν άλλα θύματα. Το καταγγέλλω για να μιλήσουν και άλλα θύματα», τόνισε λίγο πριν διηγηθεί την τελευταία τους συνάντηση. «Η τελευταία φορά που τον είδα ήμουν 19. Ήμουν οργισμένος μαζί του. Έκανα ένα πολύ μεγάλο ξέσπασμα. Του είπα είσαι παιδεραστής, βγάζεις τη διαστροφή σου. Αυτός άρχισε να κλαίει. Και του είπα ότι δεν τον λυπάμαι, γιατί “αύριο το ίδιο πράγμα θα κάνεις”», σημείωσε ο Βασίλης.

«Δεν φοβάμαι τον παιδεραστή μου, αυτός θα πρέπει να με φοβάται», τόνισε ο Βασίλης και όλοι μας βγάλαμε νοερά το καπέλο στη δύναμη και το σθένος του. Το Twitter συγκλονίστηκε από την αφήγησή του και το δήλωσε.

Οι διευκρινίσεις της δικηγόρου του Βασίλη

Η Μαρία Κουρτέση, η δικηγόρος του Βασίλη εμφανίστηκε στην εκπομπή «Μεσάνυχτα». «Καθίσαμε 6 ώρες και μιλήσαμε για το προσωπικό του βίωμα. Του είπα πως είναι αδικήματα που έχουν παραγραφεί, αλλά ότι πλέον έχει δικηγόρο και δεν χρειάζεται να καταφύγει στα social media. Έχει στοιχεία, έχει δικηγόρο, πάει στον εισαγγελέα. Εδώ πρέπει να σεβαστούμε ότι υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει πολιτεία, υπάρχει ένα πλαίσιο που προστατεύει», είπε μεταξύ άλλων η Μαρία Κουρτέση.

Η δικηγόρος του σημείωσε ότι μέσα στην μηνυτήρια αναφορά του Βασίλη αναφέρονται ονόματα, συγκεκριμένοι τόποι και ομάδες ανθρώπων και αδικήματα σε πρόσωπα άλλα ανήλικα παιδιά. «Έτσι ώστε να μπορέσουν να βρεθούν αδικήματα που να μην έχουν παραγραφεί», όπως σημείωσε. Η ίδια τόνισε ότι βρέθηκαν στο γραφείο της λίγες ημέρες αφού έγινε γνωστό πως κατατέθηκε η πρώτη αυτή μήνυση, δύο ακόμα παιδιά οι μαρτυρίες των οποίων αφορούν το 2014 και το 2017.