ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της Κακαραντζούλα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου νιώθει ευγνωμοσύνη

Η Έφη Κακαραντζούλα κατά την είσοδό της στο δικαστήριο, όπου την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi

Η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που σημειώθηκε ενάντια στην Ιωάννα Παλιοσπύρου συνεχίζεται, και ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, πρότεινε σήμερα, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, την ενοχή της κατηγορούμενης Έφης Κακαραντζούλα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Μετά από 1,5 ώρα αγόρευσης για την υπόθεση, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης κατέληξε στην πρότασή του για ενοχή της κατηγορούμενης για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου και πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος της υπεράσπισης της, για μετατροπή του κατηγορητηρίου.

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στην ημέρα της επίθεσης, αυτή που έγινε το σημείο του χρόνου κατά το οποίο η Ιωάννα Παλιοσπυρου είδε τη ζωή της να αλλάζει για πάντα. Τη μέρα «που τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για εκείνη και την οικογένειά της».

Ιωάννα Παλιοσπύρου Η Ιωάννα Παλιοσπύρου. / Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας για την κατηγορούμενη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εισαγγελική πρόταση, η κατηγορούμενη μετέβη στο κτίριο γραφείων στη Θησέως, όπου εργαζόταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου, κρατώντας ένα μπουκάλι με μεγάλο στόμιο όπου είχε μεταγγίσει ποσότητα τουλάχιστον 1 λίτρου -όπως προέκυψε- σε μεγάλη πυκνότητα. «Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο στη φύση θηρευτή ανέβηκε 17 σκαλιά και στάθηκε μπροστά στην σκυφτή παθούσα που αντιλήφθηκε μια παρουσία και σήκωσε το βλέμμα/ Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό, περιέλουσε την παθούσα με την ποσότητα του φονικού χημικού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας».

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στις μόνιμες βλάβες που υπέστη η Ιωάννα Παλιοσπύρου αλλά και στην αποφασιστικότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία σχεδίασε και εκτέλεσε το σχέδιό της η Έφη Κακαραντζούλα. «Συντρέχουν όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Δεν απώθησε από τη συνείδηση της την σκέψη. Ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας. Υπέρ της εκδοχής του αποτελέσματος του ανθρωποκτόνου δόλου της κατηγορούμενης συνηγορεί η επιλογή του μέσου επίθεσης, η ποσότητα του υγρού, η εγγύτητα και η ορμή της επίθεσης, αλλά και πως τίποτα από το 2019 δεν την είχε πτοήσει γιατί ήθελε με κάθε τρόπο να εξολοθρεύσει την Ιωάννα. Τέλος η μεθοδικότητα του σχεδίου της, η συστηματική παρακολούθηση, η πρόβα της επίθεσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου εξερχόμενη από το δικαστήριο παραχώρησε τις πρώτες της δηλώσεις μετά την εισαγγελική πρόταση, προς τους συγκεντρωμένους στο σημείο δημοσιογράφους. «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη μέχρι σήμερα στάση της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία μου δίνει κουράγιο για τον ισόβιο γολγοθά που έχω να ανέβω και στον οποίο με έχει υποβάλει η Έφη Κακαραντζούλα», σημείωσε.