ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

#MeToo: Ξεκινά η πρώτη δίκη για τον βιασμό ανήλικης αθλήτριας από τον προπονητή της. Μάρτυρας η Σοφία Μπεκατώρου

LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 ξεκινά στο Πρωτοδικείο Αθηνών η δίκη για την υπόθεση της αθλήτριας της Ιστιοπλοΐας που κατήγγειλε τον πρώην προπονητή της για σεξουαλική κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση κατά την ανήλικη ζωή της. Μάρτυρας στη δίκη είναι η γυναίκα που με τη δική της εξομολόγηση άνοιξε τον κύκλο των καταγγελιών του ελληνικού #MeToo, η Σοφία Μπεκατώρου.

Έναν χρόνο πριν ίσως δεν περίμενες ότι θα φτάσει η ώρα που θα έβλεπες υποθέσεις που κρατήθηκαν χρόνια στο σκοτάδι να φτάνουν στη δικαιοσύνη. Η Σοφία Μπεκατώρου και το δικό της θάρρος ήταν που ενέπνευσε μία νεαρή 21χρονη αθλήτρια να μιλήσει για τα δικά της τραύματα που είχε βιώσει στο παρελθόν. Το ελληνικό #MeToo γεννήθηκε και μαζί του ήρθαν στην επιφάνεια υποθέσεις για μη παραγεγραμμένα αδικήματα, που πλέον θα εξετάσουν τα δικαστήρια. Η ώρα της δικαιοσύνης έχει φτάσει για τα φερόμενα θύματα που μπόρεσαν να βρουν τη φωνή τους και να ακουστούν επιτέλους από την κοινωνία και τις αρχές. Η ιστορική ώρα της πρώτης δίκης του ελληνικού #MeToo έφτασε.

δίκη #MeΤοο Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi

Η πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo: Η υπόθεση

Η 21 ετών σήμερα αθλήτρια της ιστιοπλοΐας είχε καταγγείλει τον προπονητή της για την συστηματική λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη όσο ήταν ανήλικη. Ο 39χρονος κατηγορούμενος είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της κατάχρησης σε ασέλγεια και της αποπλάνησης σε βάρος της 9χρονης τότε αθλήτριας. Η κακοποίηση συνεχίστηκε μέχρι τα 14 της χρόνια. Η αθλήτρια είχε καταγγείλει στον Εισαγγελέα τον προπονητή της, περίπου πριν από έναν χρόνο, επιβεβαιώνοντας έτσι όσα είχε καταγγείλει για την υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές, η Σοφία Μπεκατώρου.

Ο προπονητής είχε συλληφθεί και είχε αρνηθεί τις πράξεις που του αποδίδονταν, ισχυριζόμενος ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με την ανήλικη η οποία είχε ξεκινήσει όταν εκείνη ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία. Μίλησε για «συναίνεση» του ανήλικου θύματος ενώ είχε πει στην ανακρίτρια ότι «αγαπά» ακόμα την 21χρονη και σκοπεύει όταν βγει από τη φυλακή να την παντρευτεί.

Η παραπομπή του σε δίκη αποφασίστηκε αφού έγινε δεκτή η εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος «άσκησε σεξουαλική και ψυχολογική βία στην ανήλικη για να μην αποκαλύψει στους γονείς της τον βιασμό της». Ο κατηγορούμενος «χωρίς αιδώ ομολόγησε ότι είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις με την ανήλικη αθλήτρια του. Εκμεταλλεύτηκε την απειρία της και την εμπιστοσύνη των γονιών της σε εκείνον».

Οι δηλώσεις της αθλήτριας στον ΑΝΤ1

Η καταγγέλλουσα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, σχετικά με την υπόθεσή της. «Πριν ένα χρόνο βρήκα το κουράγιο να καταγγείλω το συστηματικό βιασμό μου, τη σεξουαλική και λεκτική κακοποίηση στα οποία υποβλήθηκα από την ηλικία των 9 χρόνων από έναν άνθρωπο που εμπιστευόμουν. Μου πήρε δέκα χρόνια για να καταλάβω ότι ένα παιδί δεν μπορεί να φταίει, ακριβώς επειδή είναι παιδί. Έχω πλέον μεγαλώσει. Δεν φοβάμαι.», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια αποκάλυψε ότι ο κατηγορούμενος ήταν φίλος του πατέρα της και τη γνώριζε από μικρό παιδί. Εξομολογήθηκε στους γονείς της στα 14 της τον εφιάλτη που βίωνε, ενώ η οικογένειά της αποφάσισε να μην κινηθεί νομικά εναντίον του για να αποφύγει το κοινωνικό στίγμα. Η Σοφία Μπεκατώρου και η δική της εξομολόγηση ήταν που την ενέπνευσε να στραφεί κατά του κακοποιητή της.

«Ελπίζω η απόφασή μου να δώσει το ίδιο θάρρος που μου έδωσε η Σοφία Μπεκατώρου με την δική της καταγγελία. Πρέπει να σπάσουμε τη σιωπή, να τιμωρηθούν οι κακοποιητές και να πάψει να υπάρχει το οποιοδήποτε στίγμα για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», δήλωσε επιπλέον η 21χρονη αθλήτρια. Η Σοφία Μπεκατώρου, ο άνθρωπος που την ενέπνευσε, είναι ήδη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αφού θα παραστεί ως μάρτυρας στην πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo.

δίκη #MeToo H Σοφία Μπεκατώρου στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την έναρξη της πρώτης δίκης του ελληνικού #MeToo. / Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi
H Σοφία Μπεκατώρου στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την έναρξη της πρώτης δίκης του ελληνικού #MeToo.