ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μήνυση κατά γνωστού σκηνοθέτη για σεξουαλική κακοποίηση

Unsplash

Στις ταραγμένες ημέρες του ελληνικού #MeToo, οι καταγγελίες των ηθοποιών κατά συναδέλφων τους ηθοποιών και σκηνοθετών διαδέχονται η μία την άλλη. Κι ενώ αρκετοί ηθοποιοί έμειναν στην επώνυμη καταγγελία στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του οποίου μπορεί να αποφανθεί για τη διαγραφή μελών του από τους κόλπους του, αφού εξετάσει τις υποθέσεις, έρχεται όπως όλα δείχνουν η πρώτη υπόθεση που θα απασχολήσει και την ελληνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του News 24/7, κατατέθηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, μηνυτήρια αναφορά κατά γνωστού σκηνοθέτη για σεξουαλική κακοποίηση, ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας.

Οι πρωτες πληροφορίες, όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα, θέλουν το θύμα να καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία μόλις 15 ετών. Πρόκειται να κατονομάσει ως δράστη γνωστό σκηνοθέτη που μέχρι σήμερα εξακολουθεί και σημειώνει επιτυχίες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το περιστατικό φαίνεται να αφορά στα αδικήματα της αποπλάνησης, του βιασμού και της κατάχρησης σε ασέλγεια. Το περίστατικο φέρεται να έλαβε χώρα πρό 15ετίας. Ένα, λοιπόν, από τα πρώτα ζητήματα που καλούνται να εξετάσουν οι εισαγγελικές αρχές ειναι αν έχει επέλθει παραγραφή. Επίσης σημειώνεται πως η υποθεση ειναι η πρώτη που αφορά στον κόσμο του θεάτρου και φτάνει στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν σχετίζεται με υπόθεση πρώην ηθοποιού, ο οποίος μέσω συνέντευξης κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από γνωστό σκηνοθέτη.

Η υπόθεση αυτή σίγουρα δεν είναι η κορύφωση, αλλά μία πρώτη εξέλιξη στο κύμα των καταγγελιών που έρχονται στην επιφάνεια στο ελληνικό θέατρο, δίνοντας ακόμα περισσότερη δύναμη στην ελληνική εκδοχή του κινήματος #MeToo. Την αρχή έκανε με ανυπολόγιστο θάρρος και δύναμη η Σοφία Μπεκατώρου, από τον χώρο του αθλητισμού, καταγγέλλοντας ασέλγεια σε βάρος της από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Παρόλο που η υπόθεση μόλις σήμερα μπήκε στο αρχείο λόγω παραγραφής του αδικήματος, έδωσε έμπνευση στους καλλιτέχνες να πάρουν τη σκυτάλη.

Ανάμεσα στις επώνυμες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αυτή της Ζέτας Δούκα για λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία στη συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη, αλλά και οι καταγγελίες των Τζένη Μπότση, Αγγελικής Λάμπρη και Λουκίας Μιχαλά κατά γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη για πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα. Στις καταγγελίες προστέθηκαν και αυτές της Πηνελόπης Αναστασοπούλου, Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους και Λένας Δροσάκη κατά έταιρου δημοφιλή ηθοποιού και σκηνοθέτη. Οι τρεις γυναίκες επικαλλούνται «σοβαρές πράξεις αντισυναδελφικής και αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς που προσέβαλαν την γενετήσια αξιοπρέπειά τους» και ζητούν την οριστική διαγραφή του ηθοποιού και σκηνοθέτη από το ΣΕΗ.