ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Σαϊντού Καμαρά θα μείνει στην Ελλάδα. Το πολύ καλό νέο της ημέρας

Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

Ζούμε σε μία πραγματικότητα που πολύ συχνά μοιάζει ζοφερή. Όταν δεν ασχολούμαστε με φρικτά εγκλήματα και δεν παρακολουθούμε τον πόλεμο σαν να είναι ταινία δράσης, μετράμε κρούσματα και ανησυχούμε για την οικονομία. Σε αυτή την πραγματικότητα ένα καλό νέο ήρθε να μας θυμίσει ότι η δύναμη της αλληλεγγύης είναι εκείνη που κερδίζει πάντα στο τέλος. Ο Σαϊντού Καμαρά θα μείνει στην Ελλάδα.

Ο Σαϊντού Καμαρά είναι ένας 18χρονος μαθητής από τη Γουινέα που είχε φτάσει στην Ελλάδα ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο πριν από 3 χρόνια. Φοίτησε στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου και κινδύνευσε να απελαθεί καθώς θα συμπλήρωνε τα 18 του χρόνια. Οι συμμαθητές και οι καθηγητές έγιναν το δίκτυο αλληλεγγύης που περιέβαλε τον Σαϊντού Καμαρά, τον αριστούχο μαθητή που παρέλασε την 25η Μαρτίου και μας έκανε κοινωνούς στην αγωνία του.

«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του», είχε πει τότε ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλας Κακλαμάνος, στην ΕΡΤ.

«Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει τον μαθητή του», πρόσθετε.

«Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την υποστήριξή σας, για την αλληλεγγύη σας και όλα τα παιδιά από το 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου και τον διευθυντή μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», είχε πει ο Σαϊντού Καμαρά όταν κατέθετε στα τέλη Μαρτίου την προσφυγή του κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης ασύλου.

Μία ημέρα πριν είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, που εκδήλωσε προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεσή του. Ο πρωθυπουργός εκφράσει την προσδοκία του η Ελλάδα να γίνει η δεύτερη πατρίδα του Σαϊντού τον περασμένο Μάρτιο. Έναν μήνα μετά τη συνάντησή τους, η προσδοκία εκείνη έγινε η νέα όμορφη πραγματικότητα του Σαϊντού.

Την Παρασκευή 29 Απριλίου έγινε δεκτή από τη τη δευτεροβάθμια Αρχή Προσφυγών η αίτηση ασύλου του Σαϊντού Καμαρά. Την ευχάριστη είδηση μετέδωσε μέσω Twitter και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Πολιτείας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα του μαθητή, Σαϊντού Καμαρά, ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, να γίνει η Ελλάδα δεύτερη Πατρίδα του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ανθρωπισμού», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο Σαϊντού κατάφερε να ξεφύγει σε ηλικία 16 ετών από την ενδοοικογενειακή βία και τις διακρίσεις. Κατάφερε να ενταχθεί στο νέο του σχολικό περιβάλλον και να αποκτήσει φίλους ζωής. Κατάφερε να διακριθεί στο σχολείο. Και κατάφερε με όχημα την αλληλεγγύη των συμμαθητών και των καθηγητών του να αγγίξει κάθε καρδιά. Κι είναι κάτι τέτοιες ειδήσεις, κάτι τέτοιες φορές που μικροί μαθητές εμφανίζονται πιο έτοιμοι και πιο άφοβοι να δράσουν από όλους μας, που γεμίζουν τη ζωή μας αισιοδοξία. Είναι κάτι τέτοιες ειδήσεις, που είναι πραγματικά καλές.