ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Ξαναζεί τον εφιάλτη παρουσία της δράστριας, που δεν τολμά να την κοιτάξει στα μάτια

Βασίλης Ρεμπαπής/ Eurokinissi

Ξεκίνησε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι που δέχτηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου την περασμένη άνοιξη. Η 35χρονη Ιωάννα φορώντας τη λευκή της μάσκα βρέθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου αντίκρισε για πρώτη φορά την κατηγορούμενη για την επίθεση εναντίον της. Όλα τα συναισθήματα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε ένα βλέμμα της, αλλά η Ιωάννα Παλιοσπύρου ήταν απόλυτα ψύχραιμη. Και έγινε η γυναίκα που μας διδάσκει τι σημαίνει θάρρος για άλλη μία φορά.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στις 9 το πρωί στο δικαστήριο συνοδευόμενη από τους δικηγόρους της. Η κατηγορούμενη εμφανίστηκε επίσης, σε αντίθεση με την πρώτη ημέρα της δίκης που είχε διακοπεί, όταν είχε εμφανιστεί μόνο ο δικηγόρος της στον χώρο. Τότε η απουσία της είχε επικριθεί. Σήμερα, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου οι δύο γυναίκες βρέθηκαν για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο, μετά την ημέρα της επίθεσης. Εκείνη έφτασε λίγη ώρα μετά την Ιωάννα στο δικαστήριο, με τους αστυνομικούς να τη συνοδεύουν και με χειροπέδες στα χέρια. Μέσω του δικηγόρου της έχει ζητήσει να μετατραπεί η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη βλάβη.

16 μήνες μετά, η γυναίκα στην οποία επιτέθηκε, κυκλοφορεί φορώντας ειδικά προστατευτικά για το δέρμα της, δεν έχει ολοκληρώσει τις θεραπείες της και τις επεμβάσεις που απαιτούνται, όχι για να ξαναγίνει όπως πριν αλλά για να γίνει «φυσιολογικός άνθρωπος», όπως έχει γράψει η ίδια η Ιωάννα Παλιοσπύρου στα social media. Η Ιωάννα είναι όμως έτοιμη για όλη τη διαδικασία που ακολούθησε και θα ακολουθήσει, όσο επώδυνη κι αν είναι για αυτήν.

Έχοντας πίσω της τη γυναίκα που της επιτέθηκε με βιτριόλι, η Ιωάννα Παλιοσπύρου στάθηκε με θάρρος και ψυχραιμία στο δικαστήριο για να αναβιώσει στην κατάθεσή της, τον εφιάλτη της. Πριν ανέβει στο βήμα κοίταξε επίμονα την κατηγορούμενη, που καθόταν με τέσσερις αστυνομικούς γύρω της.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεκίνησε την κατάθεσή της ενώ η κατηγορούμενη απέφυγε να την κοιτάζει όσο κατέθετε. «Σηκώθηκα για να πάω στη δουλειά μου και ήμουν στην είσοδο της πολυκατοικίας των γραφείων. Πάτησα το κουμπί του ασανσέρ και περίμενα να κατέβει. Κοιτούσα προς τα κάτω περιμένοντας. Άκουσα κάποιους θορύβους. Δεν έδωσα σημασία. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος. Καθώς περίμενα το ασανσέρ εμφανίστηκε μπροστά μου μια γυναίκα, σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι που εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι ήταν και έφυγε τρέχοντας», σημείωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

«Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ήμουν παντού στο σώμα μου λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά. Το πρώτο πράγμα ήταν να τρέξω για κάποιο βοήθεια. Θυμήθηκα ότι είχε φαρμακείο δίπλα και έτρεξα προς το φαρμακείο. Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα, πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα “βοήθεια, κάποιος μου έριξε κάτι καυστικό, δώστε μου λίγο νερό”. Με πήγαν στο πίσω μέρος του φαρμακείου που υπήρχε ένας νιπτήρας, έριχναν νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στον νιπτήρα. Έπιανα το πρόσωπό μου και καταλάβαινα ότι καίγομαι, ότι λιώνω», εξήγησε στη συνέχεια η Ιωάννα. Η Ιωάννα που μας συγκλονίζει με κάθε της λέξη, είτε περιγράφοντας τον εφιάλτης της είτε τις μέρες και τους μήνες που ακολούθησαν.

«Από το βλέμμα στα μάτια των ανθρώπων που με κοίταζαν, ένιωθα ότι κάτι χάνω. Κάλεσαν σε βοήθεια το 166. Μου είπανε να βγάλω τα ρούχα μου, γιατί λιώνανε πάνω μου. Εγώ το μόνο που σκεπτόμουν ήταν να μη χάσω τις αισθήσεις μου. Γιατί καταλάβαινα ότι μόνο εγώ μπορούσα να σώσω τον εαυτό μου. Φώναζα “θεέ μου βοήθησέ με, γιατί μόνο εσύ μπορείς”», είπε στη συνέχεια η Ιώαννα Παλιοσπύρου.

Στη συνέχεια της κατάθεσής της περιέγραψε την διακομιδή της στο νοσοκομείο και τις ώρες που ακολούθησαν. Κάθε της λέξη και μία ακόμα πληγή, κι ένας ακόμα πόνος από την επίθεση την οποία δέχτηκε.

Ιωάννα Παλιοσπύρου Βασίλης Ρεμπαπής/ Eurokinissi
Βασίλης Ρεμπαπής/ Eurokinissi

«Θυμάμαι απλά να με βρέχουνε, να ουρλιάζω, να πονάω, να ξανακοιμάμαι, να ξαναξυπνάω, μου έκαναν τομές στο μάτι και στο αυτί. Αυτά, δεν θυμάμαι παραπάνω. Προσπαθούσα απλά να αντέχω, για να μην πονάω. Την επόμενη μέρα με ενημέρωσαν ότι θα διακομιστώ στο “Θριάσιο”. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη διακομιδή μου, επειδή δεν μπορούσα να δω, μπορούσα μόνο να ακούω, θυμάμαι την ώρα που περνούσαν τα φορεία στους διαδρόμους. Μια κυρία αναφώνησε “θεέ μου” και κατάλαβα ότι το είπε για μένα (κλαίει), κατάλαβα ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Κατάλαβα ότι έχω σοβαρά εγκαύματα και απλά παρακαλούσα να επιβιώσω. Μέσα στο νοσοκομείο ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου, έκανα επτά χειρουργεία. Θυμάμαι ότι δεν άντεχα το φως γιατί τα μάτια μου ήταν τραυματισμένα, ακόμα και το φως του δωματίου ήταν επίπονο», είπε.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, δεν είναι απλά μόνο το θύμα μίας απάνθρωπης, δολοφονικής επίθεσης. Είναι το σύμβολο του θάρρους. Είναι η γυναίκα που ξεπερνά κάθε στιγμή τον εαυτό της ζητώντας δικαίωση. Ζητώντας το καλύτερο δυνατό που μπορεί να γίνει για να επιστρέψει αυτόνομη κι ανεξάρτητη στη ζωή. Κι είμαστε όλοι δίπλα της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ