ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Boris Johnson κόλλησε τον «σιγά τον ιό» κορονοϊό. Οι πολιτικοί που έχουν βρεθεί θετικοί

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson. AP Photo Matt Dunham

O Boris Johnson, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, άργησε αρκετά να πάρει μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας στη χώρα του, για την προστασία όλων από την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού. Οι εικόνες με την κίνηση στους δρόμους της Βρετανίας να μην έχει μειωθεί στο ελάχιστο και με συναυλίες σε κατάμεστα στάδια να συνεχίζονται όσο η υπόλοιπη Ευρώπη κατέβαζε ρολά, είναι εικόνες που δύσκολα θα ξεχαστούν. Ο Boris Johnson μιλούσε για την «ανοσία της αγέλης» που ίσως πετύχαινε στη Βρετανία. Η τακτική του άλλαξε όταν άρχισαν να αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα του. Η ανοσία της αγέλης δεν έπιασε. Κυρίως δεν έπιασε τον ίδιο. Ο Boris Johnson βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό Covid-19 που είχε υποτιμήσει τόσο πριν από λίγο καιρό.

«Τις τελευταίες ώρες ανέπτυξα ήπια συμπτώματα και το τεστ έδειξε ότι είμαι θετικός στον ιό. Είμαι σε αυτοαπομόνωση, αλλά συνεχίζω να ηγούμαι της κυβέρνησης μέσω τηλεδιασκέψεων καθώς δίνουμε τη μάχη ενάντια στον ιό. Μαζί θα τον καταπολεμήσουμε», είπε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του προς τους πολίτες στο Twitter o Boris Johnson. Το σύνολο των νεκρών στην Αγγλία ανέρχεται σε 578. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επίσημα καταγραφεί πέρασε το φράγμα των 10.000.

Όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Boris Johnson ένας ακόμα πολιτικός της Βρετανικής κυβέρνησης βρέθηκε θετικός στον ιό. Ένας άνθρωπος σε θέση κλειδί για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock. «Ακολουθώντας ιατρικές συμβουλές, οδηγήθηκα στην εξέταση για τον νέο κορονοϊό. Βρέθηκα θετικός. Ευτυχώς τα συμπτώματά μου είναι ήπια και δουλεύω από το σπίτι, όπου παραμένω σε περιορισμό. Είναι ζωτικής σημασίας το να μείνουμε στο σπίτι για να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας και να σώσουμε ζωές», έγραψε ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας στο Twitter. Τι κι αν το σκέφτηκαν με κάποια καθυστέρηση; Ελπίζουμε έστω τώρα οι παραινέσεις που πρώτα ο λαός έκανε προς την κυβέρνηση και μετά η κυβέρνηση προς τον λαό στην περίπτωση της Βρετανίας, να πιάσουν τόπο.

Η περίπτωση του Boris Johnson είναι μία ακόμα από αυτές που μας οδηγούν να πούμε ξανά πως κανείς δεν είναι άτρωτος και απρόσβλητος μπροστά στον κορονοϊό. Και αυτός δεν είναι ο μόνος πολιτικός ή αρχηγός κράτους που βρέθηκε θετικός στον Covid- 19. Έχουν προηγηθεί αρκετοί ακόμα. Για μερικούς από αυτούς θα διαβάσεις παρακάτω.

 

 

 

Carmen Calvo

Boris Johnson H αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ισπανίας Carmen Calvo. / AP Photo / Bernat Armangue
H αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ισπανίας Carmen Calvo.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας βρέθηκε θετική στον ιό στις 25 Μαρτίου. Την ανακοίνωση έκανε η Ισπανική Κυβέρνηση.

Rand Paul

Boris Johnson Ο γερουσιαστής Rand Paul. / Senate Television via AP
Ο γερουσιαστής Rand Paul.

O ρεπουμπλικάνος πολιτικός από το Kentucky είναι ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που βρέθηκε θετικός στον ιό.

Abba Kyari

O προσωπάρχης του Προέδρου της Νιγηρίας βρέθηκε θετικός στον ιό στις 24 Μαρτίου όπως αποκάλυψε πηγή από το περιβάλλον του. Ο 70χρονος είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση του προέδρου Muhammadu Buhari.

Πρίγκιπας Αλβέρτος

Boris Johnson O πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό. / AP Photo / Daniel Cole
O πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

O πρίγκιπας του Μονακό είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που βρέθηκε θετικός στο νέο κορονοϊό. Η είδηση έγινε γνωστή την περασμένη εβδομάδα, ενώ στην ανακοίνωση του παλατιού τονίστηκε ότι η υγεία του δεν διέτρεχε κίνδυνο. Όπως και ο Boris Johnson έτσι και ο πρίγκιπας Αλβέρτος συνέχιζει να εργάζεται μέσω τηλεδιασκέψεων με την κυβέρνηση από τα ιδιαίτερα διαμερίσματά του στο παλάτι.

Bento Albuquerque

Boris Johnson Ο Bento Albuquerque. / AP Photo / Leo Correa
Ο Bento Albuquerque.

Ο υπουργός Εξορύξεων και Ενέργειας της Βραζιλίας είναι ανάμεσα στους πολιτικούς που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό στη Βραζιλία. Το πρώτο πρόσωπο που νόσησε ήταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Augusto Heleno. Επίσης θετικός στον ιό είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της χώρας Fabio Wajngarten. Ο τελευταίος έμαθε τα νέα επιστρέφοντας από ταξίδι του στις ΗΠΑ όπου είχε συναντήσει μεταξύ άλλων τον Donald Trump. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάστηκε και βρέθηκε αρνητικός στον νέο κορονοϊό.

Friedrich Merz

Boris Johnson Ο Friedrich Merz. / dpa via AP / Michael Kappeler
Ο Friedrich Merz.

O 64χρονος πολιτικός βρισκόταν εν μέσω της καμπάνιας του για να αναλάβει την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία όταν ξέσπασε η πανδημία. Ο ίδιος ανακοίνωσε στο Twitter ότι κόλλησε τον κορονοϊό και παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι του.

Nadine Dorries

Μέλος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας, η πολιτικός ήταν η πρώτη του κλάδου της που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό στις 10 Μαρτίου.

Peter Dutton

Boris Johnson O Αυστραλός Υπουργός Εσωτερικών Peter Dutton. / AP Photo / Rod McGuirk
O Αυστραλός Υπουργός Εσωτερικών Peter Dutton.

O Αυστραλός Υπουργός Εσωτερικών είναι σε καραντίνα στο νοσοκομείο αφού βρέθηκε θετικός στον ιό.

Massoumeh Ebtekar

H Ιρανή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Massoumeh Ebtekar. / AP Photo/ File / Enric Marti
H Ιρανή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Massoumeh Ebtekar.

Η Ιρανή αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο ανώτερος αξιωματούχος του κράτους που έχει κολλήσει τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός έχει πλήξει πολλούς πολιτικούς στο Iran, όπως τον αναπληρωτή υπουργό υγείας. Το Iran είναι στο επίκεντρο της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Μέση Ανατολή.

Franck Riester

boris johnson O Franck Riester. / AP Photo/ File / Michel Euler
O Franck Riester.

Ο Γάλλος Υπουργός Πολιτισμού έχει δηλώσει ότι παραμένει σπίτι του στο Παρίσι αφού βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Francis Suarez

Boris Johnson Ο δήμαρχος του Miami Francis Suarez. / AP Photo / Lynne Sladky
Ο δήμαρχος του Miami Francis Suarez.

Ο δήμαρχος του Miami επιβεβαίωσε στις 13 Μαρτίου ότι έχει προσβληθεί από τον Covid-19.

Eπίσης μπορεί να μην είναι πολιτικός η ίδια, αλλά η σύζυγος του Καναδού πρωθυπουργού Justin Trudeau κόλλησε τον κορονοϊό μετά από ένα ταξίδι στη Βρετανία. Η ίδια δήλωσε ότι σκόπευε να μείνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες μαζί με το σύζυγό της. Έχει ήπια συμπτώματα. Επιπλέον αρκετά κρούσματα ανάμεσα σε λιγότερο γνωστά μέλη της κυβέρνησης μετρά η Ισπανία (ανάμεσα στα κρούσματα βρίσκεται και η σύζυγος του πρωθυπουργού Begona Gomez), η Πορτογαλία αλλά και η Burkina Faso. Όπως καταλαβαίνεις οι θέσεις εξουσίας δεν σε προστατεύουν από τον κορονοϊό. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να προστατεύσουν τους πολίτες μέσα από μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Αυτό το οποίο άργησε να κάνει ο Boris Johnson δηλαδή με την αμφιλεγόμενη πολιτική του. Περαστικά σε όλους.