OPINIONS

Ίλιον: «Είσαι η ντροπή της κοινωνίας». Ντρεπόμαστε βαθύτατα για εσάς κύριε καθηγητή

iStock

Το μουσικό γυμνάσιο στο Ίλιον έχει έρθει στο επίκεντρο της επικαιρότητας και όχι για τα μουσικά επιτεύγματα των μαθητών του. Έχει έρθει στο προσκήνιο για τους πιο λάθος λόγους, όπως συχνά πυκνά συμβαίνει με κάθε τι σε αυτή τη χώρα. Ένα παιδί την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου, πήγε στο σχολείο φορώντας φούστα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο καθηγητής του παιδιού έκανε αισχρά σχόλια για την εμφάνισή του ενώ έφτασε στο σημείο του πει: «Είσαι η ντροπή της κοινωνίας». Και ντράπηκε και η ντροπή.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ήταν μαθητής, αλλά μία τρανς μαθήτρια, άλλοι λένε ότι το παιδί αποβλήθηκε από την τάξη, άλλοι ότι το περιστατικό συνέβη στο προαύλιο και λύθηκε ενδοσχολικά στο μουσικό γυμνάσιο στο Ίλιον. Κάθε μαρτυρία που δημοσιεύτηκε από τη στιγμή του περιστατικού κι έπειτα αναφέρει τη φράση «Είσαι η ντροπή της κοινωνίας», που όπως όλα δείχνουν ειπώθηκε. Δεν ήταν όμως, ευτυχώς, η τελευταία κουβέντα.

Την τελευταία κουβέντα την είχαν οι ίδιοι οι μαθητές. Το ελπιδοφόρο στην περίπτωση του περιστατικού στο μουσικό σχολείου στο Ίλιον είναι πώς οι μαθητές και οι μαθήτριές του  αποφάσισαν έμπρακτα να δείξουν τη συμπαράστασή τους στον συμμαθητή τους (ή την τρανς συμμαθήτριά τους). Φορώντας φούστες τα αγόρια και γραβάτα και παντελόνι τα κορίτσια, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου εμφανίστηκαν την επόμενη μέρα στο προαύλιο. «Τα ρούχα δεν έχουν φύλο», είπαν κι ελπίζουμε η γενιά των καθηγητών τους να τους άκουσε δυνατά και καθαρά.

«Μαθητές και μαθήτριες στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου αποφάσισαν να πάνε σήμερα στο σχολείο τους με φούστες και φορέματα για να διαμαρτυρηθούν επειδή χθες μια τρανς συμμαθήτριά τους, ντυμένη με φούστα δέχτηκε επίπληξη για απρεπή ενδυμασία.

Τα παιδιά επέλεξαν να υπερασπιστούν τη φίλη τους και να περάσουν ένα μήνυμα προς όλους μας για το τι πρέπει να θεωρείται απρεπές και τι προσωπική επιλογή.
Είμαστε μαζί τους», ανέφερε δημοσιεύοντας μία φωτογραφία που τα παιδιά μοιράστηκαν στα social media η ομάδα «Μένουμε Ενεργοί» στο Facebook.

Τα ρούχα δεν έχουν φύλο. Αυτό λένε τα παιδιά στο Ίλιον, αυτό θα έπρεπε να λέει και κάθε άνθρωπος που ντύνεται γενικότερα. Και η βία δεν έχει όριο, θα προσθέσω. Το να στοχοποιείς ένα παιδί στο προαύλιο του σχολείου, στην εποχή μας προδίδει από άγνοια μέχρι επικινδυνότητα, εκ μέρους ενός σχολικού λειτουργού. Κι η «ντροπή της κοινωνίας» είναι μία φράση που θα έπρεπε να γυρίζει μπούμερανγκ σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 το Χαμόγελο του Παιδιού έδωσε στην δημοσιότητα κάποια ανησυχητικά στοιχεία για τον σχολικό εκφοβισμό. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το 27% των μαθητών αναφέρουν ότι έχουν βιώσει ενδοσχολική βία και εκφοβισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής 1056 κλήθηκαν να διαχειριστούν περίπου δύο υποθέσεις ενδοσχολικής βίας την ημέρα.

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για τέτοια περιστατικά που εμπλέκουν συμμαθητές. Έχουμε συνηθίσει να ανησυχούμε για τη διαχείριση που κάνουν οι καθηγητές σε τέτοια περιστατικά και για το πόσο παίρνονται μέτρα για την αποφυγή τους.

Όταν ακούμε όμως ότι ένας καθηγητής αποκαλεί δημόσια έναν μαθητή μπροστά στους συνομήλικούς τους «ντροπή της κοινωνίας» έρχεται η ώρα η ανησυχία μας να βαρέσει «κόκκινο». Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να μπορέσει να αποφύγει κανείς να το δει.

Ένας άνθρωπος, από αυτούς που οφείλουν να διδάξουν στη νέα γενιά την απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικότητας, εξωτερικής εμφάνισης, στην περίπτωση του σχολείου στο Ίλιον, τις έκανε ο ίδιος.

Το «πρόβλημα» εμφανίστηκε και με τη μορφή σχολίων στο Facebook και στο Twitter. «Δηλαδή τι έπρεπε να πει ο καθηγητής στο παιδί; Μπράβο αγόρι μου;», αναρωτήθηκε κάποιος. «Δηλαδή όπως θέλει ο κάθε μαθητής θα πάει στο σχολείο! Χάθηκε το μέτρο παντελώς», υπερθεμάτισε ένας ακόμα. «Η κοινωνία κάνει μπούλινγκ σε έναν καθηγητή που αντέδρασε όπως θα αντιδρούσε κάθε λογικός άνθρωπος βλέποντας έναν 12χρονο μαθητή με φούστα», έγραψε κάνοντας άλμα λογικής κάποιος ακόμα. «Την ανωμαλία την χαρακτηρίσαμε κανονικότητα και το ότι αντιτιθέμεθα στην ανωμαλία ρατσισμό. Καληνύχτα Ελλάδα», συνέχιζε το κομμάτι του εμετικού σχολιασμού.

Οι παρωχημένες αντιλήψεις όχι απλά περί ρούχων και φύλου, αλλά και της αυθαίρετα ορισμένης «κανονικότητας» κάθε εποχής που οι «προοδευτικοί» της κοινωνίας διαστρεβλώνουν, υπάρχουν ακόμα. Το θετικό είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συμμερίστηκε αυτές τις παρωχημένες αντιλήψεις το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αλέξανδρος Κόπτσης έδωσε εντολή για την διερεύνηση του περιστατικού. Όχι ότι αυτό σημαίνει ότι έπαψαν να υπάρχουν οι αντιλήψεις αυτές, ωστόσο είναι θετικό το ότι επιδεικνύονται γρήγορα αντανακλαστικά.

Την πιο γρήγορη ανταπόκριση την είχαν τα ίδια τα παιδιά. Γιατί αυτά δεν αφήνουν καν αυτές τις παρωχημένες αντιλήψεις να τα αγγίξουν.

Τα παιδιά, εκεί είναι η ελπίδα. Τα παιδιά που έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, που θα εκπαιδευθούν σε θέματα φύλου, σε θέματα διακρίσεων, σε θέματα ισότητας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι εμείς. Τα παιδιά που δεν θα δεχθούν να τα αποκαλούν «ντροπή» γιατί ζουν ήδη μέσα σε ένα μέλλον στο οποίο εμείς οι παλιοί, οι σοφοί, οι νομίζουμε επιφορτισμένοι να διατηρούμε σε τάξη τον κόσμο, αντιστεκόμαστε. Ο κόσμος όμως προχωρά και, ευτυχώς, μας προσπερνά, όπως συμβαίνει αέναα σε αυτό που ονομάζουμε ανθρωπότητα. Και το μόνο μας καθήκον είναι να κάνουμε χώρο στα παιδιά να τον βαδίσουν διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους, την αυτοδιάθεσή τους, την αυτοκυριαρχία τους.

Είμαστε μαζί τους. Κι ας μην προσπαθούμε πια να τα διδάξουμε πώς να αποφεύγουν τις διακρίσεις. Ας διδαχθούμε εμείς από αυτά. Ίσως έτσι να είναι καλύτερα τα πράγματα για όλους μας.