OPINIONS

Απολογία Κακαράντζουλα: Εμμονή, εκδίκηση με βιτριόλι και η τηλεόραση ως συνεργός

Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi

Όρθια, κοιτώντας το δικαστήριο ξεκίνησε την απολογία της η Έφη Κακαράντζουλα, η δράστης της επίθεσης με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η υπόθεσή της οποίας δικάζεται αυτό το διάστημα στρέφοντας τα βλέματα όλων μας στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Δεν ξέρω τι περίμενες εσύ να ακούσεις, αλλά εγώ άκουσα αυτό ακριβώς που περίμενα στην απολογία. Μία ιστορία γεμάτη με εκδίκηση και εμμονή. Μία ιστορία, καυστικό υλικό, όπως αυτό που πέταξε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου η Έφη Κακαράντζουλα. Μία ιστορία με μια συγγνώμη τυπική. «Ήθελα να εκδικηθώ. Σίγουρα ξέρω ότι δεν άξιζε για κανέναν και για τίποτα να περάσει αυτή την ταλαιπωρία και να υποφέρουν δύο οικογένειες», είπε μεταξύ άλλων η δράστης της επίθεσης. Η ίδια ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν έδειχνε να κατανοεί πού οδήγησαν οι πράξεις της.

«Από τα ακούσματα που είχα δεν ενδείκνυται σαν φονικό όπλο, μόνο ως μέσο εκδίκησης. Δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να πεθάνει. Δεν είμαι δολοφόνος, ουδέποτε το σκέφτηκα. Είμαι υπάκουη στους νόμους και είχα ήρεμη ζωή», σημείωσε σε άλλο σημείο για το βιτριόλι και τις προθέσεις της όταν το πέταξε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Και σε αυτά τα «ακούσματα» θα επανέλθω αργότερα.

Η Έφη Κακαράντζουλα αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σχέση της με τον Νώντα Οικονόμου, τον άνθρωπο που λίγες ημέρες νωρίτερα, στο δικαστήριο ισχυριζόταν ότι δεν είχε γνωρίσει ποτέ από κοντά την Ιωάννα Παλιοσπύρου. «Όλα ξεκίνησαν από όταν γνώρισα τον Νώντα το 2018 και είχαμε αναπτύξει μια ερωτική σχέση. Βρισκόμασταν σε τακτά διαστήματα όπως προκύπτει και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες μας. Και αυτόν ρώτησα ευθέως τι συμβαίνει με την Ιωάννα, αλλά δεν μου απάντησε. Όσες φορές τον ρώτησα δεν μου είπε. Μου άφησε αμφιβολίες», είπε.

«Αργότερα τους παρακολούθησα. Την παρακολούθησα για να δω αν βρίσκεται μαζί του, όχι για να της επιτεθώ», δήλωσε η Έφη Κακαράντζουλα και συνέχισε: «Εκείνη με είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είχε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο. Είδα από τη δραστηριότητα στο Facebook ότι δεν ευσταθούν αυτά. Ήμασταν γνωστές, όχι φίλες και δεν υπήρχε λόγος να με σεβαστεί. Μετά από κάποια εκπομπή στην τηλεόραση για κάποια επίθεση με βιτριόλι και πως είναι μέσο εκδίκησης μεταξύ γυναικών, μου καρφώθηκε η ιδέα».

«Δεν σκέφτηκα ότι θα πεθάνει. Από τα ακούσματα που είχα, δεν ενδείκνυται σαν φονικό όπλο μόνο ως μέσο εκδίκησης. Δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να πεθάνει. Δεν είμαι δολοφόνος ουδέποτε σκέφτηκα κάτι τέτοιο. Ήμουν υπάκουη στους νόμους και είχα ήρεμη ζωή», σημείωσε στην απολογία της η Έφη Κακαράντζουλα και σου επαναλαμβάνω τα λεγόμενά της.

Η Έφη Κακαράντζουλα, μίλησε και για το πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι, τι έκανε με αυτό, πώς έγινε η επίθεση. Είδε φωτογραφίες της Ιωάννας μετά την επίθεση μήπως και νιώσει τι συνέπειες είχαν οι πράξεις της, στις οποίες οδηγήθηκε όταν την «κυρίευσε το αίσθημα της εκδίκησης», όπως είπε. Τα αισθήματά της ήταν εκεί, οι εμμονές της το ίδιο και έπειτα ήρθε εκείνη η εκπομπή με το βιτριόλι.

«Είναι πιθανό να επηρεάζονται άνθρωποι και να κάνουν εγκλήματα λόγω μιμητισμού και γι’ αυτό θεωρώ λάθος τα media να αναπαράγουν κάθε μικρή λεπτομέρεια αυτού του εγκλήματος», θα μου πει η ψυχολόγος Μαρίνα Παπαϊωάννου. Ποια είναι τα όρια μεταξύ ενημέρωσης και νοσηρής περιέργειας; Αυτή η υπόθεση δείχνει να ακροβατεί σε αυτό το σύνορο.

Το βιτριόλι. Συνυφασμένο στη δυτική κουλτούρα και όχι μόνο με την ερωτική αντιζηλία. Δεμένο άρρηκτα με την έμφυλη βία. «Από τα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, ο δυτικός Τύπος είχε ήδη εμφανίσει ανησυχητική επαναληψιμότητα σε περιστατικά όπου γυναίκες πετούσαν οξύ σε άντρες που, αφού τις αποπλάνησαν ερωτικά, αθέτησαν τον λόγο τους και δεν τις παντρεύτηκαν. Υπό το πρίσμα μιας πρώτου επιπέδου ψυχολογικής ερμηνείας η ζηλοφθονία, η απιστία και η προδοσία αποτελούν τα διαχρονικά κίνητρα της επίθεσης με βιτριόλι. Η πράξη πέρα από τον πόνο αποσκοπεί στο να κάνει το θύμα μη ελκυστικό, να το εξουδετερώσει ερωτικά, να καταστρέψει το πρόσωπό του, το μόνο μέρος του σώματος που δεν μπορείς να κρύβεις για πάντα. Να του στερήσει την όραση», γράφει σε σχετικό θέμα η Μαριλέλλα Αντωνοπούλου.

Οι σκληρές λεπτομέρειες δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να μας αφορά. Ο ακριβής τρόπος δράσης, οι εμμονές με τα χαρτιά και τα μελλούμενα, ο χώρος του φαρμακείου όπου κατέφυγε η Ιωάννα, τα ρούχα της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά την επίθεση, τα λιωμένα μάρμαρα, όλα αυτά δεν είναι η ουσία κι όλα αυτά είναι όσα κυρίως αναπαράγονται, κινδυνεύοντας να πυροδοτήσουν τις εμμονές κάποιου άλλου. Η ουσία σε αυτή την υπόθεση που παρακολουθούμε είναι να πάρει η Ιωάννα τις απαντήσεις της, τη δικαίωσή της και να συνεχίσει τον αγώνα της. Κι ακόμα δεν έχει ακούσει παρά μία συγγνώμη που μόνο αληθινή δεν τη νιώθει.

«Σήμερα περίμενα να ακούσω κάποιες απαντήσεις. Δυστυχώς και σήμερα δεν πήρα καμία απάντηση. Όσα ισχυρίστηκε η κατηγορουμένη καταρρίπτονται από τα στοιχεία της δικογραφίας. Ακόμη και όταν ο πρόεδρος της έδειξε τις φωτογραφίες μου με τα χειρουργεία και με όλα όσα έχω τραβήξει εκείνη έμεινε απαθής και ατάραχη», είπε η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά το τέλος της διαδικασίας.

Το δικαστήριο διέκοψε για την 21η Οκτωβρίου οπότε και θα αγορεύσει ο εισαγγελέας επί της ενοχής ή μη της κατηγορουμένης. Μαζί της θα περιμένουμε κι εμείς τις απαντήσεις. Μαζί της θα περιμένουμε κι εμείς τη δικαίωση.