ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπύρος Μπιμπίλας: «Ετοιμάζονται καταγγελίες για 10 άντρες. Από άντρες και γυναίκες»

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Κατεγγελίες «για κάθε είδους βία» προανήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ο Σπύρος Μπιμπίλας εμφανίστηκε στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1 και μίλησε για τη σωρεία καταγγελιών που φτάνουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και διευκρίνισε ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα συσταθεί θα εξετάσει τις καταγγελίες αυτές.

Όπως σημείωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ έχει συμβολικό χαρακτήρα, μπορεί να κάνει συστάσεις αφού καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη και να καταλήξει να διαγράψει ηθοποιούς για ένα διάστημα ή για πάντα, αφού όμως έχει γίνει γενική συνέλευση. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, σημείωσε ότι παράλληλα θα συσταθεί μία επιτροπή από ψυχολόγους και νομικούς και θα επιφορτιστεί με το έργο να συμβουλεύει τους ηθοποιούς που θα καταγγέλουν τέτοια περιστατικά σε σχέση με το αν η υπόθεσή τους μπορεί να φτάσει στη δικαιοσύνη αλλά και το εάν διατρέχουν τον κίνδυνο να μηνυθούν.

«Να διευκρινίσω κάτι πριν από όλα. Δημιουργήθηκε μια ένταση ότι το Πειθαρχικό συμβούλιο του ΣΕΗ που είναι θεσμικό όργανο ήδη έχει διαγράψει ανθρώπους. Δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ, που αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει να είμαστε 6500 γιατί παλιά ήταν συρρικνωμένο, και αποκομματικοποιήθηκε κιόλας, έχουν έρθει αρκετές καταγγελίες. Για περίπου δέκα πρόσωπα, για άντρες μας έχουν πει και τους καταγγέλλουν για κάθε είδους βία. Καταγγέλουν και άνδρες και γυναίκες. Να πω ότι εμείς επωνύμως δεν θα βγούμε να καταγγείλουμε κανέναν», σημείωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συστήνει στα μέλη του «Να μην βγαίνουν στα παράθυρα, να μην γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί μπορεί να φέρουν μηνύσεις. Ο κάθε άνθρωπος έχει το τεκμήριο της αθωότητας». Ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε στη συνέχεια την περίπτωση Καρκά, του ηθοποιού ο οποίος κατηγορήθηκε για βιασμό, διασύρθηκε από την κοινή γνώμη και τελικά αθωώθηκε από τη δικαιοσύνη.

Για το ίδιο θέμα ο Σπύρος Μπιμπίλας είχε μιλήσει νωρίτερα και στην εκπομπή “Happy Day”. «Αυτή τη στιγμή έχουμε σωρεία καταγγελιών στο σωματείο. Κι επειδή έρχονται στ’ αυτιά μας πολλά περίεργα πράγματα, αυτά αν δεν εξεταστούν, δεν μπορούμε έτσι με ευκολία ούτε να καταδικάζουμε ανθρώπους, γιατί υπάρχει και το τεκμήριο αθωότητας πάντα. Οπότε πρέπει να ακούσεις και τις δύο πλευρές. Είναι ολέθριο να κατηγορούμε μέσω Facebook και Instagram, πρέπει να πάμε νομικά. Έχω μείνει άναυδος με ορισμένες καταγγελίες που μας έχουν γίνει», σημείωνε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Αυτό που είναι σημαντικό να επισημανθεί ωστόσο είναι ότι η απόφαση για το πού και πώς θα μιλήσουν για όλα όσα τους έχουν συμβεί, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τα θύματα κάθε είδους βίας. Θύματα που για καιρό ζούσαν με τον φόβο της ίδιας τους της φωνής και όσων βιωμάτων προσπαθούσαν να αφήσουν πίσω τους. Το γεγονός ότι ο κλάδος του θεάτρου οργανώνεται και αποκτά εργαλεία για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, είναι σίγουρα το πιο σημαντικό. Αρκεί όλα αυτά να μην εξετάζονται και λύνονται σε μία συνθήκη σιωπής. Και πάλι όλα θα τα γνωρίζει εσωτερικά ο κλάδος και στον έξω κόσμο ο καθένας θα προβάλλει την εικόνα που μπορεί. Η σιωπή δεν λύνει τίποτα. Ακόμα και η οργανωμένη σιωπή. Και μακάρι, πόσο μακάρι, να είναι η δική μου παραπάνω κρίση, λανθασμένη.