12 διάσημοι που δεν ήξερες ότι είναι πρόσφυγες
- 31 ΙΑΝ 2017
Υπάρχουν πάνω από 21 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Η εντολή Trump για απαγόρευση της εισόδου στην Αμερική, όλων των ανθρώπων που προέρχονται από επτά κατά βάση μουσουλμανικές χώρες, σκόρπισε τον πανικό και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Με τον φασισμό να συνεχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα και τον πλανητάρχη να είναι ένθερμος και εκδηλωτικός υποστηρικτής του, ας θυμηθούμε μερικούς διάσημους και ταλαντούχους – ο καθένας στον τομέα του – ανθρώπους που μετανάστευσαν και έγιναν γνωστοί (και) στη νέα τους πατρίδα. Δε χάθηκε καμία σπιθαμή ταλέντου στο δρόμο, απλά οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες καμια φορά σε αναγκάζουν να μεταναστεύσεις.
Mila Kunis
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η ηθοποιός και η οικογένειά της έφυγαν από τη Σοβιετική Ουκρανία και πήγαν στις ΗΠΑ. Η Mila ήταν μόλις επτά ετών τότε. Μετά την απαγόρευση μεταναστών που επέβαλε ο Trump, ο σύζυγος της Kunis, Ashton Kutcher, έγραψε στο Twitter πως πήρε πολύ προσωπικά αυτή την απόφαση “Η γυναίκα μου ήρθε σ’ αυτή τη χώρα με visa πρόσφυγα στη μέση του Ψυχρού Πολέμου. Το αίμα μου βράζει αυτή τη στιγμή!”.
Albert Einstein
Ο κάτοχος Νόμπελ, φυσικός Albert Einstein, έφυγε από τη Γερμανία το 1933, για να πάει στις ΗΠΑ και να αποφύγει τους Ναζί. Σχετικά με τη μετανάστευσή του στην Αμερική, είχε δηλώσει “Θέλω να ζω σε μία χώρα όπου βασιλεύουν η πολιτική ελευθερία, η ανοχή και η ισότητα όλων των πολιτών”.
Rita Ora
H τραγουδίστρια της pop ήρθε στις ΗΠΑ από το Κόσοβο μαζί με την οικογένειά της, όταν η ίδια ήταν μόλις ενός έτους.
Freddie Mercury
O frontman των Queen, γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη της Αφρικής. Μετά από μια επανάσταση που ξέσπασε στο νησί το 1964, ο τραγουδιστής και η οικογένειά του μετανάστευσαν στο Λονδίνο, όταν ήταν ακόμα έφηβος.
Ιman
Το supermodel και η οικογένειά της έφυγαν από τη Σομαλία το 1969, κατά τη διάρκεια ενός κρίσιμου πραξικοπήματος. Μετακόμισαν όλοι μαζί στην Κένυα, όπου η Iman ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο.
Gloria Estefan
Η Λατίνα pop star γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας, αλλά έφυγε με την οικογένειά της μετά την Κουβανική επανάσταση του Fidel Castro, το 1959. Εκείνη ήταν μόλις δύο ετών τότε.
Henry Kissinger
Ο πρώην γραμματέας των ΗΠΑ, μεγάλωσε στη Γερμανία και πήγε στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Ήταν τότε 15 ετών.
Marlene Dietrich
Η Χολιγουντιανή σταρ ξεκίνησε την καριέρα της στη Γερμανία γύρω στο 1920. Έφυγε από εκεί το 1930 για να πάει στο Hollywood όταν οι Ναζί απέκτησαν δύναμη. Έγινε Αμερικανή πολίτης και διασκέδαζε τα συμμαχικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα στη ζωή της δήλωσε “Η Αμερική με πήρε στην αγκαλιά της όταν δεν είχα πια μια χώρα σαν πατρίδα, η οποία να αξίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό”.
Wyclef Jean
Ο μουσικός έφυγε από την Αϊτή με την οικογένειά του όταν ήταν εννέα χρονών και μετανάστευσαν στο Brooklyn, στην Νέα Υόρκη.
Madeleine Albright
Η Madeleine Albright έφυγε με την οικογένειά της από την Τσεχοσλοβακία, δύο φορές: την πρώτη τράπηκε σε φυγή εξαιτίας των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα το 1948 όταν κυριάρχησαν οι Κομμουνιστές. Η ίδια έγραψε στο Facebook για την απόφαση του Trump “Ως πρόσφυγας κι εγώ η ίδια που έφυγα από την Τσεχοσλοβακία όταν ήρθαν στην εξουσία οι Κομμουνιστές, επωφελήθηκα προσωπικά από την γενναιοδωρία και την παράδοση αυτής της χώρας στο να είναι τόσο ανοιχτή. Αυτή η εντολή θα βάλει τέλος σε αυτή την παράδοση και θα κάνει διακρίσεις εναντίον όσων εγκαταλείπουν τον βάναυσο, εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
M.I.A
Η Μ.Ι.Α. μεγάλωσε στη Σρι Λάνκα μέχρι την ηλικία των εννέα ετών, όταν η οικογένειά της και εκείνη μετανάστευσαν στο Λονδίνο προκειμένου να σωθούν από έναν εμφύλιο πόλεμο.
Sigmund Freud
Ο διάσημος ψυχοθεραπευτής έφυγε από την Αυστρία και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, μετά την εισβολή των Ναζί.