ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Harvey Weinstein στο εδώλιο: Η κατηγορία για βιασμό και η γυναίκα που τον υπερασπίζεται

AP Photo Seth Wenig

H πολυαναμενόμενη δίκη του Harvey Weinstein, του πάλαι ποτέ ισχυρού παραγωγού του Χόλιγουντ, μόλις ξεκίνησε και μαζί μ’ αυτή, χαράσσεται μια νέα εποχή για το κίνημα #metoo.

Υποβασταζόμενος και σέρνοντας ένα «π», ο Harvey Weinstein μπήκε στη δικαστική αίθουσα όπου εκτυλίχθηκε η 1η πράξη του δικαστικού σίριαλ στο οποίο πρωταγωνιστεί. Ο κάποτε ισχυρός άνδρας της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος αντιμετωπίζει δεκάδες κατηγορίες για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά και δύο για βιασμό και σεξουαλική επίθεση αντίστοιχα. Αυτά τα τελευταία καθιστούν πιθανό το σενάριο ο Weinstein να αντιμετωπίσει ακόμα και ποινή φυλάκισης 28 ετών. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Weinstein έχει έρθει σε συμβιβασμό με 30 από τα θύματά του, τα οποία θα μοιραστούν αποζημίωση ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δικαστές απέδωσαν στον 67χρονο Weinstein κατηγορίες για βιασμό μιας γυναίκας και σεξουαλική επίθεση μιας άλλης το 2013. Στην πρώτη περίπτωση ο παραγωγός έσπρωξε με τη βία μια γυναίκα μέσα στο δωμάτιό της, ενώ το επόμενο απόγευμα επιτέθηκε σε μία γυναίκα μέσα στη σουίτα του ξενοδοχείου του στο Μπέβερλι Χιλς.

Οι εισαγγελείς προτείνουν εγγύηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που οι δικηγόροι του έχουν διαψεύσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς περί εγκληματικής συμπεριφοράς του Weinstein. Ο ίδιος τοποθετείται κάπου στη μέση, λέγοντας πως ναι μεν έχει προκαλέσει πόνο σε πολλές γυναίκες, αλλά πως ό,τι έγινε ήταν συναινετικό.

Μια γυναίκα στην υπεράσπισή του

Η εξέλιξη της δίκης Weinstein είναι καθοριστικής σημασίας για το κίνημα #metoo αφού η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει ισχυρό δεδικασμένο για αντίστοιχα φαινόμενα. Συνολικά, 80 γυναίκες μεταξύ των οποίων ηθοποιοί όπως η Ashley Judd, η Sarah Ann Masse η Rosanna Arquette, η Gwyneth Paltrow και η Rose McGowan έχουν κατηγορήσει τον παραγωγό για σεξουαλική επιθετική συμπεριφορά. Τις επόμενες μέρες θα γίνει η εκλογή των ενόρκων της δίκης, κάτω από πολύ αυστηρά κριτήρια. Παρεμπιπτόντως, ο Weinstein έχει επιλέξει γυναίκα δικηγόρο ως επικεφαλής της υπεράσπισής του. Μάλιστα σύμφωνα με το περιοδικό Chicago, η Donna Rotunno, τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναλάβει πάνω από 40 υποθέσεις που σχετίζονται με σεξουαλική παρενόχληση κι έχει τη φήμη μιας πολύ επιθετικής επαγγελματία.

Donna Rotunno O Harvey Weinstein με τη συνήγορο υπεράσπισής του, Donna Rotunno. / ap images / Seth Wenig, File
O Harvey Weinstein με τη συνήγορο υπεράσπισής του, Donna Rotunno.

Μεταξύ των πελατών της, ο Mohammed Abdullah Saleem, Μουσουλμάνος τοπικός παράγοντας ο οποίος έχει κατηγορηθεί για παρενόχληση μιας μαθήτριας και μιας ακόμα γυναίκας. Όσο για την άποψή της για το κίνημα #metoo, η Rotunno το έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή. «Δεν συνυπογράφω το #metoo. Θεωρώ οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για τις επιλογές τους», δηλώνει. Τι να πεις.