ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O πρίγκιπας Andrew δεν γλιτώνει το δικαστήριο για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης

@2022 Steve Parsons/ Pool Photo via AP, File/ AP Images

Μπορεί εσύ να αναρωτιέσαι πότε θα ξαναδούμε σε δημόσια θέα τη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά άλλο είναι το πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας που έχει «εξαφανιστεί» από κάθε επίσημη περίσταση. Ο πρίγκιπας Andrew. O 61 ετών γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, έχει αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του από το 2019, μετά από μία συνέντευξη στην οποία βγήκε να απαντήσει για τις κατηγορίες εναντίον του και τη φιλία του με τον Jeffrey Epstein και την καταδικασμένη πλέον συνεργάτη του τελευταίου Ghislaine Maxwell.

Ο πρίγκιπας Andrew είναι από τότε στο περιθώριο και το παλάτι δεν του επέτρεψε να παραστεί ακόμα και στον γάμο της κόρης του, πριγκίπισσας Βεατρίκης. Και τώρα, όπως όλα δείχνουν, η βασιλική οικογένεια θα τον δει να βρίσκεται ως κατηγορούμενος στα αμερικανικά δικαστήρια. Η κατηγορία που τον βαραίνει είναι σημαντική. Ο πρίγκιπας Andrew κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Και αυτή είναι μία απόδειξη ότι η δικαιοσύνη καμία φορά είναι ως οφείλει, τυφλή απέναντι στα προνόμια και τη δύναμη.

πρίγκιπας Andrew H Virginia Giuffre το 2019. / @2022 Bebeto Matthews, File/ AP Images
H Virginia Giuffre το 2019.

Δικαστήριο στις ΗΠΑ αρνήθηκε να απορρίψει μία μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η Virginia Giuffre, η οποία υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας Andrew την κακοποίησε σεξουαλικά όταν ήταν 17 ετών. Διευκρινίζοντας ότι αυτή η απόφαση δεν αφορά την αλήθεια ή όχι των ισχυρισμών που περιλαμβάνει η μήνυση, ο δικαστής Lewis A. Kaplan απέρριψε το αίτημα της πλευράς του πρίγκιπα Andrew. Η νομική ομάδα του τελευταίου υποστήριζε ότι μία παλιότερη εξωδικαστική συμφωνία της Giuffre με τον Jeffrey Epstein, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να μηνύσει κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα από το περιβάλλον του. Ωστόσο, ο Andrew δεν βρισκόταν ανάμεσα σε αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Οι ισχυρισμοί της Virginia Giuffre και ο τρόπος που ο πρίγκιπας Andrew προσπάθησε να αποτρέψει τη δίκη

Η Virginia Giuffre ισχυριζόταν ότι ο Jeffrey Epstein ήταν το πρόσωπο που είχε κανονίσει ο πρίγκιπας Andrew να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί της. Η ίδια μήνυσε τον πρίγκιπα Andrew τον Αύγουστο του 2021, ισχυριζόμενη ότι είχε αναγκαστεί να έχει σεξουαλικές επαφές μαζί του το 2001 από τον Jeffrey Epstein και τη σύντροφο και συνεργάτη του, Ghislaine Maxwell. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον γιο της βασίλισσας Ελισάβετ, στο σπίτι της Ghislaine Maxwell στο Λονδίνο, στην έπαυλη του Jeffrey Epstein στη Νέα Υόρκη, αλλά και στο ιδιωτικό νησί του στις Παρθένες Νήσους.

πρίγκιπας Andrew H Melania Trump, o πρίγκιπας Andrew η Gwendolyn Beck και ο Jeffrey Epstein τον Φεβρουάριο του 2000. / Davidoff Studios/Getty Images/ Ideal Image
H Melania Trump, o πρίγκιπας Andrew η Gwendolyn Beck και ο Jeffrey Epstein τον Φεβρουάριο του 2000.

Σύμφωνα με την πλευρά του πρίγκιπα Andrew η μήνυσή της δεν ήταν σαφής και δεν θα μπορούσε να σταθεί στο δικαστήριο εξαιτίας της συμφωνίας της Giuffre με τον Epstein που είχε επιτευχθεί το 2009. Επιπλέον η νομική του ομάδα επιτέθηκε στην αξιοπιστία του φερόμενου θύματος, τονίζοντας πώς τα κίνητρά της γι’ αυτή την μήνυση ήταν «ένας ακόμα μισθός εις βάρος του και εις βάρος των κοντινών του προσώπων». Ο δικαστής βέβαια, δεν είχε την ίδια γνώμη.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Σύμφωνα με τον Kaplan, η μήνυση της Giuffre δεν είναι «ασαφής» ούτε «αμφιλεγόμενη». «Μιλά για διακριτές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης σε συγκεκριμένες συνθήκες σε τρεις αναγνωρίσιμες τοποθεσίες. Αναγνωρίζει επίσης από ποιον προκλήθηκε η σεξουαλική κακοποίηση», αναφέρει στο σκεπτικό του ο δικαστής.

Ο δικαστής συμπεριέλαβε στην απόφασή του, το γεγονός ότι ο Epstein και η Maxwell ήταν καλεσμένοι στο πάρτι γενεθλίων του πρίγκιπα Andrew το 2000 και ότι ο πρίγκιπας Andrew είχε καλέσει τον Epstein στα 18α γενέθλια της κόρης του το 2006, έναν μήνα αφού εκείνος είχε κατηγορηθεί από τις αρχές της Florida για εκπόρνευση ανηλίκου.

Οι δικηγόροι του πρίγκιπα Andrew συνεχίζουν να αρνούνται τις κατηγορίες της Virginia Giuffre, όπως είχε κάνει ο πρίγκιπας Andrew ήδη από το 2019 μέσα από την διαβόητη συνέντευξή του (μπορείς να διαβάσεις την απομαγνητοφώνηση εκείνης της συνέντευξης εδώ και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου). Όπως είχε πει η σεξουαλική επαφή «δεν συνέβη» και «δεν θυμάται» να την γνώρισε ποτέ. Στην ίδια συνέντευξη είχε επίσης ισχυριστεί απαντώντας στην περιγραφή της Giuffre σύμφωνα με την οποία εκείνος ήταν πολύ ιδρωμένος, ότι μία ιδιαίτερη, ιατρική πάθηση δεν του επιτρέπει να ιδρώνει.

Άλλα θέλει το παλάτι κι άλλα η Virginia Giuffre

Κάτι μου λέει ότι τώρα θα έχει ιδρώσει για τα καλά, καθώς το δικαστήριο πρόκειται να γίνει όπως όλα δείχνουν μέσα στο 2022. Το Παλάτι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα επιθυμεί ο πρίγκιπας Andrew να λύσει εξωδικαστικά την υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με την Daily Mail, η Victoria Giuffre, που είχε λάβει ως αποζημίωση από τον Jeffrey Epstein ως μέρος της συμφωνίας του περίπου 500 χιλιάδες δολάρια το 2009, θέλει να προχωρήσει η δίκη. Θέλει να στείλει το δικό της μήνυμα πώς ο «καθένας με δύναμη και προνόμια» που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών θα έρθει αντιμέτωπος με τον νόμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη μήνυσή της, η Victoria Giuffre γνώρισε τον πρίγκιπα Andrew καθώς ταξίδευε συχνά μαζί με τον Epstein μεταξύ του 2000 και του 2002. Οι δικηγόροι της σημειώνουν ότι ο Epstein την «δάνειζε σε άλλους ισχυρούς άνδρες» για σεξουαλικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανόμενου του πρίγκιπα Andrew. Όπως υποστηρίζει ακόμα και σήμερα, οι βλάβες και η συναισθηματική και ψυχολογική ταραχή που της προκάλεσαν αυτές οι εμπειρίες είναι σημαντική.