ΥΓΕΙΑ

Γυναίκες και κορονοϊός: Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά στο αν (όντως) είμαστε πιο ανθεκτικές

Unsplash

Από την αρχή των ανακοινώσεων του υπουργείου Υγείας και του Σωτήρη Τσιόδρα για την πορεία του κορονοϊού COVID-19 στη χώρα μας, είχαμε παρατηρήσει πως ο νέος αυτός ιός χτυπά περισσότερο τους άντρες από ότι τις γυναίκες.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι, 26/03, στη χώρα μας είναι 24, εκ των οποίων οι 20 ήταν άντρες και οι 4 γυναίκες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ισχύει ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές; Την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο αγαπητός σε όλους λοιμωξιολόγος και Εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας, στη χθεσινή του συνέντευξη τύπου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί ο κορονοϊός COVID-19 αντιδρά πιο άσχημα στο αρσενικό φύλο η απάντησή του ήταν η εξής:

«Φαίνεται ότι οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από τον νέο ιό από τις γυναίκες. Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Ίσως έχει να κάνει με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, τα οποία είναι συνήθειες που εντοπίζονται συχνότερα στους άνδρες. Φαίνεται ότι έχουν κάποιο ρόλο τα οιστρογόνα του γυναικείου φύλου και φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Παρόλα αυτά και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο τρόπος ζωής διαδραματίζει σπουδαίο λόγο στην πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, με το τσιγάρο να είναι ο Νo1 παράγοντας.

Τα όσα σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε και νέα έρευνα του cnn.com, το οποίο σε συνεργασία με το ινστιτούτο ερευνών Global Health 50/50 συνέκρινε τα στοιχεία από 20 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και κατέληξε πως όντως ο νέος κορονoϊός φέρεται πιο επιθετικά στους άντρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες.

«Βλέποντας τα στοιχεία που έχουμε, καταγράφουμε 10% έως 90% υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τoν COVID-19 μεταξύ των ανδρών, έναντι των γυναικών», τόνισε η Sarah Hawkes, καθηγήτρια υγείας στο UCL και συνδιευθύνουσα του Global Health 50/50.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι υποκείμενες ασθένειες όπως η υπέρταση, η αναπνευστική ανεπάρκεια και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα παίζουν σπουδαίο ρόλο στο πώς θα πορευτεί η υγεία του ασθενούς. Αυτές, λοιπόν, οι ασθένειες τείνουν να είναι πιο κοινές στους άνδρες, στις χώρες που εξέτασαν και για αυτές πιθανό να ευθύνονται οι πιο ριψοκίνδυνες συνήθειες ζωής των ανδρών. Σύμφωνα με τα ποσοστά της έρευνες οι άντρες καπνίζουν και πίνουν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες, σε διεθνές επίπεδο.

Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν πως φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και αντιδρούν καλύτερα σε προσβολές από ιούς (όπως είναι ο κορονοϊός COVID-19), καθώς η εγκυμοσύνη και όσα περνούν σε εκείνο το διάστημα της ζωής τους, τούς δίνει πλεονέκτημα έναντι των αντρών.